Η Σαμοθράκη, νησί του Θρακικού Πελάγους, βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο και γειτονεύει με τη Λήμνο, τη Θάσο και την Ίμβρο. Το όνομά της σημαίνει Φεγγαροθράκη, και προέρχεται από το «σάος» (φεγγάρι), το όνομα του περίφημου όρους της και τη «Θράκη». Είναι γνωστή παγκοσμίως από τη Νίκη της Σαμοθράκης, το περίφημο άγαλμα που βρέθηκε στο νησί το 1863 και που σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Η Σαμοθράκη ωστόσο χαρακτηρίζεται συχνά ως «νησί του μυστηρίου», από τα Καβείρια Μυστήρια που τελούνταν, στο Ιερό των Μεγάλων Θεών στην Παλαιόπολη την αρχαία πόλη του νησιού. Το Ιερό μπορεί κανείς να το επισκεφθεί και αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Σαμοθράκης. Νησί του μυστηρίου λοιπόν, αλλά και της πνευματικής ανάτασης μιας και υπήρξε από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κέντρα της αρχαιότητας, με τον Απόστολο Παύλο να την επιλέγει ως πρώτη στάση του σε ευρωπαϊκό έδαφος το 49 μ.Χ.
Σε ό,τι αφορά την μορφολογία της, η Σαμοθράκη, αποτελεί έναν νησιωτικό προορισμό με πλούσια βλάστηση, τρεχούμενα νερά, άγρια βραχώδη τοπία και ορεινούς όγκους. Πρωταγωνιστής του νησιού το όρος Σάος με υψόμετρο που ξεπερνάει τα 1600 μέτρα και κατατάσσει αυτόματα την Σαμοθράκη (με εξαίρεση την Κρήτη και την Εύβοια) στο υψηλότερο ελληνικό νησί στο Αιγαίο. Οι ντόπιο αποκαλούν τον Σάο, «φεγγάρι», γιατί είναι τόσο ψηλός που το κρύβει!
Πρωτεύουσα του νησιού, είναι η αμφιθεατρική Χώρα, που έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος οικισμός.
Η άγρια, παρθένα ομορφιά της Σαμοθράκης έρχεται να ολοκληρωθεί μέσα από παραλίες με επιβλητικά πλατάνια που αγγίζουν τα κρυστάλλινα νερά τους, αλλά και απόκοσμους βράχους να υψώνονται στο βαθύ μπλε της θάλασσάς της. Η πιο δημοφιλής παραλία του νησιού είναι η Παχιά Άμμος, ενώ η λίστα συνεχίζεται με τα Θερμά Λουτρά, τον Πύργο του Φονιά και οι Κήποι.
Γαστρονομία
Η Σαμοθράκη, εκτός από σπάνια ομορφιά, προσφέρει και μοναδικά γευστικά «δείγματα γραφής». Το ντόπιο κατσικάκι αποτελεί το νούμερο ένα τοπικό προϊόν, με εξαιρετική γεύση, που οι κάτοικοι του νησιού λένε πως οφείλεται στο θαλασσινό νερό που πίνουν τα κατσίκια τους και στα βότανα και χόρτα που τρώνε. Το συναντάμε στα τραπέζια, γεμιστό με ρύζι και συκωτάκια αλλά και σε κλασσικές παραδοσιακές ελληνικές συνταγές όπως στον φούρνο με πατάτες, λεμονάτο κοκ. Το ντόπιο μέλι διακρίνεται για την ποιότητα και τη γεύση του, ενώ στο νησί λειτουργεί ο φούρνος Αντωνίου – ιστορικό μνημείο στη Χώρα, κατατάσσει το ψωμί στα κορυφαία τοπικά προϊόντα του. Η τοπική μπύρα Φονιάς, lager ή μαύρη, προστίθεται στο μποστάνι ντόπιων γεύσεων και συνοδεύει εξαιρετικά το φαγητό σας. Από επιδόρπια, ο τοπικός παραδοσιακός χαλβάς, η γαλατόπιτα και ο μπακλαβάς ξεχωρίζουν και προσφέρουν σε όποιον τα δοκιμάσει αυθεντικές γεύσεις.
Πώς να έρθετε Η Σαμοθράκη αποτελεί νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου και διοικητικά υπάγεται στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Μπορείτε να την προσεγγίσετε εύκολα είτε οδικώς, είτε αεροπορικώς έως την Αλεξανδρούπολη και από εκεί με πλοίο έως το λιμάνι της Καμαριώτισσας.