Η μελισσοκομία και το ελληνικό μέλι κατέχουν σημαντική θέση στην αγροτική παραγωγή και την οικονομία της Ελλάδας. Η μελισσοκομία έχει μακρά παράδοση στη χώρα, με τον Έλληνα μελισσοκόμο να συνδέεται άρρηκτα με τη φύση και την ελληνική γη, παράγοντας μέλι υψηλής ποιότητας, το οποίο εξάγεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Το ελληνικό μέλι είναι γνωστό για τη μοναδικότητά του, λόγω των ποικίλων φυτών και των φυσικών χαρακτηριστικών του ελληνικού τοπίου.

Στην Ελλάδα, η μελισσοκομία έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία και συνδέεται με τις αρχαίες παραδόσεις και το φυσικό περιβάλλον. Οι μελισσοκόμοι στη χώρα εκτρέφουν μέλισσες για την παραγωγή μελιού, κεριού και άλλων προϊόντων μέλισσας, όπως η βασιλικός πολτός και η πρόπολη.

Η Ελλάδα κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στην παραγωγή μελιού στην Ευρώπη, και πολλοί μελισσοκόμοι στη χώρα ακολουθούν παραδοσιακές μεθόδους και διατηρούν τις τοπικές φυλές μελισσών, που είναι ανθεκτικές και προσαρμοσμένες στις συνθήκες του κλίματος και της γεωγραφίας.

Το ελληνικό μέλι ξεχωρίζει για την υψηλή του ποιότητα και τις ιδιαίτερες γεύσεις του, λόγω της μοναδικότητας της ελληνικής χλωρίδας και των φυσικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα. Η ποικιλία των φυτών που υπάρχουν στην Ελλάδα (όπως τα βότανα, τα λουλούδια, τα δέντρα και τα αρωματικά φυτά) συμβάλλει στη δημιουργία διαφορετικών τύπων μελιού, καθένα με τη δική του γεύση και άρωμα.

Σημαντικό μελισσοκομικό φυτό στην Ελλάδα είναι το πεύκο με τις κυριότερες περιοχές παραγωγής πευκόμελου να είναι η βόρεια Εύβοια, η Χαλκιδική, η Θάσος, η Ρόδος και η Σκόπελος. Θαυμαστά μέλια βγαίνουν στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, με μικρή και εκλεκτή μελισσοκομία που παράγει ως επί το πλείστον θυμαρίσιο μέλι, αφού τα περισσότερα νησιά δεν έχουν πλούσια βλάστηση. Πρόκειται για ένα τα πιο θρεπτικά μέλια, αρωματικό και με ξανθό χρώμα.

Το μέλι βελανιδιάς είναι παχύρευστο, σκουρόχρωμο, με έντονα ξυλώδη χαρακτηριστικά, όπως το ίδιο και της καστανιάς που, ανάλογα με την εποχή, το βρίσκουμε από ανοιχτό καστανό έως κοκκινωπό.

Ξακουστό και πολύ θρεπτικό με τη σειρά του είναι το μέλι ελάτης, που αργεί να κρυσταλλώσει, διατηρώντας αναλλοίωτη την όψη και τη γεύση του για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ένα πολύ ιδιαίτερο μέλι είναι και εκείνο της χαρουπιάς που παράγεται στις παραθαλάσσιες περιοχές της Αργολίδας και της Λακωνίας και έχει μια διακριτικά πικάντικη γεύση. Εξίσου ιδιαίτερο είναι και το μονοποικιλιακό μέλι από Παλιούρι που φυτρώνει στα βουνά της Σιάτιστας.

Οι Έλληνες μελισσοκόμοι ακολουθούν τις παραδοσιακές μεθόδους εκτροφής, και το μέλι είναι χειροποίητο εξασφαλίζοντας την αγνότητά του αφού παράγεται χωρίς πρόσθετα χημικά ή συνθετικά προϊόντα. Συχνά χρησιμοποιούνται βιολογικές μέθοδοι και οι μέλισσες εκτρέφονται σε περιβάλλοντα όπου τα φυτά δεν υποβάλλονται σε χημικές επεξεργασίες.

Η μελισσοκομία στην Ελλάδα είναι σημαντική για την αγροτική οικονομία και την εξαγωγική δραστηριότητα. Η Ελλάδα εξάγει σημαντικές ποσότητες μελιού, κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου καθώς είναι ιδιαίτερα περιζήτητο για την υψηλή του ποιότητα και τις μοναδικές γεύσεις του.