Η Ελαφόνησος, έχει έκταση μόλις 19 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και παρά το μικρό της μέγεθος εντυπωσιάζει όποιον την επισκεφθεί. Κατοικείται από την αρχαιότητα και η ιστορία της πηγαίνει πολύ πίσω, με τον Παυσανία να μας ενημερώνει πως παλιά δεν αποτελούσε νησί αλλά τη χερσόνησο «Όνου Γνάθος». Το όνομά της προέρχεται από τα μικρόσωμα κόκκινα ελάφια της, πληροφορία που εκμαιεύουμε και πάλι από τον Παυσανία. Σήμερα, είναι ένα λιλιπούτειο νησί στο Αιγαίο, το οποίο υπάγεται στο νομό Λακωνίας, και στα νότιά του σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκονται τα Κύθηρα. Πρωτεύουσα του, είναι η Χώρα με γραφικά σπιτάκια με κεραμοσκεπές, μπλε συνήθως παράθυρα και ρομαντικές αυλές, χαρακτηριστικά δείγματα νησιωτικής αρχιτεκτονικής. Υπάρχουν και άλλοι τρεις οικισμοί, το Κάπαρι ακριβώς μετά το λιμάνι, η Λεύκη με το νούμερο ένα αξιοθέατο του νησιού την παραλία του Σίμου και το Κάτω Νησί που τα τελευταία χρόνια τείνει να κερδίσει το ενδιαφέρον όσων είναι κυνηγοί κρυφών παραδείσων, με την εκθαμβωτική παραλία της Παναγιάς. Πολιούχος του νησιού είναι ο Άγιος Σπυρίδωνας, το γραφικό εκκλησάκι του οποίου θα δείτε με το που προσεγγίσετε με το φέρι το νησί. Αξίζει να τονιστεί πως η Ελαφόνησος είναι προστατευμένος βιότοπος του natura 2000 με μοναδικά είδη χλωρίδας και πανίδας στην «γη» της. Για τους πραγματικούς εξερευνητές η κατάδυση στην βυθισμένη πολιτεία στο Παυλοπέτρι αποτελεί κορυφαία εμπειρία.
Γαστρονομία
Βρίσκεστε σε έναν προορισμό που διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους στην Ελλάδα με 180 σκάφη παράκτιας αλιείας στο δυναμικό του, οπότε εύκολα αντιλαμβάνεστε πως το φρέσκο ψάρι και τα θαλασσινά εδώ πρωταγωνιστούν και θα τα δοκιμάσετε στην καλύτερη εκδοχή τους. Οι ψαροταβέρνες παρελαύνουν η μία δίπλα στην άλλη στην παραλιακή οδό, με το φρέσκο ψάρι τους –το οποίο σερβίρεται κυρίως ψητό– να απογειώνεται ως γεύση σε μία από τις τοπικές σπεσιαλιτέ, την κακκαβιά. Δηλαδή την ντόπια ψαρόσουπα, εμπλουτισμένη με εποχικά χορταρικά και βελούδινη γεύση. Η αστακομακαρονάδα και η γαριδομακαρονάδα ακολουθούν στο μενού τον ντόπιων πιάτων. Φυσικά δεν λείπουν τα χταποδάκια -ψητά ή ξυδάτα-, η σφυρίδα, η συναγρίδα, ο ξιφίας, ο ροφός και διάφορα άλλα ψάρια της θάλασσας της περιοχής.
Από πίτες θα δοκιμάσετε την εκδοχή τυρόπιτας της ευρύτερης περιοχής της Λακωνίας, που ονομάζεται σαϊτι και φτιάχνεται με κατσικίσιο τυρί και μπόλικο δυόσμο. Οι σασουμάδες, το πιο γνωστό τοπικό γλυκό, θυμίζουν τηγανητό μπακλαβά, και αξίζει να τους δοκιμάσετε.
Πώς να έρθετε
Η Ελαφόνησος, ανήκει στο νομό Λακωνίας και μπορείτε να την προσεγγίσετε εύκολα οδικώς έως την Πούντα Λακωνίας όπου με φέρι μποτ και διαδρομή που διαρκεί περίπου 10 λεπτά φθάνετε στον τελικό προορισμό σας.