Το όνομά της κατά την παράδοση προέρχεται από τον Κίμωλο, τον πρώτο μυθικό οικιστή της. Παρόλ’ αυτά, το νησί διακρίνεται για το ηφαιστιογενές του έδαφος, και δη για το λευκό χαρακτηριστικό πέτρωμα με το όνομα κιμωλία, που δεν σχετίζεται με εκείνη του μαυροπίνακα, και που το βάφτισε κιμώλια γη.

Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης είναι το λιμάνι της Ψάθης. Γαλάζια καθαρά νερά και πράσινα αλμυρίκια συνυπάρχουν με τα τραγούδια των τζιτζικιών και προσφέρουν τον ορισμό της καλής ζωής. Σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου, βρίσκεται το Χωριό. Η Κίμωλος δεν έχει Χώρα, αλλά Χωριό, το οποίο έχει χτιστεί περιμετρικά του μεσαιωνικού Κάστρου, και οι δύο συνοικίες του είναι το Μέσα κι Έξω Κάστρο. Όσο πιο κοντά στην καρδιά του κάστρου, τόσο πιο παλιά τα σπίτια, κάτι που μαρτυρά τη μεγάλη ιστορία αυτού του μικρού τόπου, γεύση της οποίας μπορείτε να πάρετε στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Στο τέλος της ημέρας θα καταλήξετε στο κεντρικό σοκάκι, την Αγορά.

Πέραν της ιστορίας, ο πολιτισμός καλά κρατεί έως και σήμερα.  Μια μικρή ομάδα ανθρώπων, οι «Κιμωλίστας», έχει φτιάξει δανειστικές βιβλιοθήκες διάσπαρτες σε σοκάκια του νησιού,  καθώς και το θερινό Cine Καλησπερίτης που προσφέρει την μοναδική εμπειρία να απολαμβάνει κανείς ταινίες σε ένα σκηνικό βγαλμένο από παραμύθι.

Οι παραλίες του νησιού είναι συγκλονιστικές. Τυρκουάζ νερά που αναρωτιέσαι αν όντως είναι αληθινά, λευκή άμμος, βραχώδεις επιφάνειες και αλμυρίκια συνθέτουν έναν παράδεισο επί γης. Η πιο διάσημη παραλία είναι τα Πράσσα, με τα λευκά πετρώματα, την άμμο και τα κρυστάλλινα σμαραγδένια νερά της. Ωστόσο, και οι υπόλοιπες παραλίες του νησιού, όπως το Καλαμίτσι, η Αλυκή, η Μπονάτσα, η Ψάθη, τα Μοναστήρια και τα Μαυροσπήλια, χαρίζουν εικόνες εξωπραγματικής ομορφιάς. Απαραίτητη θεωρείται και η επίσκεψη στον Πολύαιγο, με σκάφος.

Γαστρονομία

Η κουζίνα εδώ, είναι λιτή μα και περίτεχνη (τα παραδοσιακά γαμήλια κουλουράκια θυμίζουν έργο τέχνης), αγαπά απλά υλικά και παρασκευές, και έχει ταλέντο στο ζύμωμα. Έτσι, το κιμουλιάτικο μενού, σερβίρει τη λαδένια, ένα πιάτο συνυφασμένο με τον τόπο. Η πίτα με ζυμάρι, φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι και ελαιόλαδο, είναι περιζήτητη, ωστόσο αξίζει να δοκιμάσετε και τις υπόλοιπες, όπως την ελένια,  την αμαραθένια, την κολοκυθένια και το πιο γνωστό γλυκό της κιμουλιάτικης κουζίνας, τη μυζηθρένια μελόπιτα.  

Τα τοπικά προϊόντα δεν είναι λίγα, και λόγω του ορυκτώδους εδάφους έχουν έντονο γευστικό ενδιαφέρον. Ξινό, μυζήθρα και μανούρα, συνθέτουν το καλάθι των ντόπιων τυριών των οποίων η παραγωγή βασίζεται στα πολλά αιγοπρόβατα του νησιού. Σγουρές ντομάτες και πομοντορίνι (μικρά τοματίνια), αντζούρια ή ξυλάγγουρα (είδος χαρακτηριστικού στρογγυλού αγγουριού που εντοπίζονται στην γη της Κιμώλου) που γίνονται και γλυκό του κουταλιού, αμάραθα και φασόλια έρχονται να ολοκληρώσουν το μεγάλο μποστάνι αυτού του μικρού τόπου.

Πως να έρθετε

Η Κίμωλος είναι νησί των Δυτικών Κυκλάδων, βρίσκεται δίπλα στη Μήλο και μπορεί να προσεγγιστεί εύκολα είτε με πλοίο από τα λιμάνια του Πειραιά και του Λαυρίου, είτε με αεροπλάνο έως τη Μήλο και από εκεί με πλοίο.