Το Πάσχα στην Ελλάδα είναι η σημαντικότερη θρησκευτική γιορτή του έτους και συνοδεύεται από πλούσιες γαστρονομικές παραδόσεις. Κατά την Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία, πριν το Πάσχα, ακολουθείται αυστηρή νηστεία για πάνω από 40 ημέρες, που λήγει με το τελείωμα του Μεγάλου Σαββάτου, στις 24.00 μετα την Ανάσταση του Χριστού.
Τότε, αργά το βράδυ σερβίρεται η «μαγειρίτσα». Η παραδοσιακή σούπα της Ανάστασης, που φτιάχνεται από συκωτάκια αρνιού, μαρούλι, ρύζι και αυγολέμονο. Είναι το φαγητό που μας προετοιμάζει για την κρεατοφαγία της επόμενης μέρας.
Το τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα είναι πολύ πλούσιο και έχει στο επίκεντρο το αρνί που ετοιμάζεται με αγάπη και σεβασμό στην παράδοση.
Τα κυρίαρχο φαγητό είναι ο «Οβελίας». Δηλαδή αρνί ή κατσίκι στη σούβλα. Το αρνί αλείφεται με αλάτι, πιπέρι και μυρωδικά και ψήνεται αργά πάνω στη φωτιά. Το αρνί συμβολίζει τη θυσία του Χριστού και είναι κοινό σε πολλές περιοχές, όπως η Στερεά Ελλάδα, η Πελοπόννησος και η Μακεδονία.
Δίπλα στον «Οβελία», με τον ίδιο τρόπο ψήνεται και το «κοκορέτσι», που παρασκευάζεται από έντερα και εντόσθια αρνιού, τυλιγμένα και αυτά στη σούβλα. Σε πολλά μέρη της χώρας θα δοκιμάσουμε και τους «τζιγεροσαρμάδες», ένας μεζές από ρύζι και εντόσθια αρνιού. Μαζί με το «κοκορέτσι» και τη «μαγειρίτσα» ανήκουν στην κατηγορία με τα πιο ιδιαίτερα πιάτα της ελληνικής παράδοσης.
Στην Κρήτη το αρνί ψήνεται και ως «αντικριστό», δηλαδή τοποθετημένο με έναν ειδικό τρόπο γύρω από τη φωτιά. Στην Ήπειρο, φτιάχνουν το αρνί γεμιστό, με ρύζι, μυρωδικά και συκωτάκια,. Στη Θεσσαλία, το αρνί στο φούρνο με πατάτες είναι από τα πιο δημοφιλή πιάτα και συχνά συνοδεύεται από τυρόπιτες ή χορτόπιτες.
Στη νησιωτική Ελλάδα το αρνί και το κατσίκι εξακολουθούν να είναι το φαγητό της ημέρας με πολλές παραλλαγές. Στο φούρνο γεμισμένο με τα τρυφερά ανοιξιάτικα χόρτα και ρύζι, με γέμιση από τυριά ή αργομαγειρεμένο σε πήλινη παραδοσιακή γάστρα.
Το κύριο πιάτο συνοδεύεται συχνά με πατάτες στο φούρνο, αρωματισμένες με ρίγανη και λεμόνι, με φρέσκιες ανοιξιάτικες σαλάτες και φυσικά με το πιο γνωστό ελληνικό ορεκτικό, το «τζατζίκι», φτιαγμένο από γιαούρτι, σκόρδο, αγγούρι και άνηθο, που συνοδεύει υπέροχα το αιγοπρόβειο κρέας.
Το πολύωρο γεύμα συνήθως κλείνει με πολλά γλυκίσματα όπως τα πασχαλινά «τσουρέκια», δηλαδή γλυκό ψωμί με έντονα αρώματα όπως αυτό της μαστίχας, πασχαλινά κουλουράκια με αρώματα βανίλιας ή πορτοκαλιού, και άλλα παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά ταψιού.
Το τραπέζι του Πάσχα στην Ελλάδα δεν είναι απλά ένα γεύμα. Είναι μια ολόκληρη ημέρα χαράς και γλεντιού που ενώνει όλους όσοι βρίσκονται γύρω του. Είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα της ελληνικής φιλοξενίας και μια εμπειρία που κάθε επισκέπτης πρεπει να ζήσει όχι μόνο ως καλεσμένος αλλά και στο στάδιο της προετοιμασίας του.