Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η μεγαλύτερη σε γεωγραφική κάλυψη, ενώ πληθυσμιακά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας και έχει πρόσβαση τόσο στο Αιγαίο Πέλαγος όσο και στο Θρακικό. Αποτελείται από τις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής. Πρωτεύουσα της περιφέρειας είναι η Θεσσαλονίκη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας.
Η ιστορία της Κεντρικής Μακεδονίας ξεκινά στην αρχαιότητα, με την περιοχή να αποτελεί τον πυρήνα του μακεδονικού βασιλείου. Η Μακεδονία ήταν η γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του πιο σημαντικού στρατηγού και ηγέτη που γνώρισε ο αρχαίος κόσμος, και που οδήγησε την περιοχή στην κορυφή της δύναμης, δημιουργώντας μια αυτοκρατορία που εκτείνονταν από την Ελλάδα μέχρι την Ινδία.
Κατά την Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Περίοδο η περιοχή ενσωματώθηκε στην ευρύτερη ρωμαϊκή αυτοκρατορία και με την αναγνώριση του Χριστιανισμού ως επίσημης θρησκείας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η Κεντρική Μακεδονία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του Βυζαντίου. Η βυζαντινή πολιτιστική κληρονομιά είναι ιδιαίτερα εμφανής στους ναούς, τα βυζαντινά κάστρα και τις τοιχογραφίες που κοσμούν την περιοχή. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της, υπό την Οθωμανική κατοχή η πόλη της Θεσσαλονίκης αναπτύσσεται σημαντικά, αποτελώντας κέντρο του εμπορίου και των γραμμάτων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι πολιτισμικές ανταλλαγές και οι εθνολογικές ποικιλίες ενίσχυσαν την πλούσια κληρονομιά της περιοχής.
Σήμερα, η Κεντρική Μακεδονία είναι μία από τις πιο αναπτυγμένες και πολυπολιτισμικές περιοχές της Ελλάδας διαθέτοντας μεγάλο πλούτο σε ιστορικά μνημεία. Μνημεία της αρχαιότητας όπως η Αρχαία Πέλλα που ήταν η πρωτεύουσα του αρχαίου Μακεδονικού βασιλείου και το σπίτι του βασιλιά Φιλίππου Β΄ και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η Αρχαία Βεργίνα και το Δίον στους πρόποδες του Ολύμπου που υπήρξε το θρησκευτικό κέντρο των Μακεδόνων, Βυζαντινά μνημεία όπως ο Λευκός Πύργος και η εκκλησία της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, αλλά και το Οχυρό Ρούπελ του Β΄ παγκοσμίου πολέμου μαρτυρούν την πολυκύμαντη ιστορία της.
Η γεωγραφία της Κεντρικής Μακεδονίας είναι εξαιρετικά ποικιλόμορφη και περιλαμβάνει ποικιλία τοπίων, από πεδιάδες και ορεινές περιοχές μέχρι ακτές και ποτάμια.
Διαθέτει αρκετά ορεινά συγκροτήματα που δημιουργούν φυσικά όρια, με σημαντικότερο αυτών, τον Όλυμπο, το μυθικό βουνό των θεών, έναν εθνικό δρυμό με μεγάλη οικολογική αξία. Τα Πιέρια όρη με την πυκνή βλάστηση, και τις δασικές εκτάσεις τους, να αποτελούν φυσικό καταφύγιο άγριας ζωής και το Βόρα (Καϊμακτσαλάν), ένα από τα πιο επιβλητικά βουνά της περιοχής, που είναι δημοφιλές για χειμερινά σπορ και για τις θερμές πηγές που υπάρχουν στην περιοχή.
Η περιοχή χαρακτηρίζεται επίσης, και από εκτεταμένες πεδιάδες και κάμπους, που είναι ζωτικής σημασίας για την γεωργία και την οικονομία της περιοχής. Η πεδιάδα των Σερρών αποτελεί μια από τις πιο παραγωγικές περιοχές της χώρας, Η πεδιάδα της Θεσσαλονίκης και της Βέροιας, εύφορες περιοχές με εκτεταμένες καλλιέργειες σιτηρών, φρούτων, ελαιόλαδου και αμπελιών.
Άξια αναφοράς είναι η Λίμνη Κερκίνη, έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Ελλάδας και καταφύγιο για πολλά είδη άγριας ζωής, ιδίως πτηνών.
Η Κεντρική Μακεδονία προσφέρει μια ποικιλία τουριστικών προορισμών, αφού συνδυάζει μοναδικά φυσικά, πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία, καθιστώντας την μια περιοχή με υψηλή τουριστική αξία, προσελκύοντας επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στην περιοχή ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό κομμάτι της βιομηχανίας της. Έχουν αναπτυχθεί πολυποίκιλες μορφές τουρισμού όπως ο παραλιακός τουρισμός με τη Χαλκιδική να αποτελεί τον κυριότερο, ο Ιαματικός τουρισμός με τα λουτρά Πόζαρ να προσφέρουν ευεξία και αναζωογόνηση στους επισκέπτες, ο Θρησκευτικός τουρισμός με το Άγιο Όρος και τα αμέτρητα εκκλησιαστικά μνημεία, ο Πολιτιστικός τουρισμός με την Πέλλα, το Δίον και φυσικά τη Θεσσαλονίκη.
Η γαστρονομία της Κεντρικής Μακεδονίας είναι πλούσια, ποικιλόμορφη και επηρεασμένη από την ιστορία της περιοχής και τις πολιτισμικές ανταλλαγές. Οι συνταγές ενσωματώνουν στοιχεία της ελληνικής, βυζαντινής, οθωμανικής και λαϊκής κουζίνας, δημιουργώντας μια μοναδική γαστρονομική παράδοση.
Η κουζίνα της, συνδυάζει τη γεύση της παράδοσης με τη φρεσκάδα των τοπικών προϊόντων. Λάδι και πράσινες ελιές, μέλι Χαλκιδικής, ροδάκινα Νάουσας, κεράσια Ημαθίας και Πέλλας, ακτινίδια Πιερίας, κασέρι Κιλκίς, όστρακα και γαρίδες Θερμαϊκού, αποστάγματα και κρασιά συνιστούν πολύτιμες πρώτες ύλες για τη δημιουργία αλμυρών και γλυκών παρασκευών.
Συμπερασματικά, η Κεντρική Μακεδονία είναι ιδανικός προορισμός, όλο το χρόνο, για αυτούς που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην ιστορία, να ζήσουν στη φύση, ή να χαλαρώσουν στις παραλίες ή τα βουνά.