Η Νίσυρος βρίσκεται στο νότιο Αιγαίο, βορειοδυτικά της Ρόδου και ανήκει στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων. Σύμφωνα με τη μυθολογία το νησί δημιουργήθηκε, όταν ο θεός Ποσειδώνας εκτελώντας εντολή του Δία να σκοτώσει τον Γίγαντα Πολυβώτη, έκοψε με την τρίαινά του ένα κομμάτι της Κω και του το έριξε προκειμένου να τον εμποδίσει να δραπετεύσει. Αυτό το κομμάτι γης, είναι η νήσος Νίσυρος. Το νησί είναι διάσημο για το ενεργό του ηφαίστειο, που αποτελεί και το πιο δημοφιλές αξιοθέατο του. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κρατήρας του είναι από τα ελάχιστα σημεία στον κόσμο, που δίνουν την δυνατότητα στον επισκέπτη να περπατήσει στο εσωτερικό ενός ηφαιστείου. Το τοπίο σε αυτό το σημείο είναι απόκοσμο και σουρεαλιστικό, η μυρωδιά από θειάφι έντονη, και αποτελεί σίγουρα εμπειρία ζωής το να το επισκεφθεί κανείς. Πρωτεύουσα του νησιού είναι το γραφικό Μανδράκι, με τα δαιδαλώδη λιθόστρωτα δρομάκια και τα χρωματιστά παράθυρα, με την πλατεία Ηλικιωμένη και το εντυπωσιακό μοναστήρι της Παναγίας Στυλιανής στα δυτικά της. Στο χωριό επίσης φιλοξενείται και το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού. Το νησί έχει και άλλα πανέμορφα χωριά, όπως η Νικειά κοντά στο ηφαίστειο με το Ηφαιστειολογικό Μουσείο, ο Εμπορειός, οι Πάλοι και τα Λουτρά με τα ιαματικά λουτρά τους. Το νησί διαθέτει και εντυπωσιακές παραλίες όπως η Παχιά Άμμος, οι Λυές και οι Χοχλακοί. Αξίζει να επισκεφθείτε το νησάκι Γιαλύ με την εξωτική του παραλία με καραβάκι.
Γαστρονομία
Η Νίσυρος αν και ηφαιστειογενές νησί, διακρίνεται για την πληθώρα τοπικών προϊόντων και την γενναιοδωρία της γης της. Στο ηφαιστειογενές της έδαφος καλλιεργούνται όσπρια, όπως ρεβίθια και κριθάρι, ενώ η γη της παράγει κάπαρη μοναδικής γεύσης. Στο νησί υπάρχουν επίσης αιγοπρόβατα που εκτός του κρέατός τους, προσφέρουν γάλα από το οποίο προέρχονται τα τοπικά τυριά του νησιού όπως η κοπανιστή. Το πιο ιδιαίτερο τυρί της Νισύρου είναι της τρυγιάς, κατσικίσιο τυρί που έχει βουτηχτεί σε κόκκινο κρασί και η σακουλιαστή που χρησιμοποιείται κυρίως ως αλοιφή. Το νησί ενώ έχει πολλά αμπέλια, η αμπελουργία κινείται ακόμα σε οικιακό πλαίσιο. Στο ίδιο επίπεδο θα βρείτε και τη σουμάδα από πικραμύγδαλα που πίνεται ως αναψυκτικό. Από τοπικές συνταγές ξεχωρίζουν ο καπαμάς δηλαδή το κατσικάκι γεμιστό με ρύζι και συκωτάκια, οι ρεβιθοκεφτέδες, οι μπουκουνιές δηλαδή το χοιρινό κρέας που μαγειρεύεται στο λίπος του και η μπογάνα, το αρνάκι στην γάστρα με πατάτες και μπόλικο σκόρδο. Από τοπικά γλυκά ο χαλβάς με αμύγδαλα γνωστός εδώ ως «χαλουβάς», τα ξεροτήγανα, και οι παστελαριές (σύκα γεμιστά με αμυγδαλόψιχα και σουσάμι), ξεχωρίζουν.
Πώς να έρθετε
Η Νίσυρος ανήκει στα Δωδεκάνησα και συνδέεται ακτοπλοϊκά με το λιμάνι του Πειραιά. Μπορείτε να την προσεγγίσετε βέβαια και από τα λιμάνια των γύρω νησιών όπως η Κως και η Ρόδος.