Η Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και πέμπτο μεγαλύτερο της Μεσογείου, μετά τη Σικελία, αποτελεί έναν αυθεντικό τόπο με άπλετη φυσική ομορφιά, ιστορία, παράδοση και γνήσια φιλοξενία. Η Κρήτη διοικητικά ανήκει στην Περιφέρεια Κρήτης και αποτελεί θα μπορούσε να πει κανείς έναν αυτόνομο «κόσμο». Από τα επιβλητικά Λευκά Όρη, τον Ψηλορείτη και τη Δίκτη, έως τα κρυστάλλινα νερά του Λυβικού Πελάγους, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με την ποικιλομορφία και τη μοναδικότητα της.
Βρίσκεται στο νότιο άκρο του Αιγαίου Πελάγους και περιλαμβάνει τέσσερις νομούς. Των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Ηρακλείου και του Λασιθίου. Πρωτεύουσά της και συνάμα μεγαλύτερη πόλη της είναι το Ηράκλειο που αποτελεί και έδρα της Περιφέρειας Κρήτης. Η ιστορία της είναι μακρά και ξεκινά από την μινωική εποχή με αρχαιολογικά κέντρα όπως της Κνωσού και της Φαιστού, να μαρτυρούν την σπουδαιότητά της. Στην Κρήτη μάλιστα, ήκμασε ο αρχαιότερος πολιτισμός της Ευρώπης, ο Μινωικός.
Οι μεγάλες πόλεις του νησιού, δηλαδή τα Χανιά, το Ρέθυμνο και ο Άγιος Νικόλας, αποτελούν ολοζώντανα αστικά κέντρα με πολλές αξιόλογες επιλογές φαγητού και νυχτερινής διασκέδασης, ενώ παράλληλα διατηρούν αναλλοίωτα παραδοσιακά δείγματα του παρελθόντος και γραφικά στοιχεία. Στα Χανιά, η Παλιά Πόλη με το πανέμορφο ενετικό λιμάνι και ο Φάρος, αποτελούν τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία και όχι άδικα, ενώ το Ρέθυμνο κερδίζει τον επισκέπτη με το φρούριο του – τη Φορτέτζα- που χτίστηκε από τους Ενετούς, αλλά και τα γραφικά του σοκάκια. Οι εξωτικές παραλίες του νησιού, όπως το Ελαφονήσι και ο Μπάλος, αλλά και τα φαράγγια του όπως αυτό της Σαμαριάς, καθιστούν κάθε φυσιολάτρη, αιώνιο θαυμαστή του.
Γαστρονομία
Η κρητική κουζίνα, φημίζεται ως μία από τις πλέον υγιεινές, ολοκληρωμένες και χαρακτηριστικές της Μεσογείου. Βασίζεται στην απλότητα και την κορυφαίας ποιότητας πρώτη ύλη. Τον πρώτο λόγο έχει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ενώ ακολουθούν το ολόφρεσκο ψάρι και το κρέας – δη το κατσικίσιο που λόγω του ορεινού χαρακτήρα του νησιού διακρίνεται για τη γεύση του. Η κρητική σαλάτα ντάκος, που συνδυάζει τις τοπικές κριθαροκουλούρες και τα παξιμάδια με τριμμένη ντόπια ντομάτα, ελαιόλαδο και τυρί, το τσιγαριστό σταμναγκάθι, η στάκα, οι μπουρμπουριστοί χοχλιοί (σαλιγκάρια), η κρεατόπιτα και το γαμοπίλαφο, τα μακαρόνια σιουφιχτά και το αρνάκι αντικριστό, αποτελούν ένα μικρό δείγμα των παραδοσιακών πιάτων του κρητικού τραπεζιού, που κερδίζουν και τους πιο «απαιτητικούς ουρανίσκους». Τα κρητικά τυριά, όπως οι γραβιέρες και οι μυζήθρες, είναι μοναδικά και περιζήτητα, ενώ το νησί φημίζεται και για τη ντόπια ρακή που οι ντόπιοι καταναλώνουν όλες τις ώρες της ημέρας και αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό κέρασμα. Από τοπικά γλυκά, τα διάσημα καλιτσούνια αλλά και οι τηγανητές πίτες με ανθότυρο μέλι και κανέλα, ξεχωρίζουν και αποτελούν τα πλέον αντιπροσωπευτικά του νησιού.
Πώς να έρθετε
Η Κρήτη διαθέτει τρία αεροδρόμια, ένα στο Ηράκλειο, ένα στα Χανιά, και ένα μικρότερο στη Σητεία, τα οποία πραγματοποιούν συχνές πτήσεις, και συνδέουν το νησί με πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Επίσης, πραγματοποιούνται συχνά δρομολόγια πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά αλλά και από άλλα μεγάλη νησιά.