Νικολέττα Ράλλη / παρουσιάστρια

Παραδοσιακή και άκρως ελληνική, αυτή η συνταγή είναι η επιτομή του χειμωνιάτικου ΄΄comfort food΄΄!

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά (+ 8 ώρες τουλάχιστον μούλιασμα τα φασόλια)

Χρόνος μαγειρέματος: 1-1½ ώρα

Μερίδες: 4

Υλικά
500 γραμμάρια φασόλια μέτρια
5 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 πράσο
2 καρότα
1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
1 κουταλιά τοματοπολτός
4 κουταλιές μουστάρδα
500 γραμμάρια πασσάτα
800 γραμμάρια ζωμό λαχανικών
1 χωριάτικο λουκάνικο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζετε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ ή για τουλάχιστον 8 ώρες να μουλιάσουν μέσα σε νερό, μαζί με μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, το πράσο και τα καρότα. Σοτάρετε σε δυνατή φωτιά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με το πράσο και τα καρότα για 3-4 λεπτά. Αλατοπιπερώνετε καλά. Προσθέτετε τον τοματοπολτό, τη γλυκιά πάπρικα και τη μουστάρδα και συνεχίζετε το σορτάρισμα για 1 ακόμα λεπτό. Ρίχνετε τα φασόλια, την πασσάτα, το ζωμό λαχανικών και νερό μέχρι όλα τα υλικά να σκεπαστούν καλά. Μόλις η φασολάδα πάρει μια βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να σιγοβράσει, μέχρι τα φασόλια να χυλώσουν. Στο μεταξύ, προετοιμάζετε το λουκάνικο. Κόβεται το χωριάτικο λουκάνικο σε χοντρές φέτες. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το σοτάρετε μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Σερβίρετε σε βαθιά πιάτα την φασολάδα και μοιράστε τις φέτες του χωριάτικου λουκάνικου από πάνω.