Η μεγαλύτερη των Ιόνιων νήσων, η Κεφαλονιά, αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό, με βραβευμένες παραλίες, επιβλητικά βουνά, μαγευτικά σπήλαια, πανέμορφα χωριά και εξαιρετική κουζίνα. Αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο ορεινό νησί των Επτανήσων, διαθέτει πλούσια κουλτούρα και ιστορία, ενώ η φύση στην περίπτωση αυτού του νησιού στάθηκε εντυπωσιακά γενναιόδωρη. Υπήρξε σκηνικό της ταινίας «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι» με πρωταγωνιστές τους Nicolas Cage και Penelope Cruz, ωστόσο από πολύ πριν αποτελούσε πόλο έλξης ανθρώπων που αναζητούν έναν εξωτικό προορισμό. Το νησί δίνει δείγματα ιστορίας από πολύ παλιά ήδη από την παλαιολιθική εποχή, ενώ εικάζεται έντονα πως υπήρξε η πατρίδα του ομηρικού ήρωα Οδυσσέα και σίγουρα μέρος του βασιλείου του.

Η χρωματική παλέτα του νησιού είναι εντυπωσιακή. Το πράσινο οργιάζει, με την οροσειρά του Αίνου, που είναι χαρακτηρισμένη ως Εθνικός Δρυμός, να διατρέχει όλο το νησί. Το έντονο ανοιχτό γαλάζιο του Ιονίου, είναι εκτυφλωτικό. Η συνάντησή τους, συνδυαστικά με εντυπωσιακά σπήλαια (το διασημότερο είναι της Μελισσάνης), γραφικά χωριά και οικισμούς με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, με αυτό του Άσσου να συμπεριλαμβάνεται σε λίστες παγκόσμιων τίτλων περιοδικών και να γοητεύει με την ομορφιά του, και βραχώδη άγρια τοπία ιδίως στην πλευρά που «βλέπει» Ιόνιο, προκαλεί ένα αποτέλεσμα πολύ κοντά στο να το χαρακτηρίσεις «φυσικό θαύμα». Οι παραλίες του νησιού είναι εντυπωσιακές, με εκείνη του δημοφιλή Μύρτου να έχει βραβευτεί περισσότερο από 10 φορές ως η καλύτερη ελληνική θάλασσα. Πρωτεύουσα του νησιού, είναι το κοσμοπολίτικο Αργοστόλι, με τις ωραίες ταβέρνες και τα καφέ, ενώ ακολουθούν το παραδοσιακό Ληγούρι και το γραφικό Φισκάρδο συμπληρώνοντας την τριάδα των βασικών οικισμών.

Γαστρονομία

Η οροσειρά του Αίνου, με πεύκα, ελιές, και κυπαρίσσια εκτός των άλλων, έρχεται να δώσει καρπούς της κεφαλληνιακής γης, όπως η ελάτη, που διακρίνονται για την εξαιρετική ποιότητα και γεύση τους. Η Κεφαλονιά, διαθέτει ένα πλούσιο μπαξέ τοπικών προϊόντων αλλά και συνταγών που δεν συναντάμε αλλού. Βασική δραστηριότητα του τόπου και εξαγώγιμο προϊόν του αποτελούν τα τυριά. Η τυροκομία ανθίζει, με μικρομεσαία και οικογενειακά τυροκομεία μεν, κορυφαία ως προς τις τεχνικές και τον εξοπλισμό δε. Το πιο γνωστό τυρί είναι η φέτα («βαρελίσιο τυρί Κεφαλληνίας»), και ακολουθούν η μυζήθρα, η γραβιέρα και το κεφαλοτύρι. Σειρά έχει το κρασί, με την ρόμπολα να αποτελεί μια ποικιλία συνυφασμένη με την Κεφαλλονιά. Η ιστορία της μας πάει πίσω στην εποχή της Ενετοκρατίας και τους Βενετούς, καλλιεργείται στο νησί από τον 12ο αιώνα και φιγουράρει στις καλύτερες ελληνικές λευκές ποικιλίες κρασιού.

Το πιο δημοφιλές τοπικό πιάτο είναι η κρεατόπιτα, μια πίτα με τραγανό φύλο και διάφορα είδη κρέατος μέσα, που πραγματικά θα συναντήσετε όπου και αν επιλέξετε να φάτε στο νησί. Αυτό ωστόσο που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι πως η ντόπια κουζίνα φημίζεται γενικά για τις πίτες της, οι οποίες διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο σε όλης της την ιστορία. Αγκιναρόπιτες, τυρόπιτες και η ιδιαίτερη μπακαλιαρόπιτα με παστό μπακαλιάρο αποτελούν ένα αντιπροσωπευτικό γευστικό δείγμα. Τα εξαιρετικά κρέατα του νησιού, με το πρόβατο Κεφαλονιάς και την αίγα να διακρίνονται για την γεύση τους λόγω και των εξαιρετικών συνθηκών εκτροφής στην οροσειρά του Αίνου,  καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος τοπικών συνταγών. Μοσχαράκι προκάδο (με σκόρδο και γαρύφαλλο), κυνήγι ξιδάτο, κόκορας κοκκινιστός και διάφορά άλλα πιάτα αποτελούν μέρος των σπεσιαλιτέ που αξίζει να δοκιμάσετε. Τα τσιγαρίδια (άγρια χόρτα τσιγαριστά με κρεμμυδάκια και πράσα) και η σκορδαλιά αποτελούν επίσης δύο χαρακτηριστικά πιάτα της τοπικής κουζίνας. Από γλυκά πρωταγωνιστικό ρόλο στο νησί έχουν οι μάντολες. 

Πώς να έρθετε

Η Κεφαλονιά είναι το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου, ανήκει στα Επτάνησα, και μπορείτε να την προσεγγίσετε εύκολα είτε με πλοίο από το λιμάνι της Πάτρας και του Αστακού, είτε με αεροπλάνο.