Η 25η Μαρτίου είναι μια από τις σημαντικότερες αργίες στην Ελλάδα, καθώς τη συγκεκριμένη ημερομηνία εορτάζονται δύο σημαντικά γεγονότα ταυτόχρονα: η ιστορική επέτειος της έναρξης της επανάστασης για την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό το 1821, αλλά και ο «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου». Η ημέρα αυτή αναφέρεται στην ανακοίνωση από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ στη Θεοτόκο (Μαρία), ότι θα συλλάβει τον Ιησού Χριστό, τον Υιό του Θεού.
Η ημερομηνία αυτή δεν επιλέχθηκε τυχαία για τον εορτασμό του «Ευαγγελισμού», καθώς είναι ακριβώς 9 μήνες πριν τον εορτασμό της Γέννησης του Χριστού, την 25η Δεκεμβρίου.
Σε αυτή τη σπουδαία θρησκευτική εορτή, επιβάλλεται και η απαραίτητη νηστεία. Είναι όμως μια από αυτές τις λίγες ημέρες νηστείας που από την εκκλησία κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού.
Μέσα στα χρόνια όμως, η κατανάλωση ψαριού την 25η Μαρτίου, έχει ξεπεράσει τα θρησκευτικά πλαίσια της νηστείας και εθιμοτυπικά πια, από άκρη σε άκρη της Ελλάδας και όπου υπάρχει ελληνισμός, καταναλώνεται κατά κύριο λόγο ένα συγκεκριμένο πιάτο. Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά!
Η παραδοσιακή αυτή συνταγή αποτελείται από κομμάτια παστού μπακαλιάρου τηγανισμένα σε ελαιόλαδο, με τραγανή κρούστα και συνοδεία σκορδαλιάς, ενός ελληνικού αλοιφώδους εδέσματος από βραστή πατάτα ή ψωμί και πολύ έντονη τη γεύση σκόρδου.
Η συγκεκριμένη παράδοση έχει τις ρίζες της σε παλιότερα χρόνια, όταν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της νηστείας, τις ελάχιστες φορές που επιτρεπόταν να καταναλώσουν ψάρι, αντιμετώπιζαν κάποιες δυσκολίες. Είτε επειδή κατοικούσαν σε ορεινά μέρη που τα φρέσκα ψάρια ήταν δυσεύρετα, είτε λόγω εποχής, η επιλογή τους σε ψάρια ήταν περιορισμένη. Ο υγράλατος μπακαλιάρος ήταν η λύση για να μπορέσουν να συντηρήσουν για αρκετό καιρό αλλά και να μεταφέρουν εύκολα το ψάρι δεδομένου ότι ήταν πολύ αλατισμένος, σχεδόν παστός. Για αυτούς τους απλούς και χρηστικούς λόγους, ήταν μια δημοφιλής επιλογή στην ελληνική κουζίνα, που με τα χρόνια ταυτίστηκε με τη διατροφή της συγκεκριμένης μέρας.
Στην εποχή μας η κατανάλωση υγράλατου ψαριού δεν εξυπηρετεί πια αυτές τις ανάγκες. Ωστόσο, αυτή η συνταγή έχει καθιερωθεί ως ένα πολύ νόστιμο παραδοσιακό φαγητό που δεν λείπει από κανένα τραπέζι την εορταστική αυτή ημέρα, φυσικά με την συνοδεία και πολλών άλλων νηστίσιμων πιάτων.
Βέβαια, βρίσκουμε «Μπακαλιάρο σκορδαλιά» σε παραδοσιακές ψαροταβέρνες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και αποτελεί μια κλασσική επιλογή ψαρομεζέ, ενώ συνοδεύεται εξαιρετικά με ρετσίνα , τσίπουρο ή ούζο. Αν την δείτε στο μενού κάποιου εστιατορίου αξίζει να τη δοκιμάσετε!