Είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί των Επτανήσων, μετά την Κεφαλονιά και την Κέρκυρα και το δεύτερο σε πληθυσμό κατοίκων μετά την Κέρκυρα. Η Ζάκυνθος, πήρε το όνομά της από τον Ζάκυνθο, γιο του βασιλιά της Φρυγίας, Δάρδανου και η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων. Σε όλη της τη διαδρομή γνώρισε πολλούς κατακτητές, με τους Ενετούς να αφήνουν το εντονότερο στίγμα τόσο στην αρχιτεκτονική, όσο και στην πολιτισμική ζωή του νησιού.
Η Ζάκυνθος διαθέτει σπουδαία πολιτισμική κληρονομιά, με την μουσική – οι καντάδες έχουν την τιμητική τους ενώ στο νησί ιδρύθηκε η πρώτη φιλαρμονική το 1816 -, την ποίηση, και το θέατρο να δίνουν σοβαρά «δείγματα γραφής» στο χρόνο. Μια ισχυρή γεύση θα πάρετε στο Μουσείο Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων, αλλά και σε σημαντικά αξιοθέατα όπως η πλατεία Αγίου Μάρκου και η εκκλησία του Αγίου Διονυσίου. Το νησί, είναι διάσημο παγκοσμίως, για το «Ναυάγιο» που αποτελεί και την εμβληματική του παραλία, αλλά και τον φυσικό του πλούτο. Στον κόλπο του Λαγανά, που είναι και ένας από τους μεγαλύτερους της Μεσογείου, έρχεται να γεννήσει τα αυγά της κάθε χρόνο, η χελώνα Caretta Caretta. Η ευρύτερη περιοχή προστατεύεται από το εθνικό θαλάσσιο πάρκο Ζακύνθου και υπάγεται μαζί με τις δυτικές και βορειοανατολικές ακτές της στο δίκτυο Natura 2000.
Γαστρονομία
Η ζακυνθινή κουζίνα είναι βαθιά επηρεασμένη από τους Βενετούς γι’ αυτό και πολλά πιάτα όπως οι πολπέτες (δηλαδή οι μεγάλοι κεφτέδες) με κόκκινη σάλτσα, φέρουν ονόματα ιταλικά. Τα βασικά προϊόντα της Ζακύνθου είναι το λάδι, το σκόρδο και η ντομάτα, με πολλές από τις τοπικές σπεσιαλιτέ όπως η δημοφιλής «σάρτσα» (βοδινό ή μοσχαρίσιο κρέας με σάλτσα ντομάτας και σκόρδου) «τα αυγά σκορδοστούμπι» και οι «μελιτζάνες σκορδοστούμπι» να συνοδεύουν την βασική πρώτη ύλη με την ιδιότυπη «βαριά» αλλά λαχταριστή αυτή σάλτσα των Ζακυνθινών με ντομάτα, λάδι και σκόρδο. Επίτιμη θέση στο ζακυνθινό τραπέζι έχει και το κουνέλι που θα βρείτε σε διάφορες εκδοχές, γεμιστό, στιφάδο κοκ. Από γλυκά, τα μαντολάτα με την μαρέγκα, ζάχαρη, κόλιανδρο, αμύγδαλο και φιστίκια, βρίσκονται σε πρωταγωνιστική θέση και μάλιστα φημίζονται ως τα καλύτερα της Ελλάδας.
Από τυριά ξεχωρίζει το λαδοτύρι, ένα πικάντικο τυρί, στέρεο που παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα. Η Ζάκυνθος διαθέτει μεγάλη παράδοση και στο κρασί, με την αμπελουργία να διαδραματίζει κομβικό ρόλο από την Ενετοκρατία. Σήμερα, οι γηγενείς ποικιλίες είναι πολλές και αρκετές από αυτές συμπεριλαμβάνονται στις κορυφαίες της χώρας. Οργανωμένα οινοποιεία σας καλούν να τις εξερευνήσετε.
Πώς να έρθετε
Η Ζάκυνθος ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Επτανήσων και μπορεί να προσεγγιστεί εύκολα είτε με αεροπλάνο, είτε με πλοίο από την Κυλλήνη.