Η Λέρος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, ανήκει στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων και γειτνιάζει βορειοδυτικά με την Κάλυμνο. Ανήκει στα αυθεντικά νησιά που έως και σήμερα δεν έχουν επηρεαστεί από τον μαζικό τουρισμό αποτελώντας ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν ηρεμία, χαλάρωση και ανέγγιχτα φυσικά τοπία. Η ιστορία της Λέρου είναι πλούσια και μακραίωνη καθώς ξεκινά απ΄την αρχαιότητα και φθάνει έως τη Νεότερη Εποχή. Σύμφωνα με τη μυθολογία υπήρξε το νησί της θεάς Αρτέμιδας, και οφείλει το όνομά της στην επίπεδη μορφολογία της. Στο νησί δεν υπάρχουν όρη ή κορυφές, παρά μόνο χαμηλοί λόφοι, ενώ το υψηλότερο σημείο του είναι το Κλειδί, από όπου κανείς μπορεί να απολαύσει τη θέα του πελάγους και των τριγύρω νησιών. Ωραία θέα απολαμβάνει κανείς και από το Κάστρο της Παναγιάς κτισμένο τον 11ο αιώνα. Ο Όμηρος αναφέρει τη Λέρο στα νησιά που συμμετείχαν στον Τρωϊκό πόλεμο, και ο Θουκυδίδης τονίζει τη σημασία της γεωγραφικής της θέσης στον Πελοποννησιακό.
Πρωτεύουσα του νησιού είναι ο Πλάτανος, που συνδέεται με την Αγία Μαρίνα και καταλήγει στο βυζαντινό Κάστρο της Παναγιάς. Η Αγία Μαρίνα με τα παραθαλάσσια καφέ και τις ψαροταβέρνες, αλλά και τα νεοκλασσικά σπίτια είναι το πιο πολυσύχναστο σημείο. Στο Παντέλι, το διάσημο ψαροχώρι με τις γραφικές ψαροταβέρνες και τα παραδοσιακά καφενεία, ο επισκέπτης γοητεύεται από την γνήσια ταυτότητα του μέρους. Επόμενη στάση το Λακκί, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου, και που μαρτυρά την ιταλική κυριαρχία με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του.
Η Λέρος διαθέτει μοναδικές παραλίες με κρυστάλλινα νερά, με μεγάλη ποικιλία, από οργανωμένες έως απομονωμένες, οι οποίες αποτελούν ίσως το πιο πολύτιμο μυστικό του Αιγαίου και εντυπωσιάζουν όποιον τις αντικρίσει. Οι πιο γνωστές είναι η Αλίντα, η Αγία Μαρίνα, τα Δύο Λισκάρια, ο Βρομόλιθος, η Γούρνα, η Αγία Κιουρά και πολλές ακόμα. Από την Λέρο αξίζει να επισκεφθεί κανείς με κρουαζιέρα τα κοντινά νησάκια Μαράθι, Αρκοί και Λειψοί.
Γαστρονομία
Η Λέρος αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους γαστρονομικούς προορισμούς, και από τους πλέον σημαντικούς εκπροσώπους της γνήσιας ελληνικής κουζίνας. Η μακραίωνη ιστορία και ο πολιτισμός της μαρτυρούνται μέσω των παραδοσιακών της πιάτων και συνταγών, πολλές από τις οποίες τώρα εξερευνιούνται από το ευρύ κοινό. Πρωταγωνιστές της τοπικής κουζίνας είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά. Φυσικά από αυτό το δίδυμο, δεν λείπουν και τα όστρακα, με τα μύδια και τα στρείδια να διακρίνονται για την ιδιαίτερη νοστιμιά τους και παρουσία τους στο ντόπιο τραπέζι. Τα βότανα διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στην κουζίνα της Λέρου, με το θυμάρι, το δυόσμο και τη ρίγανη, να κερδίζουν τις εντυπώσεις όσων τα μυρίζουν και δοκιμάζουν. Η παραγωγή μελιού στο νησί είναι επίσης, μια από τις δραστηριότητες των κατοίκων που μας πάνε πολύ πίσω στον χρόνο. Το θυμαρίσιο μέλι της Λέρου, είναι άκρως θρεπτικό και κατατάσσεται ψηλά στους τοπικούς θησαυρούς λόγω της ιδιαίτερης γεύσης τους και του χρυσού του χρώματος. Το πευκόμελο και το ανθόμελο είναι δύο επιπλέον ντόπιες ποικιλίες που αξίζει να δοκιμάσει κανείς. Τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα είναι τα πουγκιά, αλλά και οι πίτες όπως η λεριανή τυρόπιτα και η πατσαβουρόπιτα. Από γλυκά τα ξεροτήγανα με λεριανό μέλι, είναι πεντανόστιμα.
Πώς να έρθετε
Η Λέρος αποτελεί νησί των Δωδεκανήσων και μπορείτε να την προσεγγίσετε είτε αεροπορικώς, είτε ακτοπλοϊκώς με δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά.