Από την ανάδειξη της Μεσογειακής Διατροφής από τη Μελέτη των 7 χωρών μέχρι σήμερα, έχουν διεξαχθεί αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι η προσκόλληση στη Μεσογειακή διατροφή συσχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.
Μετα-ανάλυση που συμπεριέλαβε 83 μελέτες ανέφερε στα αποτελέσματα της ότι η υψηλότερη προσκόλληση στη Μεσογειακή διατροφή συσχετίστηκε με 24% μικρότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο. Επίσης, η ίδια μελέτη ανέφερε ότι η υψηλότερη συμμόρφωση στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής οδήγησε σε μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου όπως είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του μαστού, του ήπατος, της κεφαλής, του τραχήλου και του στομάχου.[1]
Η προσκόλληση στη Μεσογειακή διατροφή μπορεί να δρα ευεργετικά έναντι στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε θρεπτικά συστατικά με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Για παράδειγμα, η Μεσογειακή διατροφή δίνει έμφαση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, τα οποία είναι πλούσιες πηγές συστατικών που είναι ευρέως γνωστά για την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση, όπως είναι η βιταμίνη C και Ε, τα καροτενοειδή και τα φλαβονοειδή. Μάλιστα, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ανώτερου πεπτικού συστήματος (π.χ. στοματικής κοιλότητας, οισοφάγου) και πιθανώς του παχέος εντέρου.
Επίσης, στη βάση της Μεσογειακής διατροφικής πυραμίδας συναντάμε τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα οποία μπορεί να συμβάλλουν στην αντικαρκινική δράση της Μεσογειακής διατροφής. Η υψηλή κατανάλωση ελάχιστα επεξεργασμένων δημητριακών ολικής άλεσης έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο διαφόρων τύπων καρκίνων, όπως του καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι ευεργετικές ιδιότητες των τροφίμων αυτών αποδίδονται κυρίως στις φυτικές ίνες που περιέχουν, οι οποίες μεταξύ άλλων υποστηρίζεται πως δρουν προστατευτικά μέσω της δέσμευσης καρκινογόνων ουσιών ή μείωσης του χρόνου διέλευσης τους μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα.
Επιπλέον, οι ενδεχόμενες ευεργετικές επιδράσεις της Μεσογειακής διατροφής μπορεί να οφείλονται και στην υψηλή περιεκτικότητά της σε πολυφαινόλες, ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις, που συναντώνται σε τρόφιμα που αποτελούν βασικά στοιχεία αυτού του διατροφικού προτύπου, όπως είναι το ελαιόλαδο, το κρασί και τα λαχανικά.
Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο που οι διατροφικές κατευθυντήριες συστάσεις από διεθνείς οργανισμούς υγείας για την πρόληψη του καρκίνου, όπως είναι ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο (International Agency for Research on Cancer) συνάδουν με τις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής.
Εν κατακλείδι, η υιοθέτηση της Μεσογειακής διατροφής μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη υγεία και στην αποφυγή σοβαρών χρόνιων νοσημάτων υγείας που μαστίζουν την σύγχρονη κοινωνία, όπως είναι ο καρκίνος.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
[1] Schwingshackl L, Schwedhelm C,Galbete C, Hoffmann G. Adherence to Mediterranean diet and risk of cancer: an updated systematic review and meta-analysis. Nutrients 2017 9(10): 1063. doi: 10.3390/nu9101063.