Η συμμετοχή σε ένα «πανήγυρι», δηλαδή σε ένα υπαίθριο παραδοσιακό γλέντι, είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις κάθε Δεκαπενταύγουστο σε όποιο μέρος της Ελλάδας και αν βρίσκεσαι. Κυριολεκτικά παντού υπάρχει μια Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία αφιερωμένη στην «Κοίμηση της Θεοτόκου», που προς τιμή της, αυτή την ημέρα οργανώνει μια σπουδαία γιορτή.
Ο Δεκαπενταύγουστος που έχει ονομαστεί το «Πάσχα του καλοκαιριού», είναι μια από τις σημαντικότερες γιορτές της Ορθοδοξίας και φυσικά για αρκετές ημέρες πριν επιβάλλεται νηστεία. Ακόμη και αν δεν υπάρχει κοντινό «πανηγύρι», σε κάθε σπίτι το κλίμα είναι εορταστικό και όπως πάντα το τραπέζι είναι πλούσιο, περιτριγυρισμένο από πολλούς καλεσμένους, καθώς η γιορτή είναι καταμεσής του καλοκαιριού και μια από τις σημαντικότερες αργίες.
Σε όλες τις περιοχές και σε όλα τα τραπέζια της ημέρας, βασικότερη τροφή, όπως συνηθίζεται μετά από κάθε νηστεία, είναι κάθε λογής κρέας και κυρίως τα αμνοερίφια. Στη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα, ψήνονται συνήθως στη σούβλα, στα κάρβουνα αλλά και στο φούρνο με δεκάδες νόστιμες συνταγές βγαλμένες από την ελληνική παράδοση.
Το «ρόστο» είναι από τα φαγητά που συνηθίζονται στην νησιωτική Ελλάδα. Τόσο στο Ιόνιο όσο και στο Αιγαίο. Πρόκειται για χοιρινό κρέας μαγειρεμένο στην κατσαρόλα κοκκινιστό και σερβίρεται με χοντρά μακαρόνια. Στις ίδιες περιοχές βρίσκουμε και το «πατατάτο» δηλαδή κοκκινιστό αιγοπρόβειο κρέας με πατάτες. Στο Ιόνιο θα γευτείτε και «παστιτσάδα» δηλαδή κοκκινιστό κόκορα με χοντρό μακαρόνι αλλα και κρεατόπιτες με κρέας τράγου και κανέλα.
Και στις περιοχές της βόρειας Ελλάδας επικρατεί η κρεατοφαγία με λουκάνικα και κάθε λογής κρεατομεζέδες να γεμίζουν το τραπέζι. Αν βέβαια η γιορτή γίνεται δίπλα στη θάλασσα όπως στην Καβάλα ή τη Χαλκιδική, στο τραπέζι μπορει να εμφανιστεί και ψάρι ψημένο στα κάρβουνα.
Στη Λήμνο κατά την παράδοση, το «φαγητό της Παναγιάς» είναι ο κόκορας με τα χειροποίητα ζυμαρικά «φλωμάρια» ή το αρνάκι με πατάτες στο φούρνο. Στη Λέσβο και στη Σάμο, ένα φαγητό που λέγεται «γιορτή» σερβίρεται και στα σπίτια αλλα κυρίως στα πανηγύρια. Πρόκειται για μια γευστική συνταγή με κρέας βρασμένο μόνο με κρεμμύδια και σπασμένο πλιγούρι.
Οι Κρητικοί μαγειρεύουν τα αμνοερίφια με κάθε τρόπο. «Αντικριστά», ψητά και στο φούρνο με τη συνοδεία χειροποίητων ζυμαρικών, με τυρί. Για την ημέρα αυτή ετοιμάζουν και κόκορα με πιλάφι καθώς το τραπέζι είναι μεγάλο και οι καλεσμένοι αρκετοί.
Ο Δεκαπενταύγουστος για όλους τους Έλληνες είναι μια πολύ σημαντική γιορτή που πρεπει να βρει αγαπημένους οικογένεια και φίλους, γύρω από το τραπέζι, ώστε να ανταλλάξουν ευχές για υγεία με την ελπίδα να ανταμώσουν ξανά τον επόμενο χρόνο.





