Οι υδατικοί πόροι στην Ελλάδα είναι περιορισμένοι και τα συχνά φαινόμενα ξηρασίας καθιστούν την εξοικονόμηση νερού επιτακτική ανάγκη. Στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού έργου έγινε ορθολογική χρήση αρδευτικού νερού με σύγχρονα και καινοτόμα εργαλεία στην καλλιέργεια του μπρόκολου έτσι ώστε να αποφευχθούν σημαντικές συνέπειες για το έδαφος, την καλλιέργεια και το περιβάλλον. Πιο αναλυτικά, οι μέθοδοι άρδευσης και λίπανσης που στηρίζονται μόνο στην εμπειρία των αγροτών εξακολουθούν να είναι συνηθισμένες σε πολλές περιοχές. Ωστόσο, οι πρακτικές αυτές ενέχουν κινδύνους όπως η υποβάθμιση των εδαφών, η ρύπανση των υδάτων και η αύξηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της γεωργίας.

Στόχος του έργου, μέσω της χρήσης καινοτόμων τεχνολογιών, ήταν η υιοθέτηση της γεωργίας μειωμένων εισροών έτσι ώστε οι καλλιέργειες να δέχονται συγκεκριμένη ποσότητα εφοδίων αναλόγως με τις ανάγκες τους. Στο έργο αναπτύχθηκε ένα καινοτόμο σύστημα συλλογής δεδομένων μέσω αισθητήρων σχετικά με το κλίμα, τις συνθήκες του εδάφους και τις ανάγκες των καλλιεργειών. Επίσης, αναπτύχθηκε ένα σύστημα ελέγχου το οποίο παρακολουθούσε συνεχώς τις συνθήκες και προσάρμοζε τις εισροές μέσω καινοτόμου τεχνολογίας. Από τις παραπάνω πρακτικές πραγματοποιήθηκε εξοικονόμηση νερού και μειώθηκε η σπατάλη. Επίσης, με την ορθολογική χρήση του αρδευτικού νερού μειώθηκε η έκπλυση λιπασμάτων και χημικών ουσιών και έτσι περιορίστηκε η ρύπανση των υδάτων, διασφαλίζοντας τη διατήρηση των φυσικών πόρων. Εκτός των άλλων, η σωστή διαχείριση των εισροών επέτρεψε τη διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους αποτρέποντας την υποβάθμιση.

Επιπλέον, η εφαρμογή της τεχνολογίας που επέτρεψε τη σωστή χρήση του νερού είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των κινδύνων για την εμφάνιση ασθενειών που ευνοούνται από την υπερβολική υγρασία. Με αυτό τον τρόπο ενισχύθηκε η υγεία της καλλιέργειας. Συμπερασματικά, οι πρακτικές που βασίζονται στην καινοτομία μπορούν να καταστήσουν τη γεωργία πιο αποδοτική αλλά και πιο φιλική προς το περιβάλλον λόγω της ορθολογικής χρήσης των χημικών εισροών.