Η κατανάλωση αλκοόλ, κυρίως με τη μορφή κόκκινου κρασιού και ως συνοδευτικό του γεύματος, αποτελεί ένα βασικό συστατικό της ελληνικής Μεσογειακής διατροφής. Το κρασί στην ελληνική παράδοση είναι κάτι περισσότερο από ένα ποτό – είναι σύμβολο φιλοξενίας, κοινωνικής σύνδεσης και πολιτιστικής κληρονομιάς. Το συναντάμε σε διάφορες κοινωνικές και οικογενειακές εκδηλώσεις, καθώς και στη Χριστιανική Ορθόδοξη παράδοση μέσω της Θείας Κοινωνίας.

Αυτή η παράδοση της κατανάλωσης κρασιού ως μέρος ενός ισορροπημένου γεύματος έχει αποτυπωθεί και στη Μεσογειακή Πυραμίδα Διατροφής. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής που επικαιροποιήθηκε από το Διεθνή Οργανισμό Μεσογειακής Διατροφής το 2020, η κατανάλωσή κρασιού (και άλλων ζυμωμένων αλκοολούχων ποτών, όπως η μπύρα) συστήνεται προαιρετικά, με μέτρο και κατά προτίμηση ως συνοδευτικό του γεύματος.

Η ελαφρά προς μέτρια κατανάλωση κρασιού– ιδιαίτερα κόκκινου- έχει συσχετιστεί με ορισμένα πιθανά οφέλη για την υγεία μας. Τα πιθανά ευεργετικά οφέλη της ελαφράς ή με μέτρο κατανάλωσης κρασιού μπορεί, εν μέρει, να συνδέονται με τις προστατευτικές ιδιότητες συγκεκριμένων βιοενεργών συστατικών (πολυφαινόλες) που βρίσκονται σε αυτό. Οι πολυφαινόλες (για παράδειγμα η ρεσβερατρόλη) είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που έχει μελετηθεί για την ικανότητά του να μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου. Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες, για να κατανοηθεί πλήρως η επίδραση του κρασιού.

Από την άλλη, τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει ότι δεν μπορούν να οριστούν ασφαλή επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ. Aκόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (<8 ποτά/εβδομάδα) έχει συνδεθεί σε μελέτες με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων υγείας, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος. Σίγουρα θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή του από συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπως είναι τα παιδιά και οι εγκυμονούσες/ θηλάζουσες γυναίκες.

Συνεπώς, εάν επιλέξετε να πιείτε αλκοόλ αυτό θα πρέπει να γίνεται με μέτρο. Η έμφαση στο μέτρο είναι σημαντική, καθώς διασφαλίζει ότι η κατανάλωση του αλκοόλ θα είναι ελεγχόμενη. Μία μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται έως 2 ποτά (2 ή λιγότερο) για τους άντρες και έως 1 ποτό (1 ή λιγότερο) για τις γυναίκες ημερησίως. Μία μερίδα ποτού αντιστοιχεί σε 45 ml ποτού υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ όπως βότκα, ουίσκι, τζιν (40% αλκοόλ), 120 ml κρασί (12% αλκοόλ) ή 330 ml μπύρας (5% αλκοόλ).

Συμπερασματικά, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα επιστημονικά δεδομένα προειδοποιούν για τους κινδύνους της κατανάλωσης αλκοόλ, ιδιαίτερα σε αυξημένες ποσότητες. Επομένως, ενώ το κρασί είναι μέρος της παράδοσης των μεσογειακών χωρών όπως και της Ελλάδας, η όποια κατανάλωσή του θα πρέπει να γίνεται με μέτρο, πάντα στα πλαίσια μιας συνολικά υγιεινής διατροφής.