Ανήκει στο σύμπλεγμα των Σποράδων, είναι για την ακρίβεια το νοτιότερο και μεγαλύτερο νησί των Βόρειων Σποράδων, ενώ γεωγραφικά βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην ανατολική Εύβοια. Η βόρεια πλευρά του νησιού μαγεύει με τα καταπράσινα τοπία και τα πυκνά πευκοδάση, ενώ η νότια θυμίζει τοπία νότιας Εύβοιας και Κυκλάδων. Νησάκι του Αιγαίου, η Σκύρος, εκπροσωπεί έναν χαμηλών τόνων προορισμό για εκείνους που αναζητούν πιο ήσυχες κι αυθεντικές αποδράσεις. Τα αμέτρητα πευκόδεντρα κι ο εύφορος Βορράς της, συγχρονίζονται άψογα με τα πάλλευκα σπιτάκια της γνωστής σκυριανής αρχιτεκτονικής και τα λαβυρινθώδη στενά της κυκλαδίτικης Χώρας, αλλά και τον άγονο Νότο. Οι μη εμπορικές, παραλίες, συνυπάρχουν με αρχαιολογικά ευρήματα και μουσεία που μαρτυρούν μια μεγάλη ιστορία. Αξίζει να επισκεφτείτε τον Αρχαιολογικό Χώρο Παλαμαρίου με στοιχεία ανθρώπινης ύπαρξης από την εποχή του Χαλκού, και το Κάστρο με την μαγική θέα, στο οποίο δυστυχώς έχουν απομείνει ελάχιστα απομεινάρια της αρχαίας Ακρόπολης του βασιλιά της Λυκομίδη . Θα δείτε ωστόσο την πανέμορφη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, ενώ σε άλλα σημεία του νησιού θα εντοπίσετε και άλλα εκκλησάκια και μονές, όπως ο Άγιος Νικόλαος στα Πουριά πρότυπο υπόσκαφης αρχιτεκτονικής. Μέρος της ιστορίας του τόπου, θα γνωρίσετε στο Αρχαιολογικό Μουσείο αλλά και στο Λαογραφικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς. Η Σκύρος διαθέτει και αρκετά μονοπάτια με ενδιαφέρουσες περιπατητικές διαδρομές. Ένα από αυτά, εύκολο και σύντομο, θα σας αποκαλύψει την παραδεισένια παραλία Αγαλίπα-θεωρείται μία από τις ομορφότερες του νησιού-και το ομώνυμο Ναυάγιο.

Το νησί φημίζεται για τα μικρόσωμα σκυριανά αλογάκια, την τέχνη του κεντήματος, της ξυλογλυπτικής και της επιπλοποιίας, ενώ είναι διάσημο για τα αποκριάτικα έθιμά του.

Γαστρονομία

Η ποικιλομορφία που χαρακτηρίζει το έδαφος του νησιού, έχει αντίκτυπο και στην παραγωγή τοπικών προϊόντων.

Δεν μπορούμε να μην ξεκινήσουμε το σκυριανό γευστικό ταξίδι, με την πιο διάσημη τροφή της. Η Σκύρος, είναι συνυφασμένη με τον ντόπιο αστακό, και χαρίζει απλόχερα σε όποιον την επισκεφτεί αστακομακαρονάδες που όμοιές τους δεν έχετε δοκιμάσει, λόγω της κορυφαίας πρώτης ύλης. Αντίστοιχα από κρέατα, ξεχωρίζουν τα κατσικάκια και πρόβατα του νησιού.

Στο νησί, παράγεται επίσης, εξαιρετικό μέλι. Το θυμαρίσιο σκυριανό μέλι υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, παράγεται σε μεγάλες ποσότητες μιας και το θυμάρι είναι το πιο σημαντικό μελισσοκομικό φυτό εδώ, ωστόσο βρίσκει κανείς και πευκόμελο και ερείκης. Στο ίδιο πλαίσιο θα βρείτε εύκολα και σκυριανό πετιμέζι, το γνωστό σιρόπι που παράγεται από μούστο. Από ντόπια όσπρια ξεχωρίζει η φάβα.

Από πίτες ξεχωρίζει η διάσημη λαδόπιτα, με τοπικό ποιοτικό μέλι, και η τραχανόπιτα, ενώ από καθαρόαιμα γλυκά οι λουκουμάδες, επίσης με σκυριανό μέλι και τα αμυγδαλωτά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σκυριανή τυροκομία, με μυζήθρες, ξινοτύρια, φέτα και γραβιέρες που κερδίζουν τις εντυπώσεις. Τέλος, δυναμικά έχουν βγει στο προσκήνιο και τα τοπικά κρασιά. Οργανωμένα οινοποιεία αξιοποιούν πλέον εκτός οικιστικού πλαισίου, αλλά επαγγελματικά, ποικιλίες κρασιού που γεννά η σκυριανή γη, εμφιαλώνουν το αποτέλεσμα και το προσφέρουν στο κοινό.

Πώς να έρθετε

Η Σκύρος ανήκει στις Βόρειες Σποράδες και μπορείτε να την προσεγγίσετε εύκολα είτε ακτοπλοϊκώς από την Κύμη της Εύβοιας, είτε αεροπορικώς.