Ειρήνη Φαναριώτη / Ηθοποιός, σκηνοθέτις, συγγραφέας

Η vegan εκδοχή ενός από τα πιο αγαπημένα και παραδοσιακά ελληνικά πιάτα!

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα

Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά

Μερίδες: 6-8

Υλικά
1,200 γραμμάρια μελιτζάνες (κομμένες σε λεπτές φέτες 1 εκ.)
1 + 1/2 κιλό πατάτες ή 2 μεγάλες γλυκοπατάτες (κομμένες σε λεπτές φέτες 1/2 εκ.)
300 γραμμάρια μανιτάρια Portobello, κομμένα σε χοντρές φέτες.
½ κ.γ. σκόρδο σκόνη
ελαιόλαδο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την μπεσαμέλ
100 γραμμάρια ελαιόλαδο
100 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 λίτρο φυτικό γάλα χωρίς ζάχαρη, σε θερμοκρασία δωματίου
μοσχοκάρυδο, τριμμένο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Ξεκινάμε ετοιμάζοντας τα λαχανικά. Βάζουμε τις μελιτζάνες, γλυκοπατάτες και τα μανιτάρια σε μια στρώση σε ταψί φούρνου (ενδεχομένως να χρειαστούν πάνω από ένα) περασμένο με λαδόκολλα, αλείφουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, φυλλαράκια θυμαριού και σκόνη σκόρδου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις, για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν λίγο χρώμα. Παράλληλα ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα, για 2-3 λεπτά μέχρι να ψηθεί ελαφρώς. Σταδιακά προσθέτουμε το φυτικό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα για να μην σβολιάσει. Το ρίχνουμε όλο, προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το σύρμα, για 7-8 λεπτά, μέχρι να πήξει. Αλείφουμε ένα σκεύος ή ταψί με λίγο ελαιόλαδο και στρώνουμε τις μελιτζάνες, τις γλυκοπατάτες και τα μανιτάρια εναλλάξ. Καλύπτουμε με τη μπεσαμέλ. Ψήνουμε τον μουσακά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις για περίπου 30 λεπτά.