Τα Κύθηρα ή Τσιρίγο, όπως συχνά αποκαλούνται ανήκουν γεωγραφικά στα Επτάνησα, βρίσκονται εκεί που το Ιόνιο, το Αιγαίο και το Κρητικό Πέλαγος συναντιούνται, και διοικητικά υπάγονται στον Πειραιά. Η προέλευση του ονόματός τους, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, και συνδέεται με την θεά του έρωτα και της ομορφιάς Αφροδίτη. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με την μυθολογία η Αφροδίτη γεννήθηκε στους αφρούς της θάλασσας των Κυθήρων. Η πρωτεύουσα του νησιού, η Χώρα, διακρίνεται για τη γραφικότητά της και τη γνήσια αρχιτεκτονική της. Πρωταγωνιστής το ενετικό Κάστρο, στην κορυφή της, που μαγεύει με την μοναδική θέα στο Ιόνιο και μαρτυρά παράλληλα την πλούσια ιστορία του τόπου. Σειρά έχει το Καψάλι, ο δεύτερος πιο γνωστός οικισμός του νησιού, το λιμάνι με τη θέα στο Κάστρο, και την έντονη ζωή, ιδίως το βράδυ μιας και διαθέτει πολύ καλά εστιατόρια και μπαρ. Άλλοι παραδοσιακοί οικισμοί με έντονο φυσικό κάλλος, είναι ο Καραβάς, το ψαροχώρι του Αβλέμονα, ο διάσημος Μυλοπόταμος με τους νερόμυλους, τα τρεχούμενα νερά και τους καταρράκτες, το μεγαλύτερο χωριό του νησιού, ο Ποταμός, αλλά και τα εντυπωσιακά σπήλαια που δεν είναι λίγα, με χαρακτηριστικά αυτά του Μυλοποτάμου, του Χουστή και του Καλάμου. Το νησί, φημίζεται και για τις πολυδιάστατες παραλίες του με τα πράσινα νερά και τα άγρια τοπία. Το Καλαδί και το Μελιδόνι είναι ίσως οι δύο διασημότερες, όμως αξίζει να διασχίσετε από το βορρά έως το νότο κάθε κολπάκι και παραλία αυτού του νησιού.
Γαστρονομία
Μικρές παραγωγές και κορυφαία ποιότητα αποτελούν τα δυο βασικά χαρακτηριστικά των τοπικών προϊόντων των Κυθήρων. Νούμερο ένα τοπικό προϊόν αποτελούν τα δημοφιλή παξιμάδια, ή αλλιώς λαδοπαξίμαδα Κυθήρων. Σειρά έχει το μέλι, και δη το θυμαρίσιο, με την υψηλή θρεπτική αξία, που αποτελεί συχνά τη βάση γλυκών εδεσμάτων, και ο ξινόχοντρος τραχανάς που συνοδεύει πολλά παραδοσιακά πιάτα. Φυσικά, στο νησί θα φάτε φρέσκο ψάρι και θαλασσινά που καταφθάνουν καθημερινά από έμπειρους ψαράδες στο Καψάλι.
Η κουζίνα του τόπου έχει επιρροές από την κουζίνα του Ιονίου με έντονο το βενετσιάνικο στίγμα. Έτσι συναντάμε και εδώ πιάτα με «αδυναμία» στο σκόρδο όπως το μπουρδέτο, ή η χαρακτηριστική παστιτσάδα με κοκκινιστή σάλτσα και έντονα μυρωδικά όπως η κανέλα, ντόπιο κρέας και χοντρό μακαρόνι. Τα ξεροτήγανα, οι ροζέδες, τα μελούνια και τα κούμαρα αποτελούν μερικά από τα πιο συνηθισμένα παραδοσιακά γλυκά. Η φατουράδα τέλος, το λικέρ των Κυθήρων με βάση το τσίπουρο και την έντονη παρουσία κανέλας και γαρύφαλλου, αλλά και το ντόπιο κρασί, αποτελούν τοπική σπεσιαλιτέ.
Πώς να έρθετε
Τα Κύθηρα είναι νησί που γεωγραφικά ανήκει στα Επτάνησα και διοικητικά στον Πειραιά. Μπορούν να προσεγγιστούν εύκολα, είτε με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά, είτε οδικώς έως Νεάπολη και από εκεί πλοίο, είτε με αεροπλάνο.