Στον χάρτη τη συναντάμε ακριβώς κάτω από την Λευκάδα και δίπλα από την Κεφαλονιά, και αποτελεί ένα από τα Επτάνησα. Πηγή έμπνευσης σπουδαίων ποιητών και συγγραφέων, άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Οδυσσέα του Ομήρου αποτελώντας τον τελικό προορισμό του, καταπράσινη με σμαραγδένια νερά και μια ιταλική φινέτσα, κερδίζει όποιον την επισκεφθεί. Η πρωτεύουσα, το Βαθύ στο νότιο τμήμα του νησιού, αποπνέει μια κοσμοπολίτικη αύρα, και μαζί με το πανέμορφο Κιόνι στην βόρεια πλευρά συμπληρώνουν τους δύο βασικούς οικισμούς που θα επισκεφθείτε. Ακριβώς απέναντι από το Βαθύ, βρίσκεται και ένα από τα πιο μικροσκοπικά νησάκια του κόσμου, το Λαζαρέτο, που είναι γνωστό για τις αναρίθμητες προτάσεις γάμου που πραγματοποιούνται στο έδαφός του. Μέρος της έντονης πολιτισμικής κληρονομιάς αυτού του τόπου μπορείτε να δείτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο στην περιοχή του Σταυρού. Οι παραλίες με τα τιρκουάζ νερά και το καταπράσινο τοπίο τριγύρω συνθέτουν παραδεισένιες εικόνες. Φιλιατρό, Γιδάκι, Αφάλες, Σαρακήνικο είναι μερικές μόνο από όσες θα βουτήξετε. Αξίζει να επισκεφθείτε και το σπήλαιο των Νυμφών.

Γαστρονομία

Το ελαιόλαδο και το κρασί έχουν τον πρώτο λόγο, με τα ελαιόδεντρα και τα αμπέλια αντίστοιχα να αποτελούν βασικές ασχολίες των γεωργών. Ποικιλίες τοπικού οίνου είναι η μαυροδάφνη και το βιολογικό και πιστοποιημένο λευκό του νησιού. Η καλή πρώτη ύλη σε φρούτα και καρπούς, προσθέτει στο καλάθι ντόπιων γεύσεων και τα γλυκά του κουταλιού, όπως κούμαρο, κυδώνι και αχλάδι. Στην Ιθάκη εκτρέφεται ένα γηγενές είδος προβάτου, ενώ τα βότανα της γης της μετατρέπονται σε υπέροχα ροφήματα. Από τυριά αξίζει να δοκιμάσετε την χαρακτηριστική φέτα.

Από συνταγές η πλέον χαρακτηριστική αφορά το γλυκό ροβανή. Παρότι θυμίζει ακούγοντας το «ραβανί», δεν έχουν καμία σχέση, καθώς αυτό παρασκευάζεται από ρύζι, μέλι και ελαιόλαδο. Επίσης, η συκόπιτα ένα παραδοσιακό γλυκό της Σαρακοστής, συμπεριλαμβάνεται στις τοπικές γεύσεις. Στην κουζίνα της Ιθάκης συναντάμε ένα πήλινο σκεύος σε σχήμα πολύ ψηλού τηγανιού, την τσερέπα. Έτσι, μια κλασική συνταγή, το κοτόπουλο τσερέπα, οφείλει το όνομά της στο σκεύος αυτό και τον τρόπο παρασκευής της.

Πώς να έρθετε

Η Ιθάκη είναι νησί του Ιονίου Πελάγους και μπορεί να προσεγγιστεί εύκολα με πλοίο από τα λιμάνια Κυλλήνης, Πάτρας, Αστακού και κάποιων γειτονικών νησιών, είτε αεροπλάνο έως την γειτονική τους Κεφαλονιά και από εκεί με πλοίο.