Το φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα, η πλούσια γαστρονομική κουλτούρα και το ηφαίστειο είναι μερικά από όσα καθιστούν τη Σαντορίνη, έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς παγκοσμίως. Ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων και εντοπίζεται στον χάρτη, νότια της Ιου και δυτικά της Ανάφης. Ιστορικά, η Σαντορίνη ή Θήρα όπως συχνά λέγεται, πρωτοσυναντάται με την ονομασία Στρογγύλη, λόγω του σχήματός της. Το μεγάλο εκείνο νησί που μαζί με τα δύο γειτονικά του, τη Θηρασιά και το Ασπρονήσι, συνέθεταν ένα γοητευτικό σύμπλεγμα, βυθίστηκε εν μέρει έπειτα από μια τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη στα τέλη του 17ου αιώνα π.Χ.  Έκτοτε ακολούθησε ακόμα μια ηφαιστειακή έκρηξη το 1950 περίπου.
Σήμερα, το νησί παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένο με το ηφαίστειό του. Η Καλντέρα πρωταγωνιστεί στις λίστες των συγκλονιστικότερων τοπίων του πλανήτη, ενώ η γεωμορφία του θεωρείται σπάνια. Η Οία, τα Φηρά, το Αμμούδι, το Ημεροβίγλι και το Φηροστεφάνι, αλλά και πανέμορφα χωριά, όπως ο Πύργος και το Μεγαλοχώρι, αποτελούν μόνο μερικούς από τους πανέμορφους οικισμούς που θα ανακαλύψετε. Επίσης, ο Αθηνιός, το λιμάνι του νησιού θα σας καλωσορίσει στην περίπτωση που έρθετε εδώ με πλοίο. Στην Σαντορίνη, οι παραλίες, είναι ξεχωριστές και δεν θυμίζουν κανενός άλλου νησιού. Η Κόκκινη Παραλία με το χαρακτηριστικό κεραμιδί πέτρωμα, αλλά και πολλές άλλες με την μαύρη άμμο τους, έρχονται να «σπάσουν» το κλισέ του συνδυασμού χρυσή ή λευκή άμμος και τυρκουάζ νερά, σε ό,τι αφορά τις ακτές των Κυκλάδων.

Γαστρονομία

Το νησί θεωρείται παραδοσιακά, τις τελευταίες δεκαετίες, ο απόλυτος νησιωτικός γαστρονομικός προορισμός, με τα εστιατόριά του να κερδίζουν έως και διεθνείς διακρίσεις.
Η φάβα – το νούμερο ένα όσπριο του τόπου, η λευκή μελιτζάνα, το ντοματάκι, η κάπαρη και τα καπαρόφυλλα, το χλωροτύρι, αλλά και τα μελιτίνια ή το γλυκό κουφέτο συνθέτουν ένα καλάθι τοπικών προϊόντων που έχουν γίνει περιζήτητα και είναι υψηλού επιπέδου. Σπουδαίοι chef και μάγειρες, έχουν κατορθώσει με πηγή έμπνευσής τους τα προϊόντα του τόπου και τη φαντασία τους να καθιερώσουν το νησί ως έναν άκρως ενδιαφέρον γαστρονομικό προορισμό που μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη ανεπιτήδευτες παραδοσιακές γεύσεις στις ταβέρνες του νησιού, αλλά και πιο δημιουργικές γεύσεις στα εστιατόριά του. Σήμα κατατεθέν της σαντορινιάς κουζίνας είναι οι ντοματοκεφτέδες και (φυσικά) η φαβά, χωρίς ωστόσο να λείπουν και άλλες περισσότερο ή λιγότερο γνωστές τοπικές συνταγές όπως η αθερινόπιτα (αθερίνα τηγανισμένη με αλεύρι και κρεμμύδια), η σκορδομακαρονάδα (γνωστή και ως μακαρονάδα των φτωχών, χοντρό συνήθως μακαρόνι με τσιγαρισμένο σκόρδο), η σαντορινιά σαλάτα (με παξιμάδια, κάπαρη, καπαρόφυλλα, ντοματίνια και χλωροτύρι) και το σφουγγάτο (ομελέτα με ντόπια λαχανικά).
Εξίσου άρρηκτη με το φαγητό, είναι η σχέση του νησιού με το κρασί. Τα αμπέλια της Σαντορίνης, σε συνδυασμό με το ηφαιστειογενές έδαφος, προκαλούν ένα αποτέλεσμα εκρηκτικό, με κρασιά που κερδίζουν διακρίσεις παγκοσμίου επιπέδου. Τα πιο γνωστά κρασιάτουνησιού είναι το Νυχτέρι (λευκό ξηρό), το Βινσάντο (λευκό ή κόκκινο γλυκό, που μάλιστα αποτελούσε το κρασί της Θείας Μετάληψης στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας) και το Μπρούσκο.

Πως να έρθετε

Η Σαντορίνη, βρίσκεται στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων και μπορεί να προσεγγιστεί εύκολα είτε με πλοίο από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, είτε με αεροπλάνο.