Το νησί των Φαιάκων, η Κοντέσα του Ιονίου, η πολυπολιτισμική Κέρκυρα, είναι ένα από τα πλέον περιζήτητα νησιά της Ελλάδας. Με επιρροές πολλών λαών στο βάθος του χρόνου, ανυπέρβλητο φυσικό κάλλος και μια άκρως ενδιαφέρουσα γαστρονομική κουλτούρα, δεν βρίσκεται τυχαία ψηλά στη λίστα των πιο δημοφιλών προορισμών.

Ένα από τα βορειότερα νησιά των Επτανήσων, η Κέρκυρα, δίνει σημεία ανθρώπινης παρουσίας πολύ νωρίς, ήδη από την Παλαιολιθική και τη Νεολιθική Εποχή, ενώ σύμφωνα με τη μυθολογία η νύμφη Κέρκυρα, κόρη του Ασωπού, μεταφέρθηκε στο νησί που πήρε το όνομά της, αιχμάλωτη του Ποσειδώνα. Η πρώτη της μυθολογική αναφορά εντοπίζεται στην «Οδύσσεια» του Ομήρου, ως στάση του ήρωα πριν την Ιθάκη, και από εκεί συναντάται με τον χαρακτηρισμό «νησί των Φαιάκων». Τα περισσότερα από 400 χρόνια Ενετοκρατίας, αλλά και το πέρασμα των Γάλλων και των Άγγλων, έχουν αφήσει έντονο το αποτύπωμά τους στο νησί.

Στην Παλιά Πόλη, το βενετσιάνικο στοιχείο είναι τόσο έντονο, από την αρχιτεκτονική, τις πολυφωτογραφημένες μπουγάδες στα βενετσιάνικα μπαλκόνια, τη διάλεκτο, ακόμα και τις τοπικές γεύσεις. Η Παλιά Πόλη έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, και συγκεντρώνει τα περισσότερα αξιοθέατα. Την κεντρική πλατεία Σπιανάδα -η μεγαλύτερη των Βαλκανίων- και το διπλανό Λιστόν, το Παλιό και το Νέο Φρούριο, τον ναό του πολιούχου Αγίου Σπυρίδωνα, το Καμπιέλο και την πλατεία Δημαρχείου. Παρόλ’ αυτά και εκτός Παλιάς Πόλης, το Αχίλλειον, το Μον Ρεπό, το Ποντικονήσι και η Παναγία των Βλαχερνών είναι ένα δείγμα αυτών. Τα δύο τελευταία μάλιστα, επιπλέουν στην λιμνοθάλασσα Χαλκιόπουλου. Αντίστοιχα, και η λιμνοθάλασσα Κορισσίων, στο νότιο τμήμα του νησιού, προστατευμένη περιοχή Natura 2000, έρχεται να ενισχύσει τον φυσικό πλούτο αυτού του προορισμού που δείχνει να μην στερείται τίποτα. Η Κέρκυρα, διαθέτει ενδιαφέρονται χωριά, με την Ανω Περίθεια να πρωταγωνιστεί ως η πιο ορεινή επιλογή και την Παλαιοκαστρίτσα να διατηρεί μια γοητεία παλιάς εποχής και να προκαλεί με τα σμαραγδένια παγωμένα νερά, τολμηρούς κολυμβητές. Οι παραλίες της Κέρκυρας έχουν ως βασικό στοιχείο τους την ποικιλομορφία. Οργανωμένες με τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες να τις πλαισιώνουν ή με beach bars, ελεύθερες, αμμώδεις, βοτσαλωτές, βουτηγμένες στο πράσινο, άγριες και παρθένες, όλες τους εντυπωσιάζουν με τα κρυστάλλινα νερά και το φυσικό τους κάλλος. Αξίζει να σημειωθεί πως το Κερκυραϊκό Πάσχα είναι το διασημότερο της Ελλάδας.

Γαστρονομία

Η Κέρκυρα ιστορικά, σε ό,τι αφορά την κουζίνα, είναι βαθιά επηρεασμένη από τους Βενετούς. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως τα περισσότερα πιάτα – σήματα κατατεθέν της φέρουν ιταλικά ονόματα. Πρωταγωνίστρια η εμβληματική παστιτσάδα με κόκκορα, ένα πάντρεμα μυρωδικών και αρωματικών φυτών, κόκκινου κρασιού, μπόλικης κανέλας και μοσχοκάρυδου, κρέατος και χοντρών μακαρονιών το οποίο σερβίρεται με χοντροτριμμένο κεφαλοτύρι. Το αμέσως επόμενο εμβληματικό πιάτο της τοπικής κουζίνας είναι το σοφρίτο, φέτες μοσχαρίσιου φιλέτου με μια ιδιαίτερη και χαρακτηριστική λευκή σάλτσα στην οποία κυριαρχεί το σκόρδο. Το μπιάνκο, ψάρι που μαγειρεύεται με πατάτες, κρεμμύδια, πιπέρι και μπόλικο λεμόνι στην κατσαρόλα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα της κερκυραϊκής παράδοσης, όπως άλλωστε και ο μπακαλιάρος αλιάδα. Το ψαράκι τους οι Κερκυραίοι το αξιοποιούν και στο μπουρδέτο, μια εκδοχή πικάντικου κοκκινιστού με βάση το ψάρι. Στην τοπική κουζίνα εντοπίζουμε και το δημοφιλές σαβόρο (σάλτσα με βάση το ξύδι στην οποία συντηρούνται μικρά τηγανητά ψάρια), που συναντάται και σε άλλα ελληνικά νησιά.

Μετά τις συνταγές σειρά έχουν τα τοπικά προϊόντα. Τα ελαιόδεντρα του νησιού είναι φημισμένα και παράγουν ποιοτικό λάδι, το μέλι είναι εξαιρετικό, ενώ οι οινόφιλοι θα μπορέσουν να απολαύσουν γηγενείς ποικιλίες σε οργανωμένα οινοποιεία αλλά και σε εστιατόρια.  Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως η τσιτσιμπύρα, και οι κερκυραϊκές μπύρες ανήκουν στο όσα «πρέπει» κανείς να δοκιμάσει ερχόμενος στον νησί των Φαιάκων. Το διάσημο κουμ κουάτ, από το οποίο παράγονται λικέρ και όχι μόνο, είναι ο καρπός, του ιαπωνικής προέλευσης φυτού, citrus japonica. Φυτεύτηκε στην Κέρκυρα πρώτη φορά από τους Άγγλους και έκτοτε τα γλυκά του κουταλιού και τα λικέρ του γίνονται ανάρπαστα. Στην κερκυραϊκή γη παράγεται αποκλειστικά η κερκυραϊκή φράουλα, ένα είδος μικροσκοπικής φράουλας με γεύση και άρωμα που μένουν αξέχαστα. Από αλλαντικά το νούμπουλο είναι το διασημότερο, ενώ η συκομαϊδα συμπληρώνει το καλάθι των τοπικών γεύσεων.

Πώς να έρθετε

Η Κέρκυρα είναι νησί του Ιονίου Πελάγους, και μπορείτε να την προσεγγίσετε εύκολα είτε με πλοίο από τα λιμάνια του Πειραιά (αλλά και της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας), είτε με αεροπλάνο.