Το όνομά του νησιού προέρχεται από τον πρώτο της οικιστή στα προϊστορικά χρόνια, τον Τήνο, ενώ ιστορικά εμφανίζεται ως «Υδρούσα», «Σκορδοφόρος», «Οφιούσσα», μέχρι και σήμερα που χαρακτηρίζεται κυρίως «νησί του Αιόλου» εξαιτίας των δυνατών αέρηδων. Η Τήνος διαθέτει πλούσια ιστορία και διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο επί Τουρκοκρατίας, και υπήρξε το τελευταίο νησί που παραδόθηκε στους Τούρκους.
Είναι γνωστή σε όλους ως το «νησί της Μεγαλόχαρης», από τον ναό της Παναγίας στη Χώρα. Εκεί βρίσκεται η θαυματουργή – σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση – εικόνα, που την καθιστά νούμερο ένα προσκυνηματικό προορισμό. Ωστόσο, η Τήνος, τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί στον τουριστικό χάρτη συνολικά. Τον πρώτο λόγο εδώ, έχει η Τέχνη. Παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες, όπως ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ο Γεώργιος Βιτάλης, ο Νικηφόρος Λύτας κ.α. έχουν καταγωγή από το νησί, ενώ η τηνιακή μαρμαροτεχνία περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO. Στο χωριό Πύργος, στεγάζεται η Σχολή Καλών Τεχνών του Υπουργείου Πολιτισμού και το Mουσείο Μρμαροτεχνίας.
Η Τήνος φημίζεται για τα – περισσότερα από 45 – χωριά της, το καθένα με τον δικό του μοναδικό χαρακτήρα. Η καταπράσινη Κάρδιανη, ο Πύργος, το «κεφαλοχώρι»-μουσείο, τα Υστέρνια, μπαλκόνι στο Αιγαίο, ο Βώλαξ με τους διάσημους γρανιτένιους βράχους, τα πανέμορφα Δύο χωριά, ο Πάνορμος το ψαροχώρι, ο «ψηλός» Αρνάδος και το λαβυρινθώδες Φαλατάδο αποτελούν ένα μικρό δείγμα από όσα θα εξερευνήσετε.
Οι παραλίες επίσης ποικίλλουν. Κοσμικές ή άγριες, με beach bars ή χωρίς, εκτεθειμένες ή μη στους βοριάδες και τα μελτέμια, με άμμο ή με βότσαλα. Η διάσημη Κολυμπήθρα, αγαπημένη των surfers, η άγρια Λιβάδα με τα κατσίκια στα εντυπωσιακά βράχια, τα οικογενειακά Κιόνια, η γαλήνια Παχιά Άμμος, ο απάνεμος Άγιος Φωκάς, η «μυστική» Απηγανιά είναι σίγουρα μερικές από τις πιο αγαπημένες των επισκεπτών.
Γαστρονομία
Η τηνιακή γη είναι διάσημη για τις άγριες αγκινάρες, τα εκλεκτά σκόρδα (δεν αναφέρεται τυχαία «σκορδοφόρος» στον Αριστοφάνη), τα βότανα (θυμάρι, ρίγανη, χαμομήλι κ.α), τα φραγκόσυκα (όπως και διάφορα άλλα είδη σύκων), την κάπαρη και τις λιαστές ντομάτες. Τα δύο τελευταία μάλιστα, δεν λείπουν από κανένα τηνιακό τραπέζι και αποτελούν τη βάση πολλών συνταγών της ντόπιας κουζίνας. Επίσης το μέλι και το ρακί.
Σε ό,τι αφορά τα τυριά και τα αλλαντικά το νησί έχει μια μεγάλη και ενδιαφέρουσα ποικιλία προϊόντων να προσφέρει. Το τυράκι Τήνου, το πέτρωμα (ανάλατο τυρί, βάση των περισσότερων τηνιακών τυριών), το στρογγυλό, το καρίκι (ένα μπλε τυρί με απίστευτη γεύση που ωριμάζει μέσα σε νεροκολοκύθα) η γραβιέρα και η (απαλή) κοπανιστή -που προέρχονται από την Τηνιακή αγελάδα-, το ανθότυρο και το μαλαθούνι μαρτυρούν την σοβαρή κτηνοτροφία αλλά και την μεγάλη τυροκομική παράδοση του τόπου. Από αλλαντικά, η λούζα, το χοιρομέρι (ψήνεται σε κόκκινο κρασί), το λουκάνικο και το «σαλτσίτσι», το ντόπιο σαλάμι αέρος με έντονη γεύση σκόρδου συνθέτουν μια μεγάλη και ενδιαφέρουσα ποικιλία τηνιακών προϊόντων.
Από τα γλυκά της Τήνου, ξεχωρίζουν, τα τσιμπητά, που πέραν της αριστουργηματικής τους εμφάνισης, φτιάχνονται από φύλλο και ντόπιο τυρί (πέτρωμα) αρωματισμένο με κανέλα, πορτοκάλι και μαστίχα. Πεντανόστιμα είναι τα αμυγδαλωτά, τα ψαράκια (νηστίσιμο γλυκό σε σχήμα ψαριού με γέμιση από τριμμένο αμύγδαλο, ξύσμα πορτοκάλι, φρυγανιά και μπαχαρικά που σερβίρεται με ζάχαρη άχνη), τα ξεροτήγανα και τα λουκούμια.
Πως να έρθετε
Η Τήνος ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων και συγκεκριμένα στις βόρειες Κυκλάδες. Μπορεί να προσεγγιστεί εύκολα με πλοίο από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας.