Η Πάτμος, το «Ιερό Νησί», ανήκει στα Δωδεκάνησα, ωστόσο στο παρελθόν θεωρούνταν νησί των Νότιων Σποράδων. Είναι για την ακρίβεια το βορειότερο νησί των Δωδεκανήσων και φημίζεται για τη θρησκευτική της ιστορία.

Η μονή του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου είναι γνωστή παγκοσμίως καθιστώντας την Πάτμο κορυφαίο προσκυνηματικό προορισμό, όπως και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης συμπληρώνει την λίστα με τα σπουδαιότερα αξιοθέατα του νησιού. Η Χώρα, στην οποία βρίσκονται τα παραπάνω έχει συμπεριληφθεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα και γοητεύει όποιον την αντικρίσει με το εκτυφλωτικό λευκό της και τα μοναδικά αρχοντικά της.

Η Πάτμος, πέραν του θρησκευτικού της προσδιορισμού, έχει και πολλά ακόμα να επιδείξει. Αποτελεί έναν κοσμοπολίτικο προορισμό, που ωστόσο δεν κραυγάζει την ομορφιά και την κουλτούρα του, αντιθέτως διατηρεί σταθερά ήπιο προφίλ. Το πιο τουριστικό σημείο του νησιού είναι η Σκάλα, το λιμάνι του, ο Γροίκος και οι γειτονική Πέτρα, είναι δύο ήσυχοι οικισμοί που μπορεί κανείς επίσης να επισκεφθεί, ενώ το Καστέλι και ο βράχος της Καλικατσούς αποτελούν δύο πολύ σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους του νησιού.

Οι παραλίες του νησιού, μπορεί να μην είναι εξωτικές, ωστόσο διαθέτουν καταγάλανα νερά και ποικιλόμορφα τοπία που «κόβουν» την ανάσα. Ανάμεσα στις πιο γνωστές ανήκουν η Ψιλή Άμμος, ο Γροίκος που είναι ενταγμένος από τον Διεθνή Οργανισμό στους ομορφότερους κόλπους του κόσμου, η Πέτρα, το Αγριολίβαδο και ο Κάτω Κάμπος.

Γαστρονομία

Η κουζίνα της Πάτμου, είναι πλούσια σε μυρωδιές, αρώματα και ολόφρεσκα προϊόντα. Το μέλι, το τυρί, το κρέας – δη τα νόστιμα κατσικάκια πολλά από τα οποία προέρχονται από τα τριγύρω ακατοίκητα νησάκια- και το ολόφρεσκο ψάρι και θαλασσινά συνθέτουν την βασική παλέτα ντόπιων γεύσεων στο νησί. Το ψάρι οι κάτοικοι της Πάτμου το προτιμούν ψητό, ενώ μια συνταγή που αξίζει κανείς να δοκιμάσει είναι το γεμιστό με ρύζι και σταφίδες, καλαμάρι. Η ίδια γέμιση αξιοποιείται και στις γεμιστές πιπεριές τους. Η τυρόπιτα της Πάτμου, είναι ιδιαίτερη και μοναδική, καθώς συνδυάζει αρμυρά τυριά με την γλύκα της κανέλας και της απειροελάχιστης ζάχαρης. Από τοπικά γλυκά ξεχωρίζουν τα πουγκάκια, ζύμη με το αντίστοιχο σχήμα που «γεμίζει» με καρύδια και μέλι, τα αμυγδαλωτά που στην Πάτμο ονομάζονται «αχλαδάκια», καθώς και οι ζουμεροί και αφράτοι λουκουμάδες που τηγανίζονται και έπειτα περιχύνονται με ντόπιο θρεπτικό μέλι.

Πώς να έρθετε

Η Πάτμος, νησί του Αιγαίου Πελάγους, ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων και μπορείτε να την προσεγγίσετε ακτοπλοϊκά από το λιμάνι του Πειραιά. Βέβαια, παράλληλα, συνδέεται ακτοπλοϊκά και με δρομολόγια πλοίων των κοντινών νησιών.