Νησί του νοτιανατολικού Αιγαίου, η Κάλυμνος, ανήκει στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων. Γειτνιάζει, νότια με την Λέρο από την οποία τη χωρίζει η διώρυγα Καλύμνου, και νοτιοανατολικά με την Κω. Είναι γνωστή ως το «νησί των σφουγγαράδων» μιας και η τέχνη της σπογγαλιείας εδώ έχει μακρά παράδοση και έχει αποτελέσει σημαντική πηγή πλούτου του νησιού. Ωστόσο η Κάλυμνος είναι γνωστή για τα αναρριχητικά της πεδία και προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο που έρχονται με αφορμή την αγαπημένη τους δραστηριότητα. Οι απόκρημνοι βράχοι και το καλό της κλίμα την καθιστούν άλλωστε στους κορυφαίους προορισμούς για αναρρίχηση παγκοσμίως. Πέραν της αναρρίχησης, στο νησί είναι διαδεδομένη και η κατάδυση με έμπειρα καταδυτικά κέντρα να προσφέρουν οργανωμένες ξεναγήσεις στον μαγικό κόσμο του βυθού, σε ναυάγια, σπηλιές και ύφαλους.
Πρωτεύουσα και λιμάνι της Καλύμνου είναι η Πόθια. Μια σύνθεση από νεοκλασικά κτήρια, όπως το Επαρχείο, που μαρτυρούν ιταλικές επιρροές, γραφικά σοκάκια, όμορφα καφενεία, ορίζουν τον χαλαρό τρόπο ζωής. Στην Πόθια, ο επισκέπτης, θα βρει το Ναυτικό Μουσείο στο οποίο θα μάθει πολλά και ενδιαφέροντα για την τέχνη της σπογγαλιείας, και το Καλύμνικο Σπίτι, ένα λαογραφικό μουσείο με εκθέματα από το τέλος του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα. Φυσικά αξίζει μια επίσκεψη και το σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο στο οποίο επίσης ο ταξιδιώτης μυείται στον κόσμο των σφουγγαράδων, εκτός άλλων. Εδώ εκτίθεται και η περίφημη «κυρά της Καλύμνου» ένα αξιοθαύμαστο έργο της χαλκοπλαστικής από την ελληνιστική περίοδο. Στο σημαντικά αξιοθέατα του νησιού συμπεριλαμβάνεται φυσικά και το κάστρο της
Οι παραλίες του νησιού είναι ένα από τα δυνατά «χαρτιά». Νερά καταγάλανα, ποικιλόμορφα τομία από χρυσές ακτογραμμές έως απόκρημνες βραχώδεις παραλίες συνθέτουν μια παλέτα επιλογών για βουτιές, που μένουν χαραγμένες στη μνήμη όποιου τις επισκεφθεί.
Γαστρονομία
Η γαστρονομία αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο της κουλτούρας της Καλύμνου. Πρωταγωνιστικό ρόλο στο νησί παίζει η αλιεία. Εδώ θα απολαύσετε ολόφρεσκο ψάρι ξιφία, θαλασσινά, αλλά και όστρακα με «βασίλισσα» τη φούσκα. Η πιο γνωστή παραδοσιακή συνταγή είναι το μουούρι. Δηλαδή το γεμιστό με ρύζι και συκωτάκια, κατσικάκι, και οι υριστές, δηλαδή οι λουκουμάδες. Το νησί επίσης φημίζεται για τους πεντανόστιμους χταποδοκεφτέδες. Πολύ ιδιαίτερος και χαρακτηριστικός μεζές στην Κάλυμνο, και παράλληλα τοπικό προϊόν της, ο Λολός, δηλαδή το μελάνι του χταποδιού, το οποίο διατηρείται μέσα στην μεμβράνη του. Τέλος, στις παραδοσιακές καλύμνιες γεύσεις συμπεριλαμβάνονται και οι περίφημοι ντολμάδες με φύλλο, ρύζι, κιμά και καρυκεύματα, ενώ το μιρμιντζέλι η σαλάτα με το ντόπιο τυρί και το ντόπιο παξιμάδι δεν λείπει από κανένα τραπέζι.
Πώς να έρθετε
Η Κάλυμνος, ανήκει στα Δωδεκάνησα, και μπορεί να προσεγγιστεί είτε αεροπορικά, είτε ακτοπλοϊκά από το λιμάνι του Πειραιά.