Η Κως βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, ανήκει στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων και μάλιστα είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί τους μετά τη Ρόδο και την Κάρπαθο. Συχνά, αναφέρεται, «νησί του Ιπποκράτη», του πατέρα της Ιατρικής, ο οποίο συνδέεται με την Κω λόγω καταγωγής. Η σχέση της με τον Ιπποκράτη αντανακλάται σε πολλά σημαντικά μνημεία και τοποθεσίες που συνδέονται με τη ζωή του. Η ιστορία του νησιού είναι σημαντική μιας και από την αρχαιότητα αποτέλεσε ένα ισχυρό εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο.
Πρωτεύουσα και λιμάνι της, είναι η πόλη της Κω, που εντυπωσιάζει με τη μεγαλοπρέπεια και την ιστορική κληρονομιά. Από την αρχαία αγορά, τη μεγάλη στοά, τον πλάτανο του Ιπποκράτη, το αρχαίο στάδιο έως το φημισμένο Ασκληπιείο στα περίπου 4χμ έξω από την πόλη, η Κως αποτελεί ένα ζωντανό μουσείο. Αξίζει να επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο προκειμένου να έρθετε σε ουσιαστική επαφή με την ιστορία της. Η σύγχρονη πόλη με κεντρικό σημειο της την πλατεία Ελευθερίας, φημίζεται εκτός από την αρχιτεκτονική και τα μνημεία, και για τους ποδηλατόδρομούς της.
Έξω από την πρωτεύουσα συναντάμε φυσικά και άλλα σημεία ενδιαφέροντος που μαρτυρούν έντονο φυσικό κάλλος και ιστορία. Ο οικισμός του Ασφενδιού, οι ιαματικές πηγές, η ορεινή Ζιά με την υπέροχη θέα, η Αντιμάχεια και ο Κέφαλος με τα ομώνυμα κάστρα, αλλά και το δάσος της Πλάκας καταφύγιο παγωνιών είναι ένα δείγμα των απαραίτητων στάσεων στο νησί.
Ατού της Κω αποτελούν και οι πανέμορφες παραλίες της, με τα κρυστάλλινα γαλάζια νερά, και τις απέραντες ακτογραμμές. Κοντά στην πόλη εντοπίζουμε αρκετές ενδιαφέρουσες όπως το Τιγκάκι, αλλά και λίγο πιο απομακρυσμένα ο Αγιος Θεολόγος, το Μαστιχάρι, ο Κέφαλος, το Ψαλίδι, και η Καρδάμαινα θα μπουν σίγουρα στην λίστα των προορισμών σας για κολύμπι.
Γαστρονομία
Η Κως χαρακτηρίζεται από πλούσια γαστρονομική παράδοση η οποία βασίζεται σε διάφορες πολιτισμικές επιρροές αλλά και στην εύφορη γη της και τα προϊόντα που παράγει. Ελαιόλαδο από τους μεγάλους ελαιώνες, κρασί από τα αμπέλια -σήμερα θα βρείτε και δύο επισκέψιμα οινοποιεία προκειμένου να δοκιμάσετε γηγενεις ποικιλίες οίνου-, και μέλι αποτελούν τη βάση της γης της Κω. Από εκεί και πέρα, σειρά έχει το διάσημο κρασοτύρι της, ένα τυρί που προκύπτει από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα το οποίο παλαιώνεται μέσα στην οινολάσπη.
Από τοπικές συνταγές ξεχωρίζουν τα κατιμέρια -τηγανητά ζυμάρια σε σχήμα κουλουριού γεμισμένα με τυρί-, τα πιταρίδια -χειροποίητα μακαρόνια σα λαζάνια που μαγειρεύονται με ζωμό κρεάτων, το χοιρινό με πληγούρι αλλά και η σπάνια στις μέρες μας να βρεθεί πάσα μακαρούνα, πιάτο που θυμίζει ως φιλοσοφία το παστίτσιο, αλλά αντί ζυμαρικού έχει στρώσεις από πολύ λεπτό φύλο ζύμης.
Πώς να έρθετε
Η Κως αποτελεί νησί των Δωδεκανήσων και μπορείτε να την προσεγγίσετε είτε αεροπορικώς, είτε ακτοπλοϊκώς με συχνά δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά.