Η Σάμος είναι νησί του Ανατολικού Αιγαίου που ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με πρωτεύουσα το Βαθύ, και είναι εκείνο που βρίσκεται πλησιέστερα στα τουρκικά παράλια. Η σημαντική θέση της στην αρχαιότητα την έχει προικίσει σήμερα με αξιοθαύμαστα μνημεία όπως το Ηραίον που ήταν λατρευτικός ναός αφιερωμένος στην Ήρα, το Αρχαίο Θέατρο και το Ευπαλίνειο Όρυγμα, ένα από τα «θαύματα» της μηχανικής των αρχαίων χρόνων που λειτουργούσε ως υδραγωγείο.
Η Σάμος είναι ένα κατάφυτο νησί με εντυπωσιακή βλάστηση, πεντακάθαρα νερά, υπέροχες παραλίες και, ασφαλώς, σημεία μεγάλης ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας. Το Βαθύ, ο παραδοσιακός οικισμός του νησιού με την αμφιθεατρική θέση του και το λιμάνι της Σάμου με την πλατεία του Πυθαγόρα, το Κοκκάρι των πολύχρωμων σπιτιών, το Πυθαγόρειο, ο παραθαλάσσιος οικισμός που αναπτύχθηκε στα ερείπια της αρχαίας Σάμου και οφείλει το όνομά του στον Πυθαγόρα, και το φοιτητικό Καρλόβασι συνθέτουν τη σύγχρονη φυσιογνωμία της.
Μεγάλα ή μικρά κολπάκια, αμμουδερές όπως η Ψιλή Άμμος ή με βότσαλο όπως η Τσαμπού, προσβάσιμες από μονοπάτια ή με καϊκάκια όπως το Μικρό και Μεγάλο Σεϊτάνι, με τιρκουάζ ή βαθυγάλανα νερά, με φόντο καταπράσινο ή βραχώδες, οι παραλίες του νησιού αποζημιώνουν και τους πιο απαιτητικούς, προσφέροντας επιλογές που καλύπτουν όλες τις προτιμήσεις.
Με επιβλητικούς ορεινούς όγκους να δεσπόζουν στο νησί, ανάμεσα στην εντυπωσιακή φύση, δημιουργούνται φανταστικές διαδρομές μέσα από σπήλαια, φαράγγια, ρεματιές, καταρράκτες και υδροβιότοπους, μέσα από τις οποίες ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το μεγαλείο της τοπικής χλωρίδας και πανίδας στην πιο αυθεντική εκδοχή του. Μάλιστα η Σάμος διαθέτει πληθώρα μονοπατιών για πεζοπορία και περιπλάνηση στη φύση.
Γαστρονομία
Η Σάμος, τόπος πλούσιος σε ποιοτικές πρώτες ύλες -με οπωροφόρα, δάση, ελαιώνες και αμπελώνες- από την αρχαιότητα γνωστή για την αφθονία της, προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων, τα οποία με τη σειρά τους γίνονται συστατικά ξεχωριστών γευστικών προτάσεων. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι η έννοια της δίαιτας κατείχε σημαντική θέση και στη διδασκαλία του Πυθαγόρα.
Στις μέρες μας, στη Σάμο βρίσκουμε βρώσιμες ελιές και εξαιρετικό ελαιόλαδο, μέλι που φέρει μέσα του αρώματα και γεύσεις της σαμιώτικης φύσης, και φυσικά το σήμα κατατεθέν της, το πασίγνωστο σε όλον τον κόσμο μοσχάτο, το γλυκό κρασί, φημισμένο για τις θεωρούμενες ως ιαματικές ιδιότητές του.
Δίπλα στο σαμιώτικο κρασί, στέκουν η αρωματική σούμα, ένα απόσταγμα που θυμίζει τσίπουρο, όπως και το τοπικό γευστικό ούζο.
Μεγάλη είναι η παράδοση της Σάμου και στα γαλακτοκομικά και ιδίως στην τυροκομία, με τυριά φτιαγμένα τόσο με αγελαδινό όσο και αιγοπρόβειο και γίδινο γάλα, όπως το τοπικό κρεμώδες αρμόγαλο, ανθότυρο, γραβιέρα κ.ά, που τρώγονται είτε μόνα τους είτε σε σαλάτες, πίτες και ντόπια πιάτα.
Στη Σάμο βρίσκουμε πιάτα με βάση το κρέας, όπως αρνίσια ή κατσικίσια πλάτη αλειμμένη με λιαστό πελτέ και γεμιστή με ρύζι, συκωταριά και βότανα, αλλά και κεσκέκι, κρέας σιγομαγειρεμένο με σιτάρι κρεμμύδια και ελαιόλαδο σε μεγάλο καζάνι.
Από τους καρπούς της θάλασσας φτιάχνονται μεταξύ άλλων ψιλά ψαράκια στο τηγάνι σκεπασμένα από ροδέλες κρεμμυδιών ή τσιλαδιά από διάφορα ψάρια, συνήθως με γόπες, που ψήνονται και «βαφτίζονται» σε ένα μείγμα κόκκινης σάλτσας.
Ασφαλώς δεν λείπουν ρεβυθοκεφτέδες, κρεμμυδοντολμάδες, γεμιστοί κολοκυθοανθοί, χορτόπιτες με βότανα και μυρωδικά της σαμιώτικης γης, σαμιώτικα γιαπράκια με τοπικά αμπελόφυλλα, αλλά και παραδοσιακές τηγανίτες με αυγά, αλεύρι και μαγιά. Τοπικό γλύκισμα είναι τα μπουρέκια γεμιστά με κολοκύθα και κανέλα, αλλά και οι κατάδες, οι σαμιώτικοι κουραμπιέδες
Πως να έρθετε
Στη Σάμο μπορεί να φθάσετε ακτοπλοϊκά από τον Πειραιά αλλά και την Καβάλα.