Καλαθάκι Λήμνου, Κατίκι Δομοκού, Γραβιέρα Νάξου, Μετσοβόνε, Σαν Μιχάλη, Ξύγαλο Σητείας, Μανούρι και φυσικά η βασίλισσα όλων η Φέτα, είναι μερικά μόνο από τα Π.Ο.Π τυριά για τα οποία μπορεί να περηφανεύεται η Ελλάδα και τα οποία έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να κατακτούν και τις αγορές άλλων κρατών.

Σε σύνολο η χώρα έχει 24 τυριά προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, που παρασκευάζονται ακόμα με παραδοσιακή τεχνολογία και το γάλα των οποίων προέρχεται από ντόπιες φυλές ζώων. Οι φυλές αυτές μπορεί να έχουν χαμηλή γαλακτοπαραγωγή, το γάλα τους όμως είναι ιδιαίτερα πλούσιας χημικής σύστασης και εξαιρετικών οργανοληπτικών ιδιοτήτων. Αυτό είναι άλλωστε, που δίνει στα ελληνικά τυριά τη μοναδική γεύση τους και που τα έχει κάνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής.

Εκτός από τη φέτα που τη συναντάς σε τραπέζια από τον βορά μέχρι και τον νότο της χώρας, δε λείπουν πια και οι διάφορες γραβιέρες, οι οποίες μάλιστα συνδυάζονται άψογα και με λευκά κρασιά όπως είναι το Σαββατιανό, το Πρεκνάδι ή η Μαλαγουζιά από τον ελληνικό αμπελώνα ή το Chardonnay και το Sauvignon Blanc από τον διεθνή. Από την άλλη, σε τυριά όπως το Κατίκι και το Ανεβατό, ταιριάζουν ιδανικά, κρασιά με αρκετή οξύτητα και μέτριο σώμα όπως είναι η Ρομπόλα, ενώ το Αρσενικό Νάξου δένει άψογα με κρασιά όπως το Αγιωργίτικο.

Τα ελληνικά τυριά πρωταγωνιστούν πια και στα ντελικατέσεν που τους δίνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις προθήκες τους, αλλά και σε όλα τα καλά μαγαζιά. Έτσι, σε ένα καλό wine bar θα δεις να σου βγάζουν πλατό με Κοπανιστή Μυκόνου, Σφέλλα, Λαδοτύρι Μυτιλήνης, αλλά και Μανούρι.

Φυσικά, δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε λίγο πιο εκτενώς και στην κεφαλογραβιέρα, αυτό το σκληρό τυρί με την αλμυρή αλλά πλούσια γεύση. Χαρακτηρισμένη ως προϊόν Π.Ο.Π, η κεφαλογραβιέρα παράγεται σε τυροκομεία τόσο στην Ήπειρο όσο και στην Αμφιλοχία και δε λείπει σχεδόν από κανένα ελληνικό τραπέζι, ενώ τρώγεται πολύ εύκολα και σκέτη.

Ξεχωριστή μνεία αξίζει και στο κασέρι που τόσο αγαπούν οι Βορειοελλαδίτες. Η συμπαγής μάζα του σε συνδυασμό με το ήπιο άρωμα και τη μαλακή υφή του όμως, το έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια να αγαπηθεί και σε πολλά άλλα μέρη της χώρας.

Εκτός όμως από τα εξαιρετικής ποιότητας τυριά της, η Ελλάδα έχει να προσφέρει και μια πληθώρα άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων, μεγάλης νοστιμιάς, αλλά και θρεπτικής αξίας.

Ένα από αυτά είναι και το γιαούρτι που στη χώρα μας φτιάχνεται παραδοσιακά από αγνό πρόβειο γάλα και σερβίρεται σε πήλινα δοχεία, με την πέτσα που δημιουργείται στην επιφάνειά του να είναι ένα από τα πιο γνωστά του χαρακτηριστικά.

Φυσικά, δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στα ελληνικά βούτυρα με το Κερκύρας να ξεχωρίζει. Είναι ίσως το διασημότερο αγελαδινό βούτυρο της χώρας και έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη A και D, ενώ είναι ιδανικό για την παρασκευή κέικ, κρουασάν και κουλουριών, αλλά και ως άλειμμα σε ψωμί και πάνω από φρέσκα ζυμαρικά.

Η δημοφιλία που γνωρίζουν τα τελευταία χρόνια τα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα, έχει κάνει πιο εύκολη και την πρόσβαση των καταναλωτών σε αυτά. Πλέον, βλέπεις επιτυχημένους σεφ και εστιατόρια να τα χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο στα πιάτα τους, ενώ πια μπορείς να τα βρεις και σε πολλά σούπερ μάρκετ και delis, για να μπορέσεις να τα απολαύσεις στο σπίτι, αλλά και να πειραματιστείς μαγειρικά μαζί τους.