Μοναδικά ποικιλόμορφη, η Περιφέρεια Ηπείρου, εκτείνεται στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας, καθηλώνοντας τους επισκέπτες της με τις επιβλητικές οροσειρές των Τζουμέρκων και του Σμόλικα, του βαθύτερου φαραγγιού στον κόσμο, αυτό του Βίκου και την εντυπωσιακή αλπική λίμνη Δρακόλιμνη. Η Ήπειρος έχει αρκετά ποτάμια που παίζουν σημαντικό ρόλο στην οικολογία της περιοχής με σημαντικότερο τον ποταμό Αώο, ενώ γνωστός για την ιστορική και μυθολογική του σημασία είναι ο Αχέροντας.
Άξιο αναφοράς είναι οι – μοναδικής ομορφιάς – πέτρινοι οικισμοί, του Ζαγορίου και των Τζουμέρκων που διακρίνονται για τη χαρακτηριστική παραδοσιακή τους αρχιτεκτονική, η οποία είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στο φυσικό τοπίο και το κλίμα της περιοχής.
Με εξαιρετική βιοποικιλότητα και με τη χλωρίδα και πανίδα να συνθέτουν τόπους εκπληκτικής ομορφιάς, η Περιφέρεια Ηπείρου διαιρείται στις Περιφερειακές Ενότητες των Ιωαννίνων, της Άρτας, της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας.
Πληθώρα επιλογών για τους επισκέπτες της περιοχής. Τα Ιωάννινα με την πλούσια ιστορική και πολιτιστική παράδοση με τη λίμνη Παμβώτιδα, το ιστορικό Σούλι, η Ηγουμενίτσα με το λιμάνι της, η Πρέβεζα γνωστή τόσο για την ακτογραμμή της όσο και για τα επισκέψιμα ρωμαϊκά και βυζαντινά ερείπια, και η Άρτα με το διάσημο Γεφύρι της, καθιστούν την Ήπειρο έναν ιδανικό προορισμό για όσους εκτιμούν τη φύση και την ιστορία.
Μια Ήπειρος, 4 εποχές! Από τη χαλάρωση στα γαλαζοπράσινα νερά της γραφικής Πάργας έως την πεζοπορία στις κορυφές των χιονισμένων Τζουμέρκων, και από το ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη έως τις βόλτες στο γραφικό λιμάνι της Πρέβεζας, η περιοχή θα αποζημιώσει ακόμα και τον απαιτητικό ταξιδιώτη.
Η γαστρονομία της Ηπείρου διακρίνεται από πλουραλισμό αντίστοιχο της φυσικής ποικιλότητάς της. Στην ηπειρώτικη κουζίνα πρωταγωνιστούν οι πίτες που θεωρούνται κορυφαίες ίσως οι πιο φημισμένες της χώρας, σε μια ανεξάντλητη πληθώρα εκδοχών, και τα γαλακτοκομικά, με ορισμένα από τα πιο φημισμένα τυριά της χώρας -γαλοτύρια, ανθότυροι, γραβιέρες και κεφαλοτύρια- να παράγονται εδώ, όπως ασφαλώς και το «εθνικό μας» τυρί, η φέτα. Η μακραίωνη παράδοση της κτηνοτροφίας, αλλά και η πρόσβαση στη θάλασσα και τα ποτάμια, επιτρέπουν στην Ήπειρο τη δυνατότητα να προσφέρει σε ντόπιους και επισκέπτες εξαιρετικής ποιότητας πρώτη ύλη τόσο σε τοπικά κρέατα και πουλερικά όσο και σε λαχταριστά ψάρια και θαλασσινά, με την πέστροφα του γλυκού νερού, τη γάμπαρη Αμβρακικού και τη σαρδέλα Πρέβεζας να συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πιο εκλεκτές γεύσεις του τόπου αυτού.
Την περιοχή χαρακτηρίζει η ποικιλία των εξαιρετικών προϊόντων, όπως ελιές και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αγνό μέλι, ρόδια από τις Φιλιάτες, εσπεριδοειδή, με πρωταγωνιστές τα αρτινά πορτοκάλια και ακτινίδια, καλαμπόκι από την Πρέβεζα, οίνους πιστοποιημένους από το Μέτσοβο και τη Ζίτσα και αρωματικά βότανα. Με πολλές αγροτουριστικές δραστηριότητες, οι τοπικοί παραγωγοί συμβάλλουν σημαντικά στην προώθηση της τοπικής οικονομίας και του πολιτισμού.
Δίπλα στα αλμυρά, τις λαχταριστές πίτες, τα διάσημα βατραχοπόδαρα και το καπνιστό χέλι που αποτελούν ιδιαίτερο μεζέ από το Νησάκι των Ιωαννίνων, στέκονται επάξια και οι γλυκές γεύσεις της περιοχής όπως τα γλυκά του κουταλιού, τα σιροπιαστά και τα γλυκά ταψιού, με τον γιαννιώτικο μπακλαβά να κατέχει περίοπτη θέση.
Με γεύσεις απλές και αυθεντικές, η κουζίνα της Ηπείρου διακρίνεται για την γαστρονομική της παράδοση που περνάει από γενιά σε γενιά.