Η Ηρακλειά, βρίσκεται στο δυτικότερο άκρο του συμπλέγματος των Μικρών (Aνατολικών) Κυκλάδων, στο οποίο υπάγεται. Δεν έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που ήταν εντελώς άγνωστη, και παρά το γεγονός πως πλέον αυτό δεν ισχύει, διατηρεί την ομορφιά της παρθένα και ανεπηρέαστη. Αυτό άλλωστε είναι που την καθιστά περιζήτητη σε όσους επιλέγουν τόπους – ησυχαστήρια.
Σύμφωνα με την μυθολογία, το όνομά της προέρχεται από τον Ηρακλή που πέρασε από εδώ κατά τη διάρκεια των περιπετειών του, ενώ γίνεται έντονη σύνδεση τοπίων της με τη σπηλιά του γίγαντα Πολύφημου, που τύφλωσε ο Οδυσσέας στην διαδρομή του από την Τροία στην Ιθάκη.
Η πρωτεύουσα του νησιού λέγεται Παναγιά ή Χώρα και γοητεύει με την κυκλαδίτικη ομορφιά της, ενώ ο δεύτερος οικισμός είναι ο Άγιος Γεώργιος, το λιμάνι. Η άγρια φύση του νησιού, οι βραχώδεις εικόνες που προσφέρει και τα σμαραγδένια του νερά, ξανά φέρνουν σε πρώτο ρόλο, την αυθεντική ομορφιά του Αιγαίου Πελάγους.
Το σημαντικότερο αξιοθέατο της Ηρακλειάς, είναι το εντυπωσιακό σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη, το μεγαλύτερο των Κυκλάδων, με τα πέριξ τοπία του να συνδέονται με τον μυθικό Πολύφημο. Η προσέγγιση του σπηλαίου δεν είναι εύκολη, όμως αξίζει τον κόπο η επίσκεψή του καθώς αποτελεί μοναδική εμπειρία.
Το μεγαλύτερο ατού της Ηρακλείας, είναι οι παραλίες της. Καταγάλανα κρυστάλλινα νερά και τοπία ανυπέρβλητης ομορφιάς, προσφέρονται απλόχερα και χωρίς πολυκοσμία ακόμα και τους μήνες αιχμής. Η πιο γνωστή παραλία της είναι το Λιβάδι, που προσεγγίζεται πανεύκολα, έχει χρυσή άμμο και ρηχά σμαραγδένια νερά. Άλλες παραλίες είναι ο Αγιος Γεώργιος, το Τουρκοπήγαδο, η Αλιμιά και το Αμμούδι του Μέριχα.
Γαστρονομία
Η λιτότητα σε συνδυασμό με τους σπουδαίους καρπούς μιας ευλογημένης φύσης, προσφέρουν στον επισκέπτη τον Μικρών Κυκλάδων μια γαστρονομική εμπειρία αυθεντική και καθαρά νησιωτική. Οι πρώτες ύλες της Ηρακλειάς είναι κορυφαίες και πρωταγωνιστούν, με απλότητα και μεράκι. Ό,τι δοκιμάσετε σε αυτόν τον τόπο, δεν χρειάζεται γαρνιτούρες, ενώ οι τεχνικές μαγειρέματος περισσεύουν μπροστά στο μεγαλείο της ανεπιτήδευτης γεύσης.
Το φημισμένο ηρακλειανό μέλι είναι εξαιρετικό και διακρίνεται για τη γεύση και τα αρώματά του, τα τοπικά τυριά παρασκευάζονται σε οικιακό πλαίσιο αποκλειστικά από τα αιγοπρόβατα των ντόπιων, τα ψάρια που «δίνει» ο βυθός αποτελούν γευστικούς θησαυρούς και τρόπαια των ψαράδων, τα κρέατα είναι λίγα αλλά εξαιρετικά, και τα μποστάνια των κατοίκων φέρνουν στο πιάτο σας αγνά οπωροκηπευτικά που φέρνουν σε επαφή όποιον τα δοκιμάσει με ανόθευτες ξεχασμένες γεύσεις.
Η φάβα, τα μυζηθροπιτάκια και το χωριάτικο ζυμωτό φρεσκοφουρνισμένο ψωμί αποτελούν μερικές χαρακτηριστικές τοπικές λιχουδιές, ενώ από γλυκά κεράσματα τα μελιτίνια και τα παστέλια ξεχωρίζουν.
Πώς να έρθετε
Η Ηρακλειά ανήκει στο σύμπλεγμα των Μικρών Κυκλάδων και μπορείτε να την προσεγγίσετε εύκολα με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά.