Η υιοθέτηση της Μεσογειακής διατροφής έχει φανεί ότι μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο τόσο για την πρόληψη όσο και για τη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Tα τελευταία χρόνια, αρκετές μελέτες στη βιβλιογραφία έχουν επικεντρωθεί στη διερεύνηση της επίδρασης της Μεσογειακής διατροφής στον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, με αρκετές από αυτές να δείχνουν ευεργετικά οφέλη.
Μετα-ανάλυση που συμπεριέλαβε 14 προοπτικές μελέτες έδειξε στα αποτελέσματα της ότι η υψηλότερη προσκόλληση στη Μεσογειακή διατροφή συσχετίζεται με 21% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με τη χαμηλότερη προσκόλληση. Επίσης, υπήρχε μία σαφής δοσοεξαρτώμενη σχέση, δηλαδή η μεγαλύτερη συμμόρφωση στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής σχετίζεται με περαιτέρω μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη.[1] Αυτά τα ευρήματα ενισχύουν τη σύσταση για την υιοθέτηση της Μεσογειακής διατροφής ως μια σημαντική στρατηγική πρόληψης του σακχαρώδη διαβήτη.
Επίσης, το διατροφικό αυτό σχήμα φαίνεται να βελτιώνει το γλυκαιμικό έλεγχο σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Συγκεκριμένα, μελέτη που συνέκρινε εννέα διαφορετικά διατροφικά σχήματα (διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες, χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος, Μεσογειακή διατροφή, χορτοφαγική, μέσης περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, παλαιολιθική, υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και δίαιτα ελέγχου) ως προς την αποτελεσματικότητα τους στη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου, έδειξε ότι η Μεσογειακή διατροφή αποτελεί το πιο αποτελεσματικό διατροφικό σχήμα για τη βελτίωση των γλυκαιμικών δεικτών, όπως είναι η γλυκόζη νηστείας.[2]
Η διατροφή αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην καλύτερη διαχείριση του διαβητικού ασθενή, με κύριο μέλημα τη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης σε φυσιολογικά επίπεδα, και η Μεσογειακή διατροφή φαίνεται να συμβάλλει σε αυτό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς ο καλός γλυκαιμικός έλεγχος παίζει ρόλο κλειδί στην αποτροπή της εμφάνιση των επιπλοκών της νόσου, και κατ΄ επέκταση στην καλύτερη ποιότητα ζωής των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Τα ευεργετικά της οφέλη αποδίδονται πιθανότατα στο μοναδικό συνδυασμό τροφών και θρεπτικών συστατικών που μας προσφέρει. Για παράδειγμα, η Μεσογειακή διατροφή εμφανίζει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες λόγω της έμφασής της στην κατανάλωση ελάχιστα επεξεργασμένων δημητριακών ολικής άλεσης, φρούτων, λαχανικών και οσπρίων, οι οποίες συμβάλλουν στην αποφυγή των αυξημένων διακυμάνσεων των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα. Επίσης, η Μεσογειακή διατροφή εμφανίζει υψηλή περιεκτικότητα σε «καλά» λιπαρά, όπως είναι τα μονοακόρεστα που συναντώνται στο ελαιόλαδο, τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση της ινσουλινοευαισθησίας.
Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον για τα οφέλη της διατροφής στην διατήρηση της υγείας και στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2. Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, η Μεσογειακή διατροφή αποτελεί ένα ιδανικό διατροφικό πρότυπο που συμβάλει τόσο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη όσο και στη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου σε άτομα που ήδη έχουν διαγνωσθεί με σακχαρώδη διαβήτη.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
[1] Zeraattalab-Motlagh S, Jayedi A, Shab-Bidar S. Mediterranean dietary pattern and the risk of type 2 diabetes: a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Eur J Nutr 2022 61(4):1735-1748. doi: 10.1007/s00394-021-02761-3.
[2] Schwingshackl L, Chaimani A, Hoffmann G, Schwedhelm C, Boeing H. A network meta-analysis on the comparative efficacy of different dietary approaches on glycaemic control in patients with type 2 diabetes mellitus. Eur J Epidemiol 2018 33(2):157-170. doi: 10.1007/s10654-017-0352-x.