Το γιαούρτι ανήκει στα γαλακτοκομικά προϊόντα, μαζί με το γάλα και το τυρί και αποτελεί ένα βασικό τρόφιμο της ελληνικής Mεσογειακής διατροφής.
Πρόκειται για ένα ζυμωμένο τρόφιμο. Προκύπτει κατά τη ζύμωση του γάλακτος από οξυγαλακτικά βακτήρια, τα οποία μετατρέπουν τη λακτόζη (ο κυρίαρχος τύπος απλού υδατάνθρακα που συναντάμε στο γάλα) σε γαλακτικό οξύ, στο οποίο αποδίδεται η χαρακτηριστική όξινη γεύση του.
Το παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές παγκοσμίως λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας και των σημαντικών ευεργετικών επιδράσεών του στην υγεία μας. Σε σύγκριση με άλλα είδη γιαουρτιού, το παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι ξεχωρίζει,καθώς παράγεται με φυσικό τρόπο χωρίς προσθήκη πρόσθετων και συντηρητικών και ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε «καλά» βακτήρια, γνωστά ως προβιοτικά.
Διατροφική Aξία Γιαουρτιού ανά μερίδα:
1 κεσεδάκι (200 γρ)1 ΣΗΠ από μερίδα2
Θερμίδες (kcal) 122,0 6,1 %
Λιπαρά (γρ) 6,5 8,3 %
Κορεσμένα λιπαρά (γρ) 4,2 21,0 %
Υδατάνθρακες (γρ) 9,3 3,4 %
Φυτικές ίνες (γρ) 0,0 0,0 %
Σάκχαρα (γρ) 9,3 10,4 %
Πρωτεΐνη 6,9 13,9 %
Χοληστερόλη (mg) 26,0 8,7 %
Αλάτι (γρ) 0,2 3,8 %
1 Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
2 Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (% ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα του τροφίμου στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο.
Το γιαούρτι είναι μία θρεπτικά πυκνή τροφή, πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά.
Συγκεκριμένα, το γιαούρτι είναι μία εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών «υψηλής ποιότητας», καθώς οι πρωτεΐνες του περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Τα αμινοξέα δηλαδή εκείνα που δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός, οπότε χρειάζεται να τα προσλάβει μέσω της διατροφής του.
Επίσης, το γιαούρτι περιέχει λιπαρά, κυρίως κορεσμένα και μικρές ποσότητες υδατανθράκων, κυρίως με τη μορφή απλών σακχάρων, όπως είναι η λακτόζη.
Επιπρόσθετα, το γιαούρτι είναι γνωστό ότι αποτελεί μία εξαιρετική πηγή μετάλλων, όπως είναι το ασβέστιο και ο φώσφορος, καθώς και βιταμινών, όπως είναι η ριβοφλαβίνη και η βιταμίνη Β12.
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι περιέχει προβιοτικά, δηλαδή ζωντανούς μικροοργανισμούς που συμβάλλουν στη διατήρηση μίας υγιούς εντερικής μικροχλωρίδας.
Η διατροφική σύσταση του το καθιστά μία από τις πιο υγιεινές επιλογές με σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.
Ειδικότερα, δεδομένα από επιδημιολογικές μελέτες έχουν αναδείξει μία σημαντική επίδραση του γιαουρτιού σε παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως είναι η υπέρταση. Ανάλυση δεδομένων από τρεις μεγάλες προοπτικές μελέτες ανέφερε ότι τα άτομα με αυξημένη κατανάλωση γιαουρτιού (≥5 μερίδες/εβδομάδα) είχαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης κατά 16%, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν χαμηλότερη κατανάλωση (<1 μερίδα/μήνα).
Επίσης, η κατανάλωση του γιαουρτιού δρα προστατευτικά στην εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη. Mετα-ανάλυση εννέα προοπτικών μελετών έδειξε ότι κάθε αύξηση της πρόσληψης γιαουρτιού κατά μία μερίδα/ημέρα σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 18%.
Ακόμη, το γιαούρτι μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του βάρους και στην καλή υγεία του εντέρου. Τα προβιοτικά που συναντώνται στο παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι μπορούν να ανακουφίσουν από ανεπιθύμητα γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως είναι ο κοιλιακός πόνος, ο μετεωρισμός, η διάρροια κ.α.
Συμπερασματικά, το παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι αποτελεί έναν από τους πυλώνες της ελληνικής Μεσογειακής διατροφής, συνδυάζοντας πλούσια διατροφική αξία με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

✖