Μας ωφελούν με τα δεκάδες θρεπτικά συστατικά τους, αποτελούν ιδανικό σνακ μέσα στην ημέρα και ταιριάζουν σε κάθε γεύμα, από το γιαούρτι και τα δημητριακά μέχρι τις σαλάτες και τα γλυκά.Οι ξηροί καρποί της ελληνικής γης είναι εξαιρετικής ποιότητας, με τον καθένα από αυτούς να προσφέρει στον οργανισμό ιδιαίτερα οφέλη και να ταιριάζει σε πολλές συνταγές, όταν δεν καταναλώνονται ως απλό σνακ.

Βασιλιάς όλων στη χώρα μας είναι αναμφισβήτητα το κελυφωτό φυστίκι Αιγίνης που όχι μόνο είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π), αλλά αποτελεί και ένα από τους πιο εύγευστους και αναγνωρίσιμους ξηρούς καρπούς παγκοσμίως. Στην ελληνική κουλτούρα, το φιστίκι Αιγίνης χρησιμοποιείται συχνά σε γλυκά και εδέσματα, καθιστώντας το αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής μας παράδοσης. Η καλλιέργειά του στο μικρό νησί του Αργοσαρωνικού ξεκίνησε τη δεκαετία του 1860 και από τότε άρχισε σιγά-σιγά να κατακτά τον κόσμο. Ξεχωρίζει χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β5, που βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου και των τριγλυκεριδίων.

Π.Ο.Π προϊόν είναι και το κελυφωτό φιστίκι Μεγάρων που συγκαταλέγεται και αυτό παγκοσμίως στις υπερτροφές (superfoods) χάρη στην πληθώρα των ευεργετικών του συστατικών. Εκτός από ωμά, ως σνακ, τα φιστίκια είναι ιδανικά για συνταγές με γλυκά, αλλά και ως topping σε γιαούρτι ή βρώμη για πρωινό.

Τα ελληνικά καρύδια και αμύγδαλα, γνωστά για την πλούσια γεύση τους, περιέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών, πρωτεϊνών, βιταμινών, μετάλλων και φυσικών ινών που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Στην Ελλάδα, το 35-30% των αμυγδάλων παράγεται στην Θεσσαλία, συγκεκριμένα στους νομούς Λάρισας και Μαγνησίας, το 25-35% στην Μακεδονία, στον νομό Σερρών και Καβάλας και το υπόλοιπο ποσοστό καλλιεργείται διάσπαρτα στον Ελλαδικό χώρο. Τα καρύδια από την άλλη, καλλιεργούνται σε περιοχές όπως η Ηλεία, η Ελασσόνα και η Αριδαία Πέλλας, με τη συγκομιδή τους να γίνεται συνήθως τέλη Σεπτέμβρη. Ο εν λόγω ξηρός καρπός, αποτελεί πλούσια πηγή φυσικών ουσιών με αντιοξειδωτική δράση όπως η μελατονίνη, η βιταμίνη Ε, τα καροτενοειδή και οι πολυφαινόλες. Ιστορικά, και τα δυο προϊόντα έχουν συνδεθεί με την ελληνική παράδοση και χρησιμοποιούνται τόσο στη ζαχαροπλαστική όσο και στη μαγειρική, προσθέτοντας νοστιμιά και πρωτοτυπία.       

Στους πιο νόστιμους και δημοφιλείς ξηρούς καρπούς συγκαταλλέγεται και το φουντούκι. Η καλλιέργειά του γίνεται κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα και θεωρείται πλούσια πηγή βιταμινών και μετάλλων ενώ περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6. Η ένταξή του στη διατροφή μπορεί να ενισχύσει την ενέργεια και τη συνολική ευεξία, ενώ μπορεί να καταναλώνεται ως σνακ, σε σαλάτες ή ως συστατικό σε γλυκά και αλμυρά πιάτα.

Οι ξηροί καρποί αποτελούν ιδανική επιλογή για vegan και vegetarian διατροφή, καθώς μπορούν να αλεστούν για αλεύρι αλλά και να πολτοποιηθούν για ένα θρεπτικό άλειμμα. Είτε σκέτοι είτε σε συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, οι ξηροί καρποί αποτελούν βασικό κομμάτι της ελληνικής και μεσογειακής διατροφής.