Καλλιεργητικά αδιέξοδα που σχετίζονται τόσο με τη χρήση αγροεφοδιών όσο και την προσβολή εντόμων και ασθενειών στην καλλιέργεια της φιστικιάς, έγιναν η αιτία ώστε να εφαρμόσουν οι παραγωγοί τεχνολογίες ευφυούς γεωργίας. Συγκεκριμένα, παραγωγοί του φιστικιού προχώρησαν στην εγκατάσταση τεσσάρων τηλεμετρικών σταθμών σε διαφορετικά αγροτεμάχια καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος της καλλιέργειας. Ένας από τους λόγους που αποφάσισαν να προχωρήσουν στην εγκατάσταση των τηλεμετρικών σταθμών είναι γιατί θεωρούν ότι η ευφυής γεωργία είναι το μέλλον για την καλλιέργεια, καθώς χρειάζονταν μία μέθοδο ώστε να σταματήσουν να καλλιεργούν με τον εμπειρικό τρόπο.

Πρόληψη εντόμων και ασθενειών

Ένα από τα αδιέξοδα των παραγωγών φιστικιού είναι οι προσβολές από έντομα και ασθένειες. Για αυτό τον λόγο οι παραγωγοί χρειάζεται να είναι σε θέση να προλαμβάνουν τις ασθένειες και τα έντομα και όχι να χρησιμοποιούν έπειτα θεραπείες στα δέντρα. Με τις νέες τεχνολογίες γνωρίζουν ότι πλέον υπάρχει η συγκεκριμένη γνώση που ξεφεύγει από τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας και ενημερώνει τον παραγωγό για το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να δράσει. Εκτός, όμως, από τις ασθένειες οι παραγωγοί επιθυμούν να μειώσουν και το κόστος παραγωγής αλλά και να χρησιμοποιούν ορθολογικά τα αγροεφόδια, τα οποία θα μειώσουν και τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Χιλιάδες στρέμματα καλύπτονται πλέον από την εγκατάσταση τηλεμετρικών σταθμών καθώς οι παραγωγοί είχαν ακούσει για την ευφυή γεωργία και παρακολουθούσαν την τεχνολογική ανάπτυξη. Επομένως, γνώριζαν ότι είναι ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να τους βοηθήσει να εξελίξουν το προϊόν τους. Οι παραγωγοί, λοιπόν, ήταν ιδιαίτερα πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες ενώ ήταν αρκετοί εκείνοι που ενδιαφέρονταν να μάθουν πως λειτουργεί.

Οι παραγωγοί είναι πεπεισμένοι, λοιπόν, ότι με τους τηλεμετρικούς σταθμούς θα έχουν περισσότερες καλλιεργητικές δυνατότητες, μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος γιατί δεν θα υπάρχει άσκοπη χρήση των φυτοφαρμάκων, των λιπασμάτων και του νερού, το οποίο είναι περιορισμένο. Αυτό θα τους δώσει καλύτερο καρπό και καλύτερη ποσότητα προϊόντος όπως επίσης και καλύτερες τιμές.