Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελείται από πέντε Περιφερειακές Ενότητες. Την Αρκαδία με πρωτεύουσα την Τρίπολη, την Αργολίδα με πρωτεύουσα το Ναύπλιο, την Κορινθία με πρωτεύουσα την Κόρινθο, τη Λακωνία με πρωτεύουσα την Σπάρτη και τη Μεσσηνία, με πρωτεύουσα την Καλαμάτα.

Η Πελοπόννησος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον ελληνικό χώρο από την αρχαιότητα. Εδώ άκμασε ο Μυκηναϊκός πολιτισμός, χιλιάδες χρόνια πριν, ενώ πόλεις της έχουν συνδέσει τα ονόματά τους με την αρχαία ιστορία. Γι’ αυτό άλλωστε στην Πελοπόννησο, οι λάτρεις της ιστορίας και των αρχαίων πολιτισμών θα βρουν μια μεγάλη ποικιλία σπουδαίων αρχαιολογικών χώρων. Οι Μυκήνες, οι αρχαίες πόλεις του Άργους, της Κορίνθου, της Νεμέας και της Μεσσήνης, το εμβληματικό θέατρο της Επιδαύρου, αλλά και η επιβλητική καστροπολιτεία του Μυστρά και η καστρόπολη της Μονεμβασιάς, αμφότερες στην Λακωνία, είναι ορισμένα από τα σημεία που θα αποζημιώσουν όποιον τα επισκεφθεί.

Η Πελοπόννησος είναι γνωστή για τα τρεχούμενα νερά της και σημαντικότερος ποταμός της είναι ο Αλφειός, ο οποίος είναι ιδανικός και για ράφτινγκ. Σημαντικός, ανάμεσα σε άλλους, είναι και ο ποταμός Ευρώτας, το Δέλτα του οποίου αποτελεί έναν μοναδικό υγροβιότοπο, ενταγμένο στο Δίκτυο NATURA.

Στην Πελοπόννησο, μαζί με τα ποτάμια υπάρχουν και πολύ όμορφες λίμνες, με τη λίμνη Στυμφαλία, που συνθέτει έναν εντυπωσιακό υγροβιότοπο στην ορεινή Κορινθία, και την τεχνητή λίμνη Δόξα με το αλπικό τοπίο στο οροπέδιο του Φενεού, πάλι στην Κορινθία, να αποτελούν, ανάμεσα σε άλλες, πόλο έλξης 365 ημέρες τον χρόνο.

Την Πελοπόννησο χαρακτηρίζουν και οι ορεινοί όγκοι της, που της προσδίδουν μια άγρια ομορφιά που υποβάλει και καθηλώνει τον θεατή τους. Σημαντικότερο βουνό της είναι ο ξακουστός Ταΰγετος, από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας, με την υψηλότερη κορυφή του στα 2.407 μέτρα. Ακόμη, ο Πάρνωνας και το Μαίναλο, με το ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον για πλήθος δραστηριοτήτων.

O ταξιδιώτης αξίζει να γνωρίσει και τα φαράγγια της Πελοποννήσου. Το φαράγγι του Λούσιου ποταμού, το Φαράγγι Νέδα (στα σύνορα Μεσσηνίας – Ηλείας) και το φαράγγι του Ρίντομου στη Μεσσηνία ξεχωρίζουν στην κατηγορία αυτή. Εξαιρετικό γεωλογικό ενδιαφέρον έχουν και τα σπήλαια Διρού με τους μοναδικούς συνδυασμούς που σχηματίζουν οι σταλαγμίτες και οι σταλακτίτες, στο οποίο οι επισκέπτες περιηγούνται με βαρκάκια.

Η παραλιακή Πελοπόννησος προσφέρει μια πολύ μεγάλη ποικιλία επιλογών για κολύμπι. Η ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000 Βοϊδοκοιλιά και ο κόλπος της Κυπαρισσίας στη Μεσσηνία. Το Μαυροβούνι, η Πλύτρα και το Μαρμάρι στη Λακωνία. Τα Πούλιθρα στην Αρκαδία, το Τολό στην Αργολίδα και το Δερβένι στην Κορινθία αποτελούν επιλογές εύκολα προσβάσιμες με καθαρά νερά. Αναμφίβολα όμως η πλέον ξακουστή και διεθνώς αναγνωρίσιμη είναι η εξωτική παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο, με τη χρυσή άμμο και τα γαλαζοπράσινα νερά, στην οποία κάθε χρόνο συρρέουν εκατοντάδες επισκέπτες από όλον τον κόσμο.

Στην Πελοπόννησο, είτε πρόκειται για το αρχοντικό και κοσμοπολίτικο Ναύπλιο, την ιστορική Αρεόπολη, το παραθαλάσσιο Γύθειο στη Λακωνία, τις αρκαδικές Στεμνίτσα και Δημητσάνα, τη μεσσηνιακή Καρδαμύλη ή τα ορεινά Τρίκαλα Κορινθίας, ο ταξιδιώτης έχει την ευκαιρία να γευτεί πληθώρα εξαιρετικών προϊόντων και τοπικές συνταγές.

Το ελαιόλαδο κατέχει σημαντική θέση στην αγροτική παραγωγή της Πελοποννήσου, με τη Λακωνία και τη Μεσσηνία να παράγουν από τα κορυφαία ελαιόλαδα διεθνώς. Επίσης, τα  εσπεριδοειδή, τα φρούτα και λαχανικά Αργολίδας είναι γνωστά για την ποιότητα και τη γεύση τους καθώς η περιοχή διαθέτει πλούσιο υπέδαφος και ευνοϊκό κλίμα. Στην εδώδιμη παραγωγή συγκαταλέγονται οι αγκινάρες και τα φραγκόσυκα. Ειδική μνεία αξίζει και σε ένα μοναδικό προϊόν της κορινθιακής γης, τη μαύρη σταφίδα. Ο τομέας της μελισσοκομίας είναι ανθηρός, με τον φυσικό πλούτο να συντελεί στην παραγωγή εξαιρετικών μελιών διαφόρων τύπων. Σπουδαία είναι και η οινοποιητική παράδοση της Πελοποννήσου, με όλες τις περιφερειακές ενότητες να καλλιεργούν την άμπελο και ορισμένες να φιλοξενούν κάποια από τα κορυφαία οινοποιεία της χώρας.

Στα πελοποννησιακά εδέσματα θα βρει κανείς μεγάλη ποικιλία τυροκομικών – φέτα, γραβιέρα, μυζήθρα, σφέλα κ.ά.-  αλλά και αλλαντικών, λουκάνικων και παστών/σύγκλινων. Θα βρει ακόμη τοπικές πίτες, όπως τα σαϊτια και οι τραβηχτές, ντόπια χειροποίητα ζυμαρικά, όπως οι γκόγκες, και οι τραχανάδες. Πολλά πιάτα με βάση το αρνί και  το κατσίκι κυριαρχούν στα τραπέζια, αλλά και η γουρουνοπούλα αποτελεί, σε αρκετές περιοχές, μια ξεχωριστή σπεσιαλιτέ.  

Στο ξεκίνημα της ημέρας, στο μέσο ή στο τέλος της, ο ταξιδιώτης μπορεί να απολαύσει νόστιμες γαλατόπιτες, γευστικά παστέλια και μελωμένες δίπλες, που είναι από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά της Πελοποννήσου.