Αν υπάρχει ένα αγαθό που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την Ελλάδα, αυτό είναι το ελαιόλαδο. Αποτελεί αναμφίβολα τον πυρήνα της ελληνικής και μεσογειακής διατροφής και η Ελλάδα έχει την τύχη να παράγει ελαιόλαδα εξαιρετικής ποιότητας και νοστιμιάς.

Το ελαιόλαδο στην αρχαία Ελλάδα είχε εξαιρετική σημασία και όχι μόνο ως τροφή, αλλά και ως σύμβολο πολιτισμού, θρησκείας και οικονομίας. Η ελιά θεωρείται από τα πιο σημαντικά δώρα των αρχαίων θεών στους ανθρώπους και καλλιεργούνταν σε μεγάλες εκτάσεις, κυρίως στην Εύβοια, την Κρήτη, την Πελοπόννησο και τις Νότιες Κυκλάδες. Η παράδοση της καλλιέργειας της ελιάς και της παραγωγής ελαιολάδου στην Ελλάδα χρονολογείται τουλάχιστον από την 2η χιλιετία π.Χ., με την ανάπτυξη της τεχνολογίας της ψυχρής εκθλίψεως για την παραγωγή ελαιολάδου, που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες. Η αξία της ελιάς ήταν δε, τόσο σημαντική που σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, όποιος κατέστρεφε ή ξερίζωνε ελιά καταδικαζόταν σε θάνατο.

Σήμερα, από τις πλέον φημισμένες περιοχές στην Ελλάδα για την παραγωγή ελαιόλαδου είναι η Πελοπόννησος. Η Κρήτη παράγει, δε, ένα από τα πιο διάσημα ελαιόλαδα στην Ελλάδα και τον κόσμο, με χαρακτηριστική γεύση και υψηλή ποιότητα λόγω του εδάφους και του κλίματος του νησιού. Σε όλη την Ελλάδα όμως, βρίσκουμε εξαιρετικά ελαιόλαδα με τους ελαιοπαραγωγούς να αξιοποιούν στο έπακρο τα μοναδικά χαρακτηριστικά των εδώδιμων ποικιλιών. Δεν είναι λίγα τα ΠΟΠ και ΠΓΕ ελαιόλαδα της χώρας με το καθένα να διαθέτει τα δικά του ξεχωριστά γευστικά χαρακτηριστικά και να ταυτίζεται με τον τόπο όπου κατάγεται. 

Η ποικιλία ελιάς που καλλιεργείται στην Ελλάδα είναι κυρίως η Κορωνέικη, η οποία παράγει ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας, το οποίο θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο λόγω της γεύσης, του αρώματος και της διατροφικής του αξίας. Υπάρχουν όμως και πολλές άλλες ποικιλίες, όπως το Μανάκι, η Τσουνάτη καθώς και η Αθηνολιά οι οποίες έχουν το δικό τους μοναδικό χαρακτήρα και διαφορετικά χαρακτηριστικά. Επίσης, ιδιαίτερα ξεχωριστό είναι και ελαιόλαδο της Μυτιλήνης, που παράγεται από ποικιλίες ελιάς που δύσκολα συναντάς στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στο νησί του βορείου Αιγαίου κυριαρχούν οι ποικιλίες κολοβή και αδραμυτινή, που μπορούν και χαρίζουν στο λάδι χρυσαφένιο χρώμα, ενώ το κάνουν πολύ αρωματικό και γλυκόπιοτο.

Η παραγωγή και εξαγωγή ελαιολάδου είναι σημαντική για την ελληνική οικονομία. Ο τομέας της ελαιοπαραγωγής παρέχει θέσεις εργασίας στην ελληνική ύπαιθρο και συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία της χώρας από τις εξαγωγές. Η ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, με πολλές ελληνικές ετικέτες να κερδίζουν βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς.