Απο τον Ευριπίδη Αποστολίδη – Διευθυντή του Εστιατορίου «Μαραθιά» στην Τήνο

Η ελληνική γαστρονομία είναι βαθιά συνδεδεμένη με την  ιστορία, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της χώρας μας. Τα προϊόντα της Ελληνικής γης και της θάλασσας έχουν ενσωματωθεί στη διατροφή των Ελλήνων, δημιουργώντας έναν μοναδικό γαστρονομικό πολιτισμό με πιάτα που βασίζονται σε φρέσκα, εποχιακά υλικά και συνδυάζουν παραδοσιακές μεθόδους μαγειρικής με επιρροές από γειτονικούς πολιτισμούς της Μεσογείου.

Με την πάροδο των χρόνων, τα ελληνικά προϊόντα έχουν εξελιχθεί και προσαρμοστεί στις ανάγκες και τις προτιμήσεις της σύγχρονης κοινωνίας, ενώ παράλληλα παραμένουν πιστά στις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής και συντήρησης του κάθε τόπου. Η αύξηση του ενδιαφέροντος για την υγιεινή διατροφή, η ανάγκη για προϊόντα χωρίς συντηρητικά και η διάθεση για επιστροφή στις ρίζες της φύσης, έχουν δώσει νέα ώθηση στις τοπικές παραγωγές και τη διάδοση της ελληνικής γαστρονομίας.

Το ελαιόλαδο, το μέλι, τα τυριά, τα κρασιά και τα βότανα είναι μόνο μερικά από τα πιο γνωστά προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην Ελληνική κουζίνα. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια στροφή προς την παραγωγή βιολογικών προϊόντων, με πολλές ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύουν στην καλλιέργεια οργανικών πρώτων υλών, όπως το βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο θεωρείται πλέον παγκόσμια, ένα από τα πιο περιζήτητα και αναγνωρισμένα προϊόντα της χώρας μας, ή τα βιολογικά κρασιά ήπιων παρεμβάσεων που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.

Η Ελληνική γαστρονομία έχει εξελιχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, και αυτό είναι κάτι που αντικατοπτρίζεται έντονα στα εστιατόρια, φυσικά στην Αθήνα ως πρωτεύουσα της χώρας αλλά και στα νησιά και την ενδοχώρα. Ενώ οι παραδοσιακές γεύσεις παραμένουν αναλλοίωτες, παρατηρείται μία στροφή προς πιο δημιουργικές προσεγγίσεις, με έμφαση σε υλικά από τοπικές παραγωγές και σύγχρονες τεχνικές μαγειρικής με αποτέλεσμα να μπορείς να βρεις ποικιλία γαστρονομικών εμπειριών σε όλη την χώρα, από τις πιο κλασικές ταβέρνες που προσφέρουν παραδοσιακά πιάτα, έως πιο σύγχρονα εστιατόρια που πειραματίζονται με φρέσκα υλικά της περιοχής, με επιρροές από την διεθνή κουζίνα.

Η τάση των ελληνικών εστιατορίων είναι να εξελίσσονται με το πέρασμα του χρόνου, αναδεικνύοντας τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα, χωρίς να χάνουν την αυθεντικότητά τους. Τοπικά υλικά, καινοτόμες τεχνικές και δημιουργικά πιάτα προσφέρουν μια νέα γευστική εμπειρία. Η εντοπιότητα των πρώτων υλών, όχι μόνο ενισχύει τη γεύση των πιάτων, αλλά και υποστηρίζει τη βιωσιμότητα, την κυκλική οικονομία και την πολιτιστική κληρονομιά κάθε περιοχής.

Υπάρχουν δυο λέξεις που αναφέρονται στα άτομα που ταξιδεύουν και εκφράζουν διαφορετικές προσεγγίσεις και στάσεις απέναντι στο ταξίδι: “τουρίστας” και “ταξιδιώτης”, ο τουρίστας είναι συνήθως κάποιος που ταξιδεύει για αναψυχή και ψυχαγωγία, συχνά ακολουθώντας καθορισμένα δρομολόγια και προγράμματα και ο ταξιδιώτης είναι κάποιος που ταξιδεύει με σκοπό την εξερεύνηση και την εμπειρία νέων πολιτισμών, συνήθως με μια πιο αυθεντική προσέγγιση και μεγαλύτερη ελευθερία για ανακάλυψη.

Στο επόμενο ταξίδι σας  λοιπόν, αν η αγάπη για τη γαστρονομία σας οδηγήσει στην Ελλάδα, ζήστε την σαν ταξιδιώτης, κατανοήστε τον τόπο, την ιστορία του, τους ανθρώπους ανακαλύψτε τα μοναδικά προϊόντα της χώρας και το σίγουρο είναι ότι ένα ταξίδι, δεν θα σας φτάσει.

Οι θέσεις που διατυπώνονται στο παρόν άρθρο αποτελούν προσωπικές απόψεις του συγγραφέα και δεν προωθούν θέσεις ή απόψεις του ΥΠΑΑΤ.