Κώστας Καπετανάκης, ιδρυτής και CEO αλυσίδας Ελληνικών καφέ-εστιατορίων
Υπάρχει τρόπος να γίνει η Ελλάδα ένα παγκόσμιο γαστρονομικό σημείο αναφοράς. Αρκεί να «παντρέψουμε» την ελληνική παράδοση με τη δημιουργικότητα. Να δημιουργήσουμε νέα concept που να αναδεικνύουν τα ελληνικά προϊόντα μέσα από καινοτόμες street food συνταγές.
Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας της ελληνικής γαστρονομίας, πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τα προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών, από θρακιώτικο καβουρμά και κασέρι Ξάνθης έως κρητικό στάκα βούτυρο και μαστίχα Χίου, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και προβάλλοντας τη μοναδικότητα της ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό.
Πρέπει να συνδέσουμε την ελληνική γαστρονομία με τον τουρισμό. Ο ελληνικός τουρισμός προσφέρει σε διεθνείς επισκέπτες μια σύγχρονη γαστρονομική εμπειρία, εστιάζοντας στην υψηλή ποιότητα και τις αυθεντικές γεύσεις. Κι έτσι θα δώσουμε στους επισκέπτες μια πραγματική αίσθηση της ελληνικής φιλοξενίας μέσω της κουζίνας, συνδέοντας το φαγητό με την εμπειρία του ελληνικού καλοκαιριού. Η ελληνική γαστρονομία μπορεί να σταθεί επάξια σε διεθνείς αγορές, προσφέροντας αυθεντικές γεύσεις προσαρμοσμένες σε ένα παγκόσμιο κοινό.
Η εξωστρέφεια είναι η λύση. Επί παραδείγματι, στο National Geographic Street Food Festival στο Λονδίνο, παρουσιάστηκε η κουζίνα της Θεσσαλονίκης μέσα από τοπικά ελληνικά υλικά, σε ένα γεμάτο αμφιθέατρο. Το κοινό είχε την ευκαιρία να ανακαλύψει γεύσεις που αντλούν έμπνευση από την πλούσια μαγειρική παράδοση της Βόρειας Ελλάδας, με ένα σύγχρονο twist που ανταποκρίνεται στις τάσεις του παγκόσμιου street food. Η εντυπωσιακή υποδοχή του κοινού και των food experts ανέδειξε την αυθεντικότητα των γεύσεων, ενισχύοντας το brand της Θεσσαλονίκης ως γαστρονομικού πρεσβευτή της Ελλάδας. Είναι η φιλοσοφία του Eat Local, Think Global.
Με βάση την ποιότητα, την καινοτομία και τη βαθιά σύνδεση με την ελληνική αγροδιατροφική παράδοση, να συνεχίσουμε να προβάλλουμε την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, αποδεικνύοντας ότι η ελληνική κουζίνα μπορεί να είναι μοντέρνα, δημιουργική και διεθνώς ανταγωνιστική.
Οι θέσεις που διατυπώνονται στο παρόν άρθρο αποτελούν προσωπικές απόψεις του συγγραφέα και δεν προωθούν θέσεις ή απόψεις του ΥΠΑΑΤ.