Νησί των Επτανήσων, οι Παξοί, σπάνια αναφέρονται χωρίς την συνέχεια «και οι Αντίπαξοι». Ένας άλλος συνδετικός τους κρίκος είναι η Κέρκυρα. Γεωγραφικά άλλωστε γειτνιάζουν με το νότιο τμήμα της. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ποσειδώνας, έκοψε με την τρίαινά του το νότιο τμήμα της Κέρκυρας, δημιουργώντας έτσι τους Παξούς, προκειμένου να στεγάσει τον έρωτά του με την Αμφιτρίτη. Έχασε όμως την τρίαινά του, την οποία οι Παξινοί έχουν έως και σήμερα σύμβολό τους. Πρωτεύουσα του νησιού είναι ο Γάιος, ένας πανέμορφος γραφικός οικισμός, που μαρτυρά της επιρροές της ενετοκρατίας στην αρχιτεκτονική και όχι μόνο. Σπίτια πολύχρωμα, με αποχρώσεις της τερακότας, κεραμοσκεπές, στενά δρομάκια, πράσινο και ένα γραφικό λιμανάκι συνθέτουν μια εικόνα καρτποσταλική. Αξίζει να επισκεφθείτε το ακατοίκητο νησάκι του Αγίου Νικόλα, που φιλοξενεί το σημαντικότερο μνημείο των Παξών, τα τείχη του Ενετικού Κάστρου που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, από τον 15ο αιώνα. Εκτός πρωτεύουσας, συναντάμε τρεις οικισμούς. Την Λάκκα με τα άπειρα λιόδεντρα, τον Λόγγο με τα ψαροταβερνάκια και τον Μαγαζιά. Οι παραλίες των Παξών διακρίνονται στις ομορφότερες του κόσμου. Διάφανα τιρκουάζ νερά, άμμος ή πάλλευκο βότσαλο, και πράσινο τριγύρω, μαγνητίζουν όποιον τις αντικρύσει. Η μεγαλύτερη παραλία είναι το Κηπιάδι, ενώ η εκδρομή στις παραλίες των Αντίπαξων, Βουτούμι και Βρίκα, επιβάλλεται.

Γαστρονομία

Σαφώς επηρεασμένη από τους Ενετούς, η γαστρονομική κουλτούρα των Παξών, διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία πιάτων και τοπικών προϊόντων που την καθιστούν άκρως ενδιαφέρουσα. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το λάδι, με τα λιόδεντρα που φυτεύτηκαν κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας να αποτελούν σημαντική πηγή παραγωγής του τόπου έως και σήμερα. Το ντόπιο ελαιόλαδο έχει μοναδική γεύση και αποτελεί τη βάση όλων των συνταγών. Υπάρχουν επίσης και τα αμπέλια των Αντιπάξων, από τα οποία προέρχεται το μαύρο δυνατό κρασί που θα δοκιμάσετε σίγουρα σε κάποια ταβέρνα ή εστιατόριο. Το κρασί, όπως και από τυριά η τυροβολιά, παράγονται αποκλειστικά σε οικιακό επίπεδο μέχρι σήμερα.

Η πιο δημοφιλής συνταγή των Παξών είναι η τσιλιγουρδόπιτα. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη πίτα με γέμιση από αρνίσια συκωταριά και ρύζι. Το πατελόριζο, πιλάφι με πεταλίδες είναι μια ακόμη σπεσιαλιτέ, ενώ δεν θα μπορούσαν να λείπουν ο κόκορας παστιτσάδα, το μπουρδέτο και το σοφρίτο που μαρτυρούν την βαθιά πολιτισμική σύνδεση με την γειτονική Κέρκυρα. Φυσικά, στο νησί, θα γευτείτε εξαιρετικής ποιότητας ψάρια και θαλασσινά, όπως αστακούς και τόνο.  

Πώς να έρθετε

Οι Παξοί, ανήκουν στα Επτάνησα, βρίσκονται στο νότιο τμήμα της Κέρκυρας και προσεγγίζονται με πλοίο από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, είτε με αεροπλάνο έως την Κέρκυρα και από εκεί με πλοίο.