Η Μεσογειακή διατροφή έχει αποτελέσει αντικείμενο εκτεταμένης έρευνας, ιδιαίτερα όσον αφορά στις πιθανές ευεργετικές της επιδράσεις στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και της θνησιμότητας από αυτά. Ιδιαίτερα, η καρδιοπροστατευτική της δράση είναι αυτή που συνέβαλε στην ευρεία αναγνώριση και καθιέρωσή της ως ένα από τα πιο υγιεινά διατροφικά πρότυπα παγκοσμίως.
Ο όρος «Μεσογειακή Διατροφή» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από το διάσημο φυσιολόγο Άνσελ Κις, ο οποίος σχεδίασε την Μελέτη των Επτά Χωρών. H Μελέτη των Επτά Χωρών που εξέτασε την σχέση της διατροφής με την στεφανιαία νόσο και τη θνησιμότητα από οποιοδήποτε αίτιο, έδειξε ότι οι μεσογειακές χώρες, και ιδίως άτομα σε μία περιοχή της Κρήτης εμφάνιζαν τα μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με τις Η.Π.Α ή τις Βορειοευρωπαϊκές χώρες. Αυτά τα ευρήματα κατέστησαν τη Μεσογειακή διατροφή, και ειδικότερα την ελληνική εκδοχή της, ένα διατροφικό πρότυπο που συμβάλλει στην καλή καρδιαγγειακή υγεία.
Έκτοτε, πολυάριθμες – και πιο καλά σχεδιασμένες – μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τα καρδιαγγειακά οφέλη της Μεσογειακής διατροφής.
Μία μεγάλη κλινική δοκιμή (PREDIMED Study) που συμπεριέλαβε 7.477 άτομα, μέσης ηλικίας και με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, σχεδιάστηκε με στόχο να διερευνήσει την επίδραση της Μεσογειακής Διατροφής στην εμφάνιση καρδιαγγειακών συμβάντων (έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και θνησιμότητα από καρδιαγγειακά). Τα άτομα διαχωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: η μία έλαβε Μεσογειακού τύπου διατροφή με συμπληρωματική χορήγηση έξτρα παρθένου ελαιολάδου, η άλλη έλαβε Μεσογειακού τύπου διατροφή με συμπληρωματική χορήγηση ξηρών καρπών και η άλλη μία διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι τα άτομα που ακολουθούσαν Μεσογειακή διατροφή με αυξημένη πρόσληψη ελαιόλαδου ή ξηρών καρπών, είχαν μικρότερα ποσοστά καρδιαγγειακών συμβάντων, έως και κατά 30%, σε σύγκριση με τα άτομα που ακολούθησαν τη διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.[1]
Επίσης, αρκετές μετα-αναλύσεις έχουν επιβεβαιώσει τη θετική επίδραση της Μεσογειακής διατροφής στην καρδιαγγειακή υγεία. Μετα-ανάλυση που συμπεριέλαβε προοπτικές και κλινικές μελέτες έδειξε ότι η αυξημένη προσκόλληση στη Μεσογειακή διατροφή συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών συμβάντων, αλλά και μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από αυτά. Συγκεκριμένα, η ανάλυση δεδομένων από προοπτικές μελέτες έδειξε μία μείωση του κινδύνου νοσηρότητας και θνησιμότητας της τάξης του 30%, ενώ η μείωση του κινδύνου ήταν ακόμα μεγαλύτερη, της τάξης του 40-45%, όταν αναλύθηκαν τα αποτελέσματα από κλινικές μελέτες.[2]
Κλείνοντας, η Μεσογειακή διατροφή έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πιο ευεργετικά διατροφικά πρότυπα για την υγεία της καρδιάς. Η πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και «καλά» λιπαρά σύνθεσή της προστατεύει την καρδιά και μειώνει τον καρδιαγγειακό μας κίνδυνο.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
[1] Estruch R, Ros E, Salas-Salvadó J, Covas MI, Corella D, Arós F, Gómez Gracia E et al. PREDIMED Study Investigators. Primary prevention of cardiovascular disease with a Mediterranean diet. NEJM 2013 368(14): 1279-1290.
[2] Grosso G, Marventano S, Yang J, Micek A, Pajak A, Scalfi L, Galvano F,Kales SN. A comprehensive meta-analysis on evidence of Mediterranean diet and cardiovascular disease: are individual components equal? Crit Rev Food Sci Nutr 2017 57:3218-3232. doi: 10.1080/10408398.2015.1107021.