Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αποτελείται από τρεις Περιφερειακές Ενότητες, την Αιτωλοακαρνανία με έδρα το Αγρίνιο, την Αχαΐα με έδρα την Πάτρα, και την Ηλεία με έδρα τον Πύργο. Η Περιφέρεια εκτείνεται τόσο στο Δυτικό τμήμα του γεωγραφικού διαμερίσματος της Στερεάς Ελλάδας όσο και στο βορειοδυτικό τμήμα του γεωγραφικού διαμερίσματος Πελοποννήσου. Πρωτεύουσα της Περιφέρειας και μεγαλύτερη πόλη της είναι η Πάτρα.

Στην Ηλεία εμβληματική στέκει η Αρχαία Ολυμπία, η οποία αποτελεί την κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων και ένα σύγχρονο διεθνές σημείο αναφοράς των υψηλότερων αξιών και ιδανικών.

Στην Αχαΐα, στην Ηλεία και στην Αιτωλοακαρνανία ο φυσικός πλούτος εντυπωσιάζει και οι εναλλαγές τοπίων και εικόνων μαγνητίζουν το βλέμμα, σε μέρη που σε καλούν να τα γνωρίσεις, προσφέροντας επιλογές ταξιδιού για κάθε εποχή του χρόνου.

Στην Αχαΐα ο επισκέπτης συναντά τον επιβλητικό Χελμό, με το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων που αποτελεί πόλο έλξης του χειμερινούς μήνες. Στις πλαγιές του Χελμού και στα 700μ. υψόμετρο βρίσκει τη Λίμνη Τσιβλού σε ένα αλπικό σκηνικό, ενώ το δάσος της Στροφυλιάς είναι γνωστό για την πλούσια βιοποικιλότητά του και φιλοξενεί πολλά είδη φυτών και ζώων καθιστώντας το σημαντικό βιότοπο για προστατευόμενα είδη.

Τους καλοκαιρινούς μήνες οι επιλογές για κολύμβηση και θαλάσσια σπορ είναι πολλές. Η Αχαΐα διαθέτει πολλές όμορφες παραλίες με καθαρά νερά, ο Ψαθόπυργος που βρέχεται από τον Κορινθιακό Κόλπο, η Λακκόπετρα στον Πατραϊκό, η παραλία της Καλογριάς με τη χρυσή άμμο που βρέχεται από το Ιόνιο, η Άκολη της Αγιαλείας με τα βαθιά νερά ή το Δρέπανο, όπου στη «μύτη» της παραλίας οι δυνατοί αέρηδες την καθιστούν ιδανική για surf, windsurf ή kite.

Η Ηλεία φημίζεται για την ακτογραμμή και τις παραλίες που διαθέτει και κοιτούν στο Ιόνιο. Από την κοσμική Κουρούτα με την αμμώδη παραλία, ως την επίσης αμμώδη και με ένα δάσος πίσω της, αλλά πολύ πιο ήσυχη Γλύφα, ή τη μικρή και γραφική Σκαφιδιά, η Ηλεία διαθέτει ένα εύρος επιλογών που καλύπτει όλες τις επιθυμίες  των λουόμενων των καλοκαιρινών μηνών.

Παρότι πεδινή κατά βάση η Ηλεία, στα εδάφη της ορθώνεται ένα από τα μεγάλα βουνά της ευρύτερης περιοχής, ο Ερύμανθος (1.794 μέτρα υψόμετρο), που σ’ ένα από τα οροπέδια που σχηματίζει στο νότιο άκρο του, εντοπίζεται το ενταγμένο στο Δίκτυο Natura 2000 δάσος της Φολόης. Το πυκνόφυτο αυτό δάσος, που εκτείνεται σε 42.000 στρέμματα, αποτελεί το μοναδικό δρυοδάσος στα Βαλκάνια και προσφέρει μαγευτικές εικόνες, μέσα από τις εναλλαγές των χρωμάτων των βελανιδιών, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Στη μεγάλη έκτασή του διαγράφονται συναρπαστικές διαδρομές για πεζοπορία ή ποδηλασία, μία εκ των οποίων είναι στο φαράγγι του Ερύμανθου.

