Η ελληνική γη, με το μεσογειακό και εύκρατο κλίμα της, μπορεί να υπερηφανεύεται πως φιλοξενεί μερικά από τα πιο ευεργετικά βότανα για την υγεία και τον οργανισμό μας, αλλά και μερικά από τα πιο νόστιμα, για τα καθημερινά μας τραπέζια. Κάποια από αυτά μάλιστα σπανίζουν και αποτελούν μοναδικό γνώρισμα της βιοποικιλότητας μας.
Τα περισσότερα βότανα της ελληνικής γης μπορούν να καταναλωθούν ως ροφήματα, ζεστά ή κρύα, χωρίς να χάσουν τα ευεργετικά συστατικά τους και φυσικά να μπουν σε φαγητά που έχουν συνδεθεί με τις μνήμες μας, αλλά και σε πιάτα με τα οποία πειραματιζόμαστε.
Το τσάι του βουνού είναι ίσως ένα από τα πιο δημοφιλή αυτών, αφού ως ρόφημα αποτελεί μέρος την καθημερινότητας πολλών από εμάς είτε ζεστό τον χειμώνα είτε κρύο το καλοκαίρι. Το τσάι του βουνού όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη ζαχαροπλαστική, αφού δίνει ιδιαίτερο άρωμα σε κέικ και γλυκά ψωμιά.
Το ίδιο συμβαίνει και με τη μέντα, η οποία μπορεί μεν να καταναλωθεί ως ζεστό κυρίως ρόφημα τους χειμερινούς μήνες, ταιριάζει δε ιδανικά και σε σαλάτες όπως για παράδειγμα οι καλοκαιρινές σαλάτες με αγγούρι και κολοκυθάκι, σε dips με γιαούρτι, σε κέικ, αλλά και σε δροσερά επιδόρπια όπως είναι οι γρανίτες.
Και το ταπεινό χαμομήλι όμως, μπορεί να αποδειχθεί θαυματουργό στην κουζίνα καθώς τα αρώματά του ταιριάζουν εξαιρετικά σε λευκό κρέας όπως το κοτόπουλο και μπορούν να συνδυαστούν ιδανικά με τον μαϊντανό, το δυόσμο και το μαύρο πιπέρι. Αν τελικά, όμως προτιμήσετε να το καταναλώσετε ως ρόφημα, μπορείτε να ρίξετε μέσα στην κούπα σας μερικές σταγόνες ελληνικό τσίπουρο ή ρακή και να απογειώσετε τη γευστική εμπειρία.
Μιλώντας όμως για μαγειρική και κουζίνα, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε σε μερικά από τα ελληνικά βότανα που έχουν σημαδέψει με τη νοστιμιά τους τα κυριακάτικα και όχι μόνο τραπέζια μας.
Τα σπίτια μοσχοβολούσαν ρίγανη κάθε φορά που έβγαινε από τον φούρνο ένα ταψί κοτόπουλο με πατάτες ή μόλις έμπαινε η χωριάτικη στο κέντρο του τραπεζιού. Αλλά και πάνω από ένα χοντρό κομμάτι φέτα, με λίγο αγνό παρθένο ελαιόλαδο, η ρίγανη κάνει θαύματα.
Το θυμάρι από την άλλη ταιριάζει τέλεια με χοχλιούς, ειδικά μπουμπουριστούς, μόνο που στο νησί της Κρήτης θα ακούσετε να το λένε αρισμαρί. Το θυμάρι δεν το συναντάμε μόνο σε συνταγές της Κρήτης, αφού στην ελληνική κουζίνα χρησιμοποιείται ως αρωματικό μπαχαρικό σε κεφτέδες, γεμιστά, κρέας, πουλερικά και πίτες.
Στο αντίποδα της ρίγανης και του θυμαριού, βρίσκουμε τη μαντζουράνα με μία πιο ήπια γεύση. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που πολλοί την προτιμούν σε σούπες ή σε ζωμό λαχανικών, αλλά και ωμή σε σαλάτες.
Οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους χρησιμοποιούνται τα ελληνικά βότανα – από τη φυσική ιατρική μέχρι τη διατροφή μας – επιβεβαιώνουν τη χρησιμότητα και τη μοναδικότητά τους για την καλή μας υγεία.