Η Ικαρία βρίσκεται στο ανατολικό Αιγαίο, για την ακρίβεια είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του, δυτικά της Σάμου, στης οποίας μάλιστα το νομό υπάγεται γεωγραφικά. Είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα νησιά του ελληνικού χάρτη, και συνδυάζει με μοναδικό τρόπο την άγρια ομορφιά, την αυθεντικότητα και τους απόλυτα χαλαρούς ρυθμούς ζωής. Μάλιστα ανήκει στα ελάχιστα μέρη του κόσμου που ζουν υπεραιωνόβιοι.
Το νησί πήρε το όνομά του από τον γιο του Δαίδαλου, τον μυθικό Ίκαρο, ο οποίος, σύμφωνα με τη μυθολογία, έπεσε στα νερά του, όταν το κερί από τα φτερά του έλιωσε καθώς πλησίαζε τον ήλιο. Παρόλα αυτά τη συναντάμε και Ικαριά ή Νικαριά. Ιστορικά, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα στη διάρκεια των πειρατικών επιδρομών, της Οθωμανικής Περιόδου, που έκαναν τους κατοίκους να προτιμούν την ενδοχώρα για προστασία. Είναι χαρακτηριστικά και σήμερα τα «πειρατόσπιτα», σπίτια από λίθους ως προέκταση της γης, που δεν τα έπιανε το μάτι, όπου οι ντόπιοι κρύβονταν και ξεγελούσαν τους πειρατές. Διάσημα είναι και τα πανηγύρια της Ικαρίας, στα οποία ντόπιοι και μη από κάθε μήκος και πλάτος του κόσμου, ανταμώνουν και γιορτάζουν μέχρι το πρωί με παραδοσιακή μουσική, χορό και άφθονο κρασί. Η φυσική ομορφιά, τα καταπράσινα βουνά, οι άγριες ακτές και οι ατελείωτες παραλίες, ιδανικές για όσους αγαπούν το σερφ, εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες της. Η παραλία Σεϋχέλλες, με τα λευκά βράχια και τα γαλαζοπράσινα νερά, είναι από τις πιο διάσημες του νησιού, ενώ άλλες, όπως ο Αρμενιστής, η Μεσακτή και ο Νας, παραμένουν ανεξίτηλες στη μνήμη, ιδίως των φυσιολατρών. Στην ενδοχώρα, ο ταξιδιώτης μπορεί να εξερευνήσει τα γραφικά χωριά, όπως τον Χριστό Ραχών, γνωστό για τη νυχτερινή ζωή και τον χαλαρό τρόπο ζωής, καθώς και την Ιερή Μονή Ευαγγελισμού του Μουντέ.
Γαστρονομία
Η δύναμη και τα μυστικά της ικαριώτικης γης και των προϊόντων της, είναι τα δύο βασικά στοιχεία που προάγουν την μακροζωία. Η ποιότητα των τοπικών προϊόντων θεωρείται κορυφαία. Σε συνδυασμό με τον τρόπο που οι Ικαριώτες τα απολαμβάνουν και τα μοιράζονται στα «τραπέζια» τους, αυτή την στάση ζωής του να απολαμβάνεις χαλαρά τις μικρές χαρές, είναι όσα κάνουν εδώ τους ανθρώπους να ξεπερνούν τα 100! Το μέλι της Ικαρίας, είναι ένα από τα καλύτερα και πιο εύγεστα της χώρας. Το κρασί της, γνωστό ως «Πράμνειος Οίνος» μαρτυρά τον ισχυρό δεσμό του τόπου με τον θεό Διόνυσο, και αποτελεί βασικό μέρος της καθημερινότητας των κατοίκων. Η καθούρα, το πιο γνωστό ανάλατο τυρί της Ικαρίας, παράγεται από κατσικίσιο γάλα άγριων κατσικιών που βόσκουν στην ικαριώτικη γη και έχει γεύση που μένει αξέχαστη σε όποιον τη δοκιμάσει. Στον τόπο αυτό καλλιεργείται επίσης το κολοκάσι, μια σπάνια υπερτραφή, ένα ποώδες φυτό, από το οποίο καταναλώνουμε τον βολβό. Η γεύση του θυμίζει έντονα της γλυκοπατάτας.
Από παραδοσιακά πιάτα το περίφημο σουφικό ή αλλιώς ικαριώτικο μπριάμ, τα κατσίκια και τα ψάρια του νησιού μαγειρεμένα με απλές παραδοσιακές συνταγές και τεχνικές, και οι χορτόπιτες με άγρια τοπικά χόρτα, αποτελούν τα πιο συνηθισμένα. Από γλυκά, εκείνα του κουταλιού, τα λουκούμια και οι μαρμελάδες κερδίζουν τις εντυπώσεις.
Πώς να έρθετε
Η Ικαρία, ανήκει στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και μπορείτε να την προσεγγίσετε είτε με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά, είτε με αεροπλάνο.