Το σκόρδο είναι ένα μικρό πολυετές φυτό που κατέχει σημαντική θέση στην ελληνική Mεσογειακή διατροφή, αποτελώντας στοιχείο πολλών παραδοσιακών ελληνικών πιάτων. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για να ενισχύσουμε με άρωμα και γεύση το πιάτο μας, και όχι μόνο.
Προστίθεται σε πληθώρα τροφίμων και γευμάτων, όπως σάλτσες, σούπες, μαρινάδες, λαδερά φαγητά και σαλάτες για να ενισχύσει τη γεύση τους. Aποτελεί επίσης βασικό συστατικό της σκορδαλιάς (που συνδυάζει σκόρδο με πατάτες ή ψωμί και ξύδι), μία από τις πιο γνωστές ελληνικές παρασκευές με σκόρδο που συνήθως συνοδεύει τον μπακαλιάρο.
Διατροφική Aξία Σκόρδου | ανά μερίδα: 1 σκελίδα (3 γρ)1 | ΣΗΠ από μερίδα2 |
Θερμίδες (kcal) | 4,5 | 0,2 % |
Λιπαρά (γρ) | 0,02 | 0,02 % |
Κορεσμένα λιπαρά (γρ) | 0,0 | 0,0 % |
Υδατάνθρακες (γρ) | 1,0 | 0,4 % |
Φυτικές ίνες (γρ) | 0,1 | 0,2 % |
Σάκχαρα (γρ) | 0,0 | 0,0 % |
Πρωτεΐνη | 0,2 | 0,4 % |
Χοληστερόλη (mg) | 0,0 | 0,0 % |
Αλάτι (γρ) | 0,0 | 0,0 % |
1 Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).[1] 2 Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα του τροφίμου στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. |
Το σκόρδο έχει ελάχιστες θερμίδες (μία σκελίδα σκόρδου αποδίδει 4,5 Kcal) και εφοδιάζει τον οργανισμό με σημαντικά θρεπτικά συστατικά για καλή υγεία.
Το σκόρδο μας εφοδιάζει με μικρές ποσότητες βιταμινών, όπως βιταμίνη C και βιταμίνη Β6 και ιχνοστοιχείων, όπως σελήνιο, χαλκό και μαγγάνιο.
Πολλά από τα οφέλη της κατανάλωσης του σκόρδου αποδίδονται στις θειούχες ενώσεις του, με ποιο γνωστή την αλλισίνη, στην οποία οφείλεται και η χαρακτηριστική του οσμή. Η αλλισίνη είναι μία ισχυρή ένωση με αντιβακτηριδιακές, αντιμυκητιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Άλλα δραστικά συστατικά που συναντάμε στο σκόρδο είναι το διαλλυλο-δισουλφίδιο, που παράγεται κατά την αποσύνθεση της αλλισίνης, καθώς και η S-αλλυλ-κυστεΐνη.
Το σκόρδο συμβάλλει στην υγεία με πολλούς τρόπους χάρη στα θρεπτικά και βιοενεργά συστατικά του.
Παρότι τα δεδομένα είναι περιορισμένα, το σκόρδο ενδέχεται να βοηθά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, σημαντικού παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Μετα-ανάλυση που συμπεριέλαβε 17 τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες έδειξε ότι η συμπληρωματική χορήγηση σκόνης σκόρδου (σε δόση που κυμαίνονταν από 600-900 mg στη πλειονότητα των μελετών) οδήγησε σε στατιστικά σημαντική μείωση της συστολικής πίεσης κατά 4,4 mm Hg σε υπερτασικά άτομα σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.2
Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι το σκόρδο μπορεί να μειώνει την «κακή» χοληστερόλη (LDL–C) και την ολική χοληστερόλη, ενισχύοντας την υγεία της καρδιάς. [2]
Επίσης, το σκόρδο έχει φυσικές αντιμικροβιακές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των βακτηρίων, των ιών και των μυκήτων. Μία τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή έδειξε ότι η συμπληρωματική χορήγηση σκόρδου μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλοντας στη μείωση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης και στην επιτάχυνση της ανάρρωσης.[3]
Τέλος, ορισμένα δραστικά συστατικά που συνανταμε στο σκόρδο φαίνεται να έχουν αντικαρκινική δράση.
Συμπερασματικά, το σκόρδο έχει ισχυρή παρουσία στην ελληνική Μεσογειακή διατροφή, προσφέροντας άρωμα, γεύση και πλούσια θρεπτική αξία σε πολλά παραδοσιακά ελληνικά πιάτα.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
[1] USDA. Food Search. Garlic, raw. Available at: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169230/nutrients. (Accessed October 2024).
[2] Ried Κ, Toben Τ, Fakler P. Effect of garlic on serum lipids: an updated meta-analysis. Nutr Rev. 2013 71(5):282-99. doi: 10.1111/nure.12012.
[3] Nantz Μ, Rowe C, Muller C, Creasy R, Stanilka J, Percival S. Supplementation with aged garlic extract improves both NK and γδ-T cell function and reduces the severity of cold and flu symptoms: a randomized, double-blind, placebo-controlled nutrition intervention. Clin Nutr. 2012 31(3):337-44. doi: 10.1016/j.clnu.2011.11.019.