Λαχανικά
Τα λαχανικά είναι θεμέλιο της ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής. Εποχικά και φρέσκα, όπως οι ντομάτες, τα κολοκυθάκια, το σπανάκι, το μπρόκολο και οι πιπεριές, προσφέρουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Είναι πλούσια σε νερό, με περιεκτικότητα που φτάνει έως το 90%, και προσφέρουν σημαντικές βιταμίνες όπως A και C, καθώς και μέταλλα όπως κάλιο και μαγνήσιο. Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, συμβάλλοντας στη συνολική υγεία και ευεξία. Τα λαχανικά είναι βασικό συνοδευτικό των γευμάτων.
- Φρούτα
Τα φρούτα, όπως το μήλο, το αχλάδι, τα πορτοκάλια, οι μπανάνες, οι φράουλες, τα σταφύλια και το καρπούζι, είναι πλούσια σε βιταμίνες, κυρίως C και A, καθώς και σε φυσικά σάκχαρα που παρέχουν ενέργεια. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, συμβάλλοντας στην ενυδάτωση του οργανισμού. Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, που ενισχύουν την πέψη, και μπορούν να καταναλωθούν ως συνοδευτικό γεύματος, σνακ ή επιδόρπιο.
- Γαλακτοκομικά
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το ελληνικό γιαούρτι και η φέτα, αποτελούν σημαντικές πηγές ασβεστίου, πρωτεΐνης και φυσικών σακχάρων. Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε προβιοτικά, ενισχύοντας τη γαστρεντερική υγεία και είναι ιδανικό για καθημερινή κατανάλωση.
- Ψάρια και Θαλασσινά
Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι πλούσιες πηγές πρωτεΐνης και περιέχουν υψηλή συγκέντρωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία και μειώνουν τη φλεγμονή. Επίσης, προσφέρουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες D και B12, καθώς και μέταλλα όπως το σελήνιο και ο ψευδάργυρος, προάγοντας τη συνολική υγεία.
- Κρέας, Πουλερικά και Αυγό
Το κρέας , τα πουλερικά και το αυγό είναι σημαντικές πηγές πρωτεΐνης και βιταμινών του συμπλέγματος Β στην Μεσογειακή διατροφή. Ωστόσο η κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος είναι περιορισμένη. Η έμφαση στην κατανάλωση άπαχων κομματιών κρέατος και πουλερικών συμβάλλει στη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής.
- Όσπρια
Τα όσπρια, όπως τα φασόλια, οι φακές και τα ρεβίθια, προσφέρουν φυτική πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και πλήθος βιταμινών και μετάλλων. Είναι ιδανικά για ισορροπημένα γεύματα και υποστηρίζουν την καλή υγεία.
- Ξηροί Καρποί, Λίπη και Έλαια
Οι ξηροί καρποί, τα λίπη και τα έλαια είναι σημαντικές πηγές καλών λιπαρών και θρεπτικών συστατικών. Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, όπως τα καρύδια, τα αμύγδαλα και ο ηλιόσπορος, προσφέρουν πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Το ελαιόλαδο, η κύρια πηγή λιπαρών στην ελληνική Μεσογειακή διατροφή, είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, που υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία. Αντίστοιχα οφέλη έχουν και οι ελιές, βασικό στοιχείο της ελληνικής διατροφής, αγαπημένο συνοδευτικό των οσπρίων. Αυτές οι ομάδες τροφίμων, όταν καταναλώνονται με μέτρο, συμβάλλουν στη συνολική ευεξία και προσφέρουν γεύση και θρεπτική αξία στα γεύματα.
- Τρόφιμα με Υψηλή Περιεκτικότητα σε Ζάχαρη, Λίπος ή Αλάτι
Οι παραδοσιακές ελληνικές διατροφικές συνήθειες περιλαμβάνουν περιορισμένη κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα, λίπος και αλάτι. Τέτοια τρόφιμα περιλαμβάνουν συνήθως επεξεργασμένα/ τυποποιημένα προϊόντα όπως γλυκά (π.χ., κρουασάν, μπισκότα, καραμέλες), αλμυρά σνακ (π.χ., πατατάκια, κράκερ), έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα και αναψυκτικά.
- Μυρωδικά, Μπαχαρικά και Βότανα
Τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά και τα βότανα της ελληνικής γης, όπως η ρίγανη, το δενδρολίβανο, ο βασιλικός, η ρίγανη, η κανέλα, το σαφράν και η δάφνη, ενισχύουν τη γεύση των πιάτων χωρίς πρόσθετο αλάτι, ενώ προσφέρουν σημαντικά αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά. Είναι ευέλικτα στη χρήση τους και έχουν παραδοσιακές «θεραπευτικές» ιδιότητες, συμβάλλοντας έτσι στη συνολική υγεία και ευεξία. Επιπλέον, το τσάι του βουνού, ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά βότανα, φημίζεται για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις του ιδιότητες.