Η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας μιας εκμετάλλευσης, αλλά και η εξασφάλιση της βιώσιμης παραγωγής, είναι ο στόχος της εφαρμογής της καινοτομίας στον αγροτικό τομέα. Ως γνωστόν, βασικός σκοπός είναι η βελτιστοποίηση της παραγωγικότητας μέσω της καλύτερης επιλογής γεωργικών πρακτικών, η ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος μέσω της μείωσης της χρήσης των εισροών, η βέλτιστη χρήση του γεωργικού εξοπλισμού και η βελτίωση του τρόπου εργασίας των εργαζόμενων στις εκμεταλλεύσεις, με παράλληλη αύξηση της κερδοφορίας των παραγωγών.
Οι σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο αγροδιατροφικός κλάδος, όπως η χαμηλή ποικιλομορφία εξαγωγών και εμπορικών εταίρων, ο περιορισμός των διαθέσιμων πόρων, η αστάθεια των αγορών, αλλά και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με αποτέλεσμα τη μείωση της απόδοσης και της ποιότητας των καλλιεργειών, έχουν δημιουργήσει την ανάγκη υιοθέτησης σύγχρονων και καινοτόμων λύσεων που συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας, στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων, αλλά και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Για τους λόγους αυτούς, κοινό σημείο όλων των σύγχρονων λύσεων είναι η παραγωγή πολλών δεδομένων από διαφορετικές πηγές (π.χ. κλιματικά δεδομένα, παράμετροι εδάφους, ανάλυση νερού, στοιχεία ανάπτυξης καλλιέργειας, περιβαλλοντικοί δείκτες, δορυφορικά δεδομένα, κατανάλωση ενέργειας, εργατικό δυναμικό, κίνηση γεωργικών μηχανημάτων, χρηματοοικονομικά στοιχεία). Τα δεδομένα αυτά δίνουν τη δυνατότητα ανάπτυξης εξειδικευμένων εφαρμογών για τον έλεγχο, συντονισμό και αυτοματισμό των διαδικασιών παραγωγής, μειώνοντας την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους και αυξάνοντας τις δυνατότητες βελτιστοποίησης. Οι νέες αυτές τεχνολογίες λειτουργούν προσθετικά στις γνώσεις και την εμπειρία των παραγωγών καθώς βελτιώνουν τον καθιερωμένο τρόπο λήψης αποφάσεων βελτιώνοντας τις συνήθεις γεωργικές πρακτικές σεβόμενες τη φύση, τις τοπικές εδαφοκλιματικές συνθήκες και τη γνώση του γεωργικού κόσμου που έχει συσσωρευτεί στα βάθη των αιώνων.
Οι επερχόμενες τεχνολογικές παρεμβάσεις πρέπει, λοιπόν, να οδηγήσουν σε καλύτερες πρακτικές και υψηλότερη απόδοση καλλιεργειών, συμβάλλοντας έτσι δυναμικά στην αποφυγή μιας επισιτιστικής κρίσης, ενώ παράλληλα να εξασφαλίζουν μια βελτιωμένη ποιότητα ζωής για τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας, τους γεωργούς.
