Η Μεσογειακή διατροφή ξεχωρίζει από άλλα διατροφικά πρότυπα που συναντώνται ανά τον κόσμο, όπως είναι η χορτοφαγική διατροφή, η κετογονική διατροφή, η «δυτικού τύπου» διατροφή κ.α.
Παρότι μπορεί να παρουσιάζει σημαντικές ομοιότητες με ορισμένα διατροφικά μοντέλα, η Μεσογειακή διατροφή καταφέρνει να διατηρεί τη μοναδικότητα της, στην οποία αποδίδονται και τα οφέλη της. Για παράδειγμα, η Μεσογειακή διατροφή και κατ’ επέκταση η ελληνική παραδοσιακή διατροφή μοιράζεται κοινά στοιχεία με τη χορτοφαγική διατροφή στο γεγονός ότι προάγει την κατανάλωση μη ή ελάχιστα επεξεργασμένων φυτικών προϊόντων. Ωστόσο, συναντάμε και σημαντικές διαφορές μιας και η χορτοφαγική διατροφή αποκλείει την κατανάλωση ζωικών προϊόντων, ενώ η ελληνική Μεσογειακή διατροφή ενσωματώνει την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, ψαριών, θαλασσινών και σε μικρότερη ποσότητα κρεάτων.
Αντιπαραβάλλοντας τη Μεσογειακή διατροφή με άλλα διατροφικά πρότυπα παρατηρούμε ότι ενώ τα υπόλοιπα διατροφικά πρότυπα επικεντρώνονται κυρίως σε διατροφικές επιλογές, η Μεσογειακή διατροφή προάγει μια ολιστική προσέγγιση για έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτό αποτυπώνεται και στην αναθεωρημένη Μεσογειακή Πυραμίδα Διατροφής, η οποία ενσωματώνει και άλλες παραμέτρους του τρόπου ζωής όπως είναι η τακτική άσκηση, ο επαρκής ύπνος, η έμφαση στην εποχικότητα, ο κοινωνικός χαρακτήρας των γευμάτων κ.α.
Επίσης, η ελληνική παραδοσιακή διατροφή χαρακτηρίζεται από ποικιλία στην κατανάλωση τροφίμων και δεν θέτει σημαντικούς περιορισμούς, όπως άλλες δίαιτες, για παράδειγμα η κετογονική. Η ελληνική παραδοσιακή διατροφή προάγει την κατανάλωση τροφίμων από όλες τις βασικές ομάδες τροφίμων δίνοντας έμφαση στην κατανάλωση μη ή ελάχιστα επεξεργασμένων φυτικών προϊόντων και υγιεινών λιπαρών, όπως το ελαιόλαδο. Αυτό το εύρος επιλογών την καθιστά ένα ευέλικτο και βιώσιμο διατροφικό μοντέλο, που μπορεί να προσαρμοστεί στις ατομικές προτιμήσεις χωρίς να περιορίζει την ποικιλία και την απόλαυση της τροφής. Μάλιστα, η Μεσογειακή διατροφή έχει αναγνωριστεί ως μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή από διάφορους διεθνείς οργανισμούς υγείας, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Επιπλέον, η Μεσογειακή διατροφή μπορεί να θεωρηθεί ως ένα από τα πιο μελετημένα διατροφικά πρότυπα παγκοσμίως. Διαχρονικά, πληθώρα επιδημιολογικών μελετών έχει διερευνήσει τις πιθανές ευεργετικές ιδιότητες της Μεσογειακής διατροφής στην υγεία μας. Συγκεκριμένα, η υιοθέτηση της Μεσογειακής διατροφής φαίνεται ότι μειώνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση διαφόρων χρόνιων νοσημάτων όπως είναι ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος, οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες ενώ ταυτόχρονα έχει συνδεθεί με τη μακροζωία.
Για όλους αυτούς τους λόγους οι περισσότεροι –αν όχι όλοι– οι επιστημονικοί οργανισμοί προτρέπουν τους υγιείς ενήλικες να υιοθετήσουν τη Μεσογειακή διατροφή, προκειμένου να αποτρέψουν σοβαρές χρόνιες ασθένειες, να ζήσουν περισσότερο και με καλύτερη υγεία. Συμπερασματικά, η Μεσογειακή διατροφή διακρίνεται για τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει στην υγεία, προωθώντας έναν ολοκληρωμένο και υγιεινό τρόπο ζωής.

✖