Στην Αιτωλοακαρνανία είναι έντονο το υγρό στοιχείο και η ίδια αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς υγροβιότοπους της χώρας. Από τη θάλασσα βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος και στα σύνορά της εντοπίζονται ο Αμβρακικός κόλπος και η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, οι ποταμοί Αχελώος -που σχηματίζει ένα Δέλτα, σημαντικό για τη βιοποικιλότητά του – και Εύηνος, καθώς και η λίμνη Τριχωνίδα, η μεγαλύτερη σε έκταση στην Ελλάδα. Σημαντικό για τη χλωρίδα και την ορνιθοπανίδα της ευρύτερης περιοχής  είναι και το όρος Παναιτωλικό, που φιλοξενεί πολλά είδη τόσο του φυτικού όσο και του ζωικού κόσμου.

Η Αιτωλοακαρνανία δίνει πολλές επιλογές για κολύμπι, στην Τουρλίδα, στην Πάλαιρο, τον Μύτικα, τη Βόνιτσα κ.ά. Τα βλέμματα όμως τραβά, περισσότερη από κάθε άλλη, το Βαθυαβάλι, που βλέπει το Ιόνιο, με την ψιλή λευκή άμμο και τα τιρκουάζ νερά. Επίσκεψη αξίζουν και θα αποζημιώσουν τους επισκέπτες, οι καταρράκτες του Άγιου Βάρβαρου, έξω από την Αμφιλοχία.

Η γαστρονομία της περιοχής είναι βασισμένη στις τοπικές πρώτες ύλες και περιλαμβάνει από ρουστίκ γεύσεις ελληνικής επαρχίας, μέχρι εκλεπτυσμένες παρασκευές. Κοινό χαρακτηριστικό όλων όμως, η ποιότητα.

Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με αναπτυγμένη την κτηνοτροφία -ιδίως στην Αιτωλοακαρνανία, βρίσκουμε μεγάλη ποικιλία τυριών- κεφαλοτύρια, γραβιέρες, πεκορίνο Αμφιλοχίας, ανθότυρο, φέτα Καλαβρύτων κ.ά, όπως και εκλεκτά γιαούρτια και ρυζόγαλα. Το αρνί, το κατσίκι, το χοιρινό δεσπόζουν στα τοπικά πιάτα, όπως και η γουρουνοπούλα κατά τόπους. «Βασίλισσα» όμως της τοπικής γαστρονομίας είναι η μοναδική γαρίδα γάμπαρη του Αμβρακικού, που θεωρείται η κορυφαία της χώρας. Ασφαλώς, περιβεβλημένες από νερό, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαϊα και η Ηλεία φημίζονται και για τους υπόλοιπους θησαυρούς του νερού, ψάρια, μαλάκια, όστρακα ή και τις εκτρεφόμενες πέστροφες. Το πιο εκλεπτυσμένο προϊόν που παρασκευάζεται εδώ όμως είναι το αυγοτάραχο Μεσολογγίου, ένα Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης, φτιαγμένο από αυγά μπάφας,  «το ελληνικό χαβιάρι». Η εύφορη γη της Ηλείας παράγει πολύ υψηλής ποιότητας λάδι, ενώ προσφέρει απλόχερα εσπεριδοειδή και άλλα φρούτα, όπως καρπούζι και φράουλα. Αντίστοιχα η Αχαΐα διακρίνεται για την αμπελουργία και την οινοποιία της, διαθέτοντας ΠΟΠ προϊόντα όπως η ξακουστή Μαυροδάφνη.

Οι τοπικές πρώτες ύλες δημιουργούν τοπικούς συνδυασμούς που αναδεικνύουν την παράδοση και την τοπική ταυτότητα της περιοχής.