Αύξηση σε ποσοστό 40%, αναμένεται να σημειώσει – σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων (FAO) – στα επόμενα 15 χρόνια, η παγκόσμια ζήτηση για κρέας. Όπως επισημαίνει ο FAO, καθοριστικός θα είναι ο ρόλος των τεχνολογικών λύσεων, στα συστήματα γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής για την εξασφάλιση επαρκούς εφοδιασμού τροφίμων. Η υγεία, η διατροφή, η διαβίωση και η παραγωγικότητα είναι παράμετροι που μπορούν να βελτιωθούν και να αυξηθούν με τα κατάλληλα τεχνολογικά εργαλεία, συμβάλλοντας στην επαρκή προσφορά κρέατος τα επόμενα χρόνια. Πιο αναλυτικά, οι αισθητήρες είναι μία από τις τεχνολογίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, τόσο για τη βελτίωση της υγείας, όσο και της παραγωγικότητας. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούνται για την υγεία των γουρουνιών και προσφέρουν σε πραγματικό χρόνο στον κτηνοτρόφο, διαδικτυακή εικόνα της εκμετάλλευσης. Οι αισθητήρες καταγράφουν τη θερμοκρασία, τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα, την κατανάλωση νερού, την πίεση του αέρα, την αμμωνία, το υδρόθειο. Τα δεδομένα αυτά, συλλέγονται και εξάγουν αποτελέσματα, σχετικά με την υγεία των γουρουνιών και την περίπτωση έξαρσης κάποιας ασθένειας. Ενώ ο φωτισμός παίζει ρόλο στην υγεία των γουρουνιών, ο κόκκινος φωτισμός μπορεί να μειώσει την επιθετικότητα των ζώων. Τέτοιου είδους αισθητήρες υπολογίζουν την κατάλληλη ποσότητα τροφής ανάλογα με τις ανάγκες του ζώου, αλλά και τα επίπεδα στρες και άγχους που ενδέχεται να επηρεάσουν την παραγωγή κρέατος. Τέλος, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των κτηνοτρόφων σήμερα είναι η μόλυνση των ζώων με μυκοτοξίνες από μολυσμένη τροφή. Τα εργαλεία πρόβλεψης μυκοτοξινών, μπορούν να μειώσουν το ρίσκο αυτό ελέγχοντας την ποιότητα της τροφής.