Η εξωτική ομορφιά και η εύκολη προσβασιμότητα, μιας και συνδέεται μέσω πλωτής γέφυρας με την ηπειρωτική Ελλάδα και μπορεί να προσεγγιστεί οδικώς, την καθιστούν κορυφαία επιλογή πολλών ταξιδιωτών. Ωστόσο η Λευκάδα, έχει να επιδείξει και έντονο φυσικό πλούτο, εντυπωσιακά τοπία και γραφικά χωριά, πολιτισμική κληρονομιά και γαστρονομική κουλτούρα.

Σύμφωνα με την μυθολογία πήρε το όνομά της από το «ακρωτήριο Λευκάτα», εξαιτίας του λευκού χρώματος του βράχου. Τον σημερινό δηλαδή «Κάβο της Κυράς» που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νησιού με τον εκθαμβωτικό «Φάρο του Λευκάτα» ύψους 15 μέτρων να συμπληρώνει μαζί με το πράσινο και το εκτυφλωτικό γαλάζιο του Ιονίου, ένα εντυπωσιακό σκηνικό. Ο μύθος λέει πως η ποιήτρια Σαπφώ έπεσε από αυτόν τον βράχο για να γλιτώσει από τον έρωτά της για τον Φάωνα. Στην Λευκάδα τα αξιοθέατα είναι αναρίθμητα, το νησί είναι μεγάλο, και προσφέρει πολλές και διαφορετικές εμπειρίες. Με το που περάσετε την γέφυρα θα δείτε το κάστρο της Αγίας Μαύρας, την λιμνοθάλασσα στη Γύρα, και φυσικά την Πόλη του νησιού με την ενετική αρχιτεκτονική αλλά και την χαρακτηριστική πολύχρωμη λαμαρίνα στις στέγες των σπιτιών από την μετά-σεισμού εποχή. Οικισμοί και χωριά που αξίζει να επισκεφθείτε είναι το Νυδρί, από όπου ξεκινάνε και καραβάκια για τα Πριγκιπονήσια, η Βασιλική, ο Άγιος Νικήτας, ο Κάβαλλος με το φαράγγι της Μέλισσας κοντά, η Εξάνθεια με την συγκλονιστική θέα και το διάσημο ηλιοβασίλεμα, και η Εγκλουβή με τις περίφημες φακές της. Η Μονή Φανερωμένης αποτελεί επίσης σημαντικό αξιοθέατο. Βραβευμένες και διάσημες οι παραλίες της, ιδίως εκείνες της ανατολικής πλευράς, συναρπάζουν. Εγκρεμνοί, Πόρτο Κατσίκι, Κάθισμα, Καλαμίτσι, Αγιος Νικήτας, Μύλος και Νικιάνα. Αν οι ημέρες παραμονής στο νησί το επιτρέπουν αξίζει μια εκδρομή και στο γειτονικό Μεγανήσι.

Γαστρονομία

Η γαστρονομική κουλτούρα της Λευκάδας φέρει ως βασική της επιρροή τους Ενετούς. Τα διασημότερα τοπικά προϊόντα της είναι η φακή της Εγκλουβής και το σαλάμι Λευκάδας. Η φακή καλλιεργείται στο χωριό της Εγκλουβής έως και σήμερα, και είναι τόσο δημοφιλής για την μοναδική γεύση της, την θρεπτική της αξία αλλά και το ότι βράζει πολύ γρήγορα. Το σαλάμι Λευκάδος, ένα από τα πρώτα επώνυμα προϊόντα της χώρας, διακρίνεται για την απαλή επίγευση σκόρδου και την πλούσια γεύση του και αποτελεί ιδανικό μεζέ για ούζο, κρασί ή τσίπουρο. Το νησί παράγει και ποιοτικό ελαιόλαδο εξαιτίας των φημισμένων ελαιώνων, κρασί (οι οινόφιλοι μάλιστα μπορούν να επισκεφθούν αξιόλογα οργανωμένα οινοποιεία όπου θα απολαύσετε τις τοπικές ποικιλίες Βαρδέα και Βερτζαμί) και θυμαρίσιο μέλι.

Στο νησί θα γευτείτε πεντανόστιμες πίτες, και αν βρεθείτε σε τραπέζι λευκαδίτικού σπιτιού, η λαδόπιτα, μια γλυκιά «πίτα» που θυμίζει χαλβά, θα βρίσκεται σε πρωταγωνιστική θέση. Στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της Λευκάδας, συναντάμε συχνά κόκορα κοκκινιστό με μακαρόνια, μεγάλα πελαγίσια ψάρια αλλά και ψάρια της λιμνοθάλασσας μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους, κάβουρες που εδώ είναι γεμιστοί με ρύζι, και ζουμερά λευκαδίτικα φρυγαδέλια. Από γλυκά ξεχωρίζουν τα παστέλια και τα μαντολάτα.

Πώς να έρθετε

Μαζί με την Εύβοια αποτελούν τα μοναδικά νησιά της Ελλάδας που μπορούν να προσεγγιστούν οδικώς. Μπορείτε επίσης αεροπορικώς μέσω κάποιων πτήσεων που πραγματοποιούνται στο Άκτιο, από και προς το αεροδρόμιο του Ελ. Βενιζέλος, που απέχει λιγότερο από 20 χιλιόμετρα και από εκεί να συνεχίσετε οδικώς